Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, aylar öncesinde Çeşme projesini ortaya attı. Defalarca İzmir’e geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’la projenin detaylarını konuştu. Projeyle ilgili çekinceleri dinledi, bazı düzeltmeler yapıldı. Ancak gelinen noktada dev proje davalık oldu. Soyer ve Oran’la birlikte bazı STK’lar projeye karşı çıktı. Soyer, “Bu proje yanlış” açıklamasında bulundu.
Çeşme projesi şu sıralar tartışma konusu. Hükümet yapma konusunda ısrarlı. Bakan Ersoy, önümüzdeki günlerde Çeşme’ye gelecek ve projenin son aşamasını anlatacak. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ile görüştüm, projeyle ilgili şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Soyer neye dava açtığını bilmiyor. Çark edeceğini biliyorduk. İzmirli olmayan HDP’nin İzmir vekili var, ismini bilmiyorum, İzmir’de de yok. Çıktı Meclis’te, ‘Bu bir talan projesi’ falan dedi. Projenin yerini bilmez verdi talimatı. Önce CHP’li vekiller ardından da Soyer çark etti. Meclis’te bu konuşma yapılırken de Bakan Bey İzmir’deydi. Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı ile toplantı yaptılar Ticaret Odası’nda. O toplantının çıkışında siz Soyer’in ağzından projeye yönelik eleştiri gördünüz mü? Soyer, HDP’linin yaptığı konuşmanın ardından dava açacağını söyledi. 9 bin 500 hektarlık alandan bahsediyoruz. 7 üniversiteden geçmiş, 2’si İzmir üniversitesi. Çevreye zararı yok. Biz bunu aylardır, yıllardır anlatıyoruz. Alaçatı Port’la bu proje birbirinden farklı. Çeşme Turizm Planı, İzmir için Türkiye için yapılacak. Burada koruma amaçlı plan yapılacak zaten. Biz korumasaydık oralara şimdi bina dolardı, yanlış mı? Karabağlar’ın yaklaşık yüzde 80’i, Bayraklı’nın yüzde 75’i kaçak. Biz Çeşme’de koruma amaçlı plan yaptık ve alanı koruduk. Bu alanda özel mülk neredeyse sıfır! Sadece bir köy var, oraya agro turizm yapıyoruz, mülklerini kendilerinde bırakıyoruz. Çok memnun köydekiler, ciddi kazançlar elde edecekler.”

Yüzde 99.9’u kamunun

Kaya, şöyle devam etti; “Alanın yüzde 99,9’u neredeyse kamunun. Arazileri satmıyoruz. O kadar bilgisizler ki... İzmir’e 2 milyon turist gelebiliyor, çünkü o kadar yatak var. Bizim kaç büyük otelimiz var? Nasıl İzmir’i turizm kenti yapacağız, tesis yaparak. Biz Çeşme projesine 100 bin yatakla başladık, 100 bin gence de istihdam demekti. Şimdi 55 bine çektik, o yönde talep geldi. Son nihai karar değil, plan daha açıklanmadı, Bakan gelip açıklayacak. Bunlar açıklanmayan plana karşı çıkıyor. Endişeleri olabilir anlayabilirim ama bizim İzmirli gençlerimize iş, istihdam sağlanacak. Tesis yapmadan nasıl turizmi artıracağız. 9 bin 500 hektarlık alanda beton ayak izi yüzde 1.2 olacak. Katarlılara satılacağı da gerçek dışı iddia. Doğru söylemiyor, bilmiyor çünkü. Bakan Bey açıkladı. ‘Bu tip projelerde uluslararası çeşitlilik ortaya koymak lazım. Biz de her ülkeden 1-2 firma olacak. Gelecek turist her ülkeden gelsin isterim. İngiltere’den de, Almanya’dan da, Katar’dan da, Kanada’dan da gelsin. Belki ihaleye çıkarken her ülkeden 1-2 firma alınabilir şeklinde çıkarız.”

Haberin Devamı

Çeşme projesinin ilçeye ve İzmir’e büyük bir ivme kazandıracağı ortada, ancak bazı çekinceler olduğu da ortada. Hükümet temsilcilerinin bunu İzmirlilere çok iyi anlatması gerekiyor. Eğer bunda başarılı olunmazsa ise proje yıllar süren davalara neden olacak ve sonuç alınamayacak. Ortak akılla hareket etmek herkesin karına olacak.