Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin erken seçim çıkışı, tüm siyasi partilerin planını altüst etti. Bu çıkışa muhalefet partileri de destek verince ortalık toz duman oldu. AK Parti, bu çıkışlara kayıtsız kalmadı ve seçime gidildi. Önümüzde çok az bir zaman var... Partiler, milletvekili adaylarını 10 Mayıs’a kadar YSK’ya bildirmek zorunda. Süre azlığı nedeniyle CHP önseçim yapamayacak, adayları genel merkez belirleyecek. Bu durum, özellikle mevcut vekillerin aleyhine olan bir durum... Neden mi? Eğer önseçim olsaydı, bu yolla milletvekili seçilen vekiller yine örgütün kantarına çıkacaktı. Bence, birçoğu yine yüksek oy olarak listelere girmeyi başaracaktı. Şimdi durum değişti! Daha önce yaptığı ters köşe atama ve listelerle gündeme gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yine sürpriz hamleler bekliyorum. “Liste değişir mi?” diye soruyorlar. Kesinlikle evet!

Haberin Devamı

Örgütün beklentisi

İlçe başkanları, belediye başkanları ve örgüt, listelerde ithal yani yabancı bir isim istemiyor. Örgütten gelen isimleri, partiye emek verenleri vekil olarak görmek istiyor. Ben en azından bu sefer CHP’nin İzmir’deki listesinin örgüt ağırlıklı olmasını bekliyorum. Aday adaylığı başvuruları başladı. Pazara kadar devam edecek. İzmir, toplam 28 vekili Ankara’ya gönderecek. Her bir sıra önemli. Kimseyi kırmak istemem ama vekillik deyince akla gelen isimler var. Örnek verirsek, Ülkümen Rodoplu... 2015’te yapılan önseçimden sonra sahadan hiç ama hiç çekilmedi. Onu partinin her etkinliğinde, düğünde, cenazede, söyleşide gördük. Listeye girmeyi hak ediyor. Ödemiş İlçe Başkanı Mehmet Birlik, adaylık için istifa etti. Onun da şansı var. Altan İnanç... Yıllardır partinin emektarı. Şakir Başak... Çalışkan, istekli, azimli! Sevda Erdan Kılıç... Çocuğunu parti koridorlarında büyütenlerden... Ali Engin... Partinin çapacılarından! Listeye girmeyi hak edenlerden. Bunun gibi sayamayacağım bir sürü isim. Elbet birileri öne çıkacak, birilerine ‘bekle’ denecek.

AK PARTİ’DE HAREKETLİLİK

AK Parti’de de büyük bir hareketlilik var. Mevcut milletvekilleri yeniden adaylığa talip. Ancak değişim burada da kaçınılmaz! 2015’te teşkilat ağırlıklı bir listeyle seçime giren AK Parti teşkilatları, bu listeye sahip çıkmıştı. Bu seçimlerde de genel merkez aynı stratejiyi izleyecektir. En büyük avantaj, hiç şüphesiz Başbakan Binali Yıldırım. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ı da unutmamak gerekiyor!

Haberin Devamı

Adnan Yılmaz... Yıllardır partisi için koşturuyor. Listede olacağını düşündüğüm isimlerden. Bilal Kırkpınar... Gençlik kolları il başkanlığı yapmış, düzgün bir isim. Gözde Kesin... Partisi için epey bir koşturdu. Yaşar Kırkpınar... Partisinin emektarı. Kemalpaşa İlçe Başkanlığı görevinden istifa etti.

İYİ Parti’de İl Başkanı Yıldırım Ulupınar adaylık için istifa edenlerden. Ulupınar, yıllar sonra vekil olmak için çalışacak. MHP’de Oktay Vural ve Ahmet Kenan Tanrıkulu ile ilgili Bahçeli nasıl bir yol haritası izleyecek, gerçekten merak konusu. Listenin ikinci sıralarında kimlerin yer alacağı merak konusu!

Önümüzdeki 10-15 gün çok hareketli olacak.