Onur Çakır

Onur Çakır

onurcakir67@gmail.com

Tüm Yazıları

Kentin gündemi oldukça hareketli. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kente bir üniversite kazandırma hayali gerçekleştirmek için düğmeye bastı. Soyer, Alsancak’ta Meslek Fabrikası olarak kullanılan 113 yıllık tarihi olan binanın İstanbul merkezli bir vakıfla birlikte üniversiteye dönüştürmek için harekete geçti. Bir ön protokol hazırlandı. Son meclis toplantısında bu konu iktidarla muhalefet arasında tartışmalara neden oldu. Sonuçta da ilgili önerge bir sonraki meclis toplantısında görüşülmek üzere gündemde bırakıldı. Bu arada EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ve İZTO Başkanı Mahmut Özgener, binaya resmen talip oldu. Bu isteklerini bir yazıyla Soyer’e iletiler. Konunun bir numaralı muhatabı Tunç Soyer’le bu konuyu konuştum. Özetle şunları söyledi: “İlk olarak şunu ifade etmem gerek. Bu bina bir vakfa devredilmiyor. Böyle bir şey söz konusu değil! Vakıf ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa İzmir’e yepyeni bir Tarım Teknolojileri Üniversitesi kuracağız. Meslek Fabrikası’nı biz birine tahsis etmiyoruz. Adıgüzel Vakfı ile ortak bir üniversite kuruyoruz. Tarım Teknolojileri Üniversitesi kuruyoruz. Yeni bir üniversite…

Haberin Devamı

Onlar 100 milyonla geliyorlar, biz Meslek Fabrikası ve 30 milyonla giriyoruz ve İzmir’e ortak yeni bir üniversite kazandırıyoruz. Sıfır bir üniversite. Keşke Ticaret Odası ve EBSO da gelip, ‘Bir ortak üniversite de birlikte kuralım’ deseler. Başımla beraber! Ne kadar imkanım varsa zorlarım. Dolayısıyla onların o teklifi, benim açımdan kabul edilebilir değil. Onlara da öyle yazdım zaten, ‘Gelin beraber bir üniversite kuralım, yeni bir üniversite kuralım madem. Siz de biraz taşın altına elinizi sokun, siz de biraz destek çıkın. Biz de zorlayalım koşullarımızı, İzmir’de ihtiyaç olan yeni bir üniversiteyi birlikte kuralım’ dedim. Dolayısıyla burada bir tahsis söz konusu değil. Bir ortaklık söz konusu. Adıgüzel Vakfı’na ortak oluyoruz.”

Tabi bu konunun bir YÖK ayağı var. Soyer, onunla ilgili de yol kat ettiklerini ifade etti; “Meslek Yüksek Okulu olarak başlayacak, üniversite olarak devam edecek. Biz zaten Bademler’de tarım lisesi kuruyoruz ama bunun bir devamının olması lazım. Onu da ikna ettik, anlattık, biz 1.5 senedir görüşüyoruz. YÖK’le de görüşmeler yaptık.”

Haberin Devamı

Soyer: O binayı devretmiyoruz

Neden İstanbul merkezli? 

“Neden İstanbul merkezli bir vakıfla ortak oluyorsunuz?” sorusu hemen akla geliyor. Tunç Soyer, bu soruya ise şöyle yanıt verdi: “Onlar buna ikna oldular, geldiler. Onlardan daha doğrusu başka bir talep gelmişti önce biz bu talebi evirdik çevirdik, başka bir noktaya taşıdık. Onların da aklına yattı. Hemen başlayacağız. Yüksek Öğretim Kurumu ile tüm müzakereler yapıldı. Hiçbir sıkıntı yok.” Muhalefetin sıklıkla gündeme getirdiği, “Belediye borç batağında, maaşları ödeyemeyecek” eleştirilerine Soyer, şu sözlerle yanıt verdi: “Asla böyle bir şey gerçek değil. Biz 2019’un Nisan’ından bugüne kadar 4.4 milyon borçlandık 3.7 milyon geri ödedik.  Yüzde 13 bizim toplam borcumuzdaki artış ve yüzde 13’te uzun vadeli zaten. Bunlar büyük yatırımlar için özellikle de dış kaynaklı finansman ile yapılan borçlanmalar. Dolayısıyla asla böyle bir şey söz konusu değil. Tabi ki sıkışıklıklar yaşanabiliyor. Sıkışık dönemlerden geçilebiliyor ama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin finansal durumu olağanüstü güçlüdür. Maaşları ödeme konusunda hiçbir zaman bir sıkıntı olmadı. Sadece ikramiyelerle ilgili ciddi bir artış yapmıştık sadece o bölünerek verildi. Yani 1 ayda çok büyük yük getirebilirdi, ona da zaten sendika itiraz etmedi. Gayet mutabık bir şekilde ödendi, hiçbir sıkıntı yok.”