Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

AK Parti’nin İzmir’deki adaylarının tamamına yakınını günler öncesinden sizlerle paylaştık. Konak ve Karşıyaka dışında “sürpriz” olarak ifade edebileceğimiz adaylar olmadı. MHP’ye bırakılan beş ilçe de sürecin en başından bu yana konuşuluyordu. AK Parti, teşkilat ağırlıklı bir listeyle seçimlere giriyor. 10’un üzerinde ilçe başkanı, belediye başkan adayı oldu. Seferihisar ve Ödemiş’te eski belediye başkanları aday gösterildi. Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı dışında çizik yiyen olmadı. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem bir yıldır “aday olmayacağını” söylüyordu.

Haberin Devamı

Bana kalırsa tam anlamıyla “uzlaşı” listesi oldu. AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ arasında “problem” yaşanacağını düşünenler yanıldı. İlçelerin tamamına yakınında hemfikir olundu.

Cumhur İttifakı, 2018 genel seçim sonuçları dikkate alındığında Aliağa, Bayındır, Bergama, Buca, Karabağlar, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menemen, Ödemiş, Tire ve Torbalı’da CHP’nin önünde çıkıyor. Partinin anketlerinde Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’yla ilgili “memnuniyet” yüzleri güldürüyor. AK Parti, MHP’nin de desteğiyle 15 ilçede iddialı hale geldi.

Şimdi gözler CHP ve İYİ Parti’nin yapıp yapmayacağı, hâlâ belli olmayan ilçe bazlı ittifaka çevrildi. CHP, seçimlere tek başına yani ittifaksız girerse son seçim sonuçlarını dikkate aldığımızda büyük sıkıntı yaşayacağa benziyor. Ancak CHP, İYİ Parti’ye ilçe belediye başkanlığı vermek istemiyor. İYİ Parti cephesi ise, “Eğer ilçe verilmezse ittifak olmaz” diyor. Durum bizim sandığımızdan da karışık. Örneğin; İYİ Parti Tire’yi istiyor. Böyle bir şey olursa bu sefer CHP örgütü ayağa kalkacak, belki de istifalar gerçekleşecektir.

İttifak görüşmelerinin hangi denklem üzerinden gittiğini öğrenir öğrenmez sizlerle paylaşacağım.

Stratejiye devam

AK Parti, 2014 yerel seçimlerinde Binali Yıldırım’la birlikte İzmir’de seçim stratejisini değiştirmişti. Daha uzlaşıcı ve kucaklayıcı bir dil kullanan AK Parti, bu stratejiyi Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci’yle sürdüreceğe benziyor. Zeybekci’nin “Önce gönülleri ihya, sonra İzmirimizi imar edeceğiz” sözü gerçekten önemli.

Haberin Devamı

Zeybekci, “Gönüllere gireceğiz” deyip kentin sorunlarını ve çözüm önerilerini ortaya koyuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk kez İzmir’de sert sayılmayacak bir konuşma yaptığını söyleyebilirim. Erdoğan’ın konuşmasının önemli bir bölümü, İzmirlilere yönelik mesajlar içeriyordu: “Biz İzmir’e yaptığımız yatırımları oy hesabıyla yapıyor değiliz. Biz İzmir’i hesapsız seviyoruz. Hizmetleri de hesapsız yapıyoruz. Belediyelerin yapmaları gerekenleri biz üstleniyor ve biz yapıyoruz. Hangi partiden olursa olsun. Korku siyasetiyle İzmir’i esir almış durumdalar. Yaşam tarzı dediler, tribünler burada. Başı açık, kapalı bütün kardeşlerimiz burada. AK Parti çatısı altında. Ama yatıyorlar kalkıyorlar yaşam tarzı. Bizim böyle derdimiz yok.” Aslında bu konuşma da AK Parti’nin İzmir’de izleyeceği yol haritasının ipuçlarını veriyor.

Haberin Devamı

Gözler şimdi CHP’de. Büyükşehir ve ilçe adaylarının açıklanmasını bekliyoruz. Parti kulislerine hemen hemen her gün yeni bir iddia düşüyor. Bakalım, adaylar ne zaman açıklanacak...