Sağlıklı bir hamilelik ve bebek istiyorsanız bu önerileri dikkate alın

26 Aralık 2021

1. Sigarayı ve Alkolü Bırakın!

Sigara ve alkol kullanıyorsanız ve bir bebek sahibi olmaya karar verdiyseniz öncelikle yapmanız gereken en önemli şeylerden biri sigarayı ve alkolü hayatınızdan çıkarmak olmalıdır. Sigaranın içerisinde bulunan nikotin ve diğer zararlı kimyasallar, bir bebeğin oluşmasını sağlayan yumurtanızın DNA'sına hasar vermenin yanı sıra, gebelik döneminde içilen sigara, damarlardaki kan akışının bozulmasına neden olarak bebeğinizin sağlığını ciddi oranda etkiliyor. Aynı şekilde gebelikte alkol kullanımı da bebekte zeka ve gelişme geriliği, iskelet sistemi bozuklukları, kalp ve karaciğer hastalıkları gibi birçok probleme davetiye çıkarıyor. Bu nedenle hamile kalmaya karar vermeniz durumunda gebelikten en az 3 ay önce bu zararlı alışkanlıkları bırakmanız, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeniz için oldukça önemlidir.

2. Beslenmenize Dikkat Edin

Gebelik öncesinde ve gebelik döneminde beslenmenize özen göstermeniz gerekir. Gebelik öncesinde edineceğiniz sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı, vücudunuzu gebeliğe hazırlayacağı gibi, gebelik

Yazının Devamı

Sezaryen sonrası normal doğum yapılabilir mi?

11 Kasım 2021

Sezaryen sonrası normal doğum tercih edilmesinin birçok artısı vardır. Bunlar arasında; cerrahi bir işlem olan sezaryenin tekrarlanmaması, annenin doğumdan sonra daha kısa sürede toparlanması ve günlük hayata dönmesi, enfeksiyon riskinin ve kan kaybının az olması sayılabilir. Bunun yanı sıra, çok sayıda çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için, tekrarlayan sezaryenin artırdığı riskler ortadan kaldırılmış olur.

Sezaryen sonrası normal doğumun olumlu taraflarının yanı sıra birtakım riskleri de bulunmaktadır. Bu risklerin başında rahim yırtılması gelmektedir. Sezaryen sırasında rahme uygulanan kesi, dikildikten sonra bir iyileşme sürecine girer ve burada bir skar dokusu yani iyileşme dokusu oluşur. Bu skar dokusu, rahmin normal dokusu kadar güçlü ve dayanıklı değildir ve normal doğum sırasındaki şiddetli rahim kasılmaları nedeniyle yırtılma riski taşımaktadır. Rahmin yırtılma riski çok düşük oranlarda olsa da, böyle bir durumla karşı karşıya gelmek, anne ve bebek açısından hayati tehlike barındırmaktadır.  Dolayısıyla doktorunuzun, sizi bu risklere karşı detaylı olarak

Yazının Devamı

Adet döneminde ilişkiye girilir mi?

2 Kasım 2021

Adet döneminde rahim ağzı genişler ve adet kanının vajinadan dışarı atılmasını sağlar. Vajinal ortam da adet döngüsünden etkilenir ve pH değeri düşük olan adet kanı, vajinanın asit dengesini bozar ve bölgedeki koruyucu asitler azalır. Adet döneminde asiditenin düşük seviyede olması sebebiyle kadınlar bu dönemde mikroplara ve zararlı bakterilere karşı oldukça hassastır ve buna bağlı olarak enfeksiyon riski de fazladır. Bu dönemde cinsel ilişkinin yaşanmasıyla birlikte vajinadaki flora bakterileri ya da erkeğin cinsel organıyla gelebilecek olan enfeksiyonlar rahim içerisine ve yumurtalıklara doğru daha kolay ilerleyebilir ve enfeksiyonun yayılma riski artar. Eğer adet döneminde cinsel ilişkiye girilecekse normal bir dönemdeki ilişkiye kıyasla çok daha hassas ve dikkatli olunmalıdır. Bu dönemde korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi durumunda, erkekten kadına enfeksiyon bulaşabileceği gibi, kadın genital organında oluşan zararlı mikroorganizmalar ve enfeksiyonlar da erkeğe bulaşabilir. Bu nedenle hem kadın hem de erkek açısından dışarıdan gelebilecek olan enfeksiyonlara karşı hijyene

Yazının Devamı

Kadınlarda cinsel güç nasıl artırılır?

22 Ekim 2021

1. Düzenli Egzersiz Yapın

Düzenli egzersiz yapmak sağlıklı bir vücut ve ruh hali için olduğu kadar sağlıklı bir cinsel yaşam için de oldukça önemlidir. Yürüyüş, koşma, yüzme gibi düzenli yapacağınız egzersizler, kan dolaşımınızı düzenleyerek libidoyu ve cinsel performansı artırır. Ayrıca Kegel egzersizleri de pelvik taban kaslarını güçlendirerek cinsel yaşama pozitif katkılar sağlar ve orgazm olmayı kolaylaştırır.  Bunlara ek olarak yaptığınız egzersizler sayesinde vücudunuz şekle girer ve kendinize olan güveniniz artar.

2. Meditasyon Yapın ve Kendinize Zaman Ayırın

Fiziksel olarak ne kadar sağlıklı olsanız da stres altında olmak ruh sağlığınızı kötü etkileyecek ve cinsel yaşamınız da bu durumdan olumsuz yönde etkilenecektir. Özellikle kadınlar, stres altında olduklarında cinsel isteksizlik yaşamaktadır. Stresi azaltmanın en etkili yolları fiziksel egzersizler, yoga ve meditasyondur. Yoga ve pilates gibi egzersizler, pelvik bölgede kan akışını hızlandırarak cinsel ilişkiden alınan hazzı artırır. Meditasyon, gevşeme ve nefes egzersizleri yapmak da sizi

Yazının Devamı

Renklerine göre vajinal akıntılar

30 Eylül 2021

Şeffaf: Doğal vajinal akıntıların çoğu şeffaf veya beyazımsı bir renkte görülen, genellikle kokusuz olan, normal ve sağlıklı akıntılardır. Yumurta akı kıvamında ve kaygan olabilen bu akıntı; kadının yumurtlama döneminden önce, cinsel uyarılma sırasında ve hamilelik dönemi boyunca görülür.

Beyaz-Krem: Özellikle adet döngüsünün başında veya sonunda görülen beyaz akıntının tonu, krem veya açık sarıya dönük olabilir. Bu renkte vajinal akıntı yaşayan bir kişinin başka semptomları yoksa beyaz akıntı büyük olasılıkla sağlıklı yağlanmanın bir işaretidir. Bunun yanı sıra beyaz akıntının lor peyniri gibi pütürlü bir kıvamı varsa ve akıntıya keskin bir koku eşlik ediyorsa, bu vajinal akıntı mantar enfeksiyonu belirtisi olabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve pH dengesinin hormonlara bağlı olarak değişmesi gibi etkenler sonucunda ortaya çıkan mantar enfeksiyonu; kaşıntı, yanma ve tahrişe neden olabilir ve ağrılı idrara çıkma ya da ilişki sırasında ağrı gibi sorunlara yol açabilir.

Sarı-Yeşil: Sarı veya yeşil vajinal akıntı, olağan değildir ve

Yazının Devamı

Menopoz döneminde dikkat edilmesi gerekenler

9 Eylül 2021

1. Sağlık Kontrollerinizi İhmal Etmeyin

Menopoz döneminde meydana gelebilecek bazı hastalıkları erken teşhis edebilmek için doktor kontrollerini atlamamak oldukça önemlidir. Kemik erimesi, kalp ve damar hastalıkları, meme ve rahim kanseri tehditlerine karşı ortopedist, kardiyolog ve jinekolog kontrollerini ihmal etmemek ve düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmak, mamografi, PAP Smear testi, tam kan sayımı, karaciğer, kalp ve böbrek fonksiyon testleri, kemik erime testleri gibi sağlık kontrollerini yaptırmak gerekmektedir.

2. Gerekirse Hormon Tedavisinden (HRT) Destek Alın

Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasına bağlı fiziksel ve psikolojik birtakım değişiklikler meydana gelmektedir. HRT adı verilen hormon replasman tedavisi, menopozun yol açtığı sıcak basmaları, terleme, uyku bozuklukları, vajinal kuruluk, idrar yolları hastalıkları, psikolojik problemlerin etkilerini azaltmak için kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak hormon tedavisi ile; osteoporoz ve buna bağlı gelişen kemik kırılmaları, kalp ve damar hastalıkları ve Alzheimer riski de önemli ölçüde azalmaktadır.

3. Sağlıklı ve Dengeli

Yazının Devamı

Kadınlara özgüven kazandıran uygulamalar

28 Temmuz 2021

Kadınlarda genital bölge, vajina, vajina iç ve dış dudakları ile perine bölgesini kapsayan kısımdır. Genital estetik işlemleri, kadınların genital bölgesini estetik bulmaması gibi estetik kaygılar amacıyla yapılabildiği gibi, cinsel fonksiyon bozukluğu gibi kadınların fiziksel sağlığını etkileyen kimi durumlarda da başvurulan operasyonlardır. Genital bölgede deformasyon, şekil bozukluğu, cilt renginde koyulaşma gibi problemler, kadınlarda psikolojik sorunlara yol açmakla beraber çiftler arasında sorunlar yaşanmasına ve cinsel hayatın olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. Hem fizyolojik sorunları çözmek hem de kişiyi psikolojik olarak mutlu hissettirmek amaçlı yapılan genital estetik işlemlerde, genital bölgenin doğallığına ve işlevine zarar vermeden görüntüyü güzelleştirmek büyük önem taşımaktadır.

Jinekolojik Estetik Uygulamaları Nelerdir?

Labioplasti

İç dudak küçültme ameliyatı olan labioplasti, küçük dudakların normalden daha büyük, sarkık veya koyu renkli olması durumunda yapılan bir operasyondur.

Yazının Devamı

Vajinismus ameliyatı var mı?

15 Haziran 2021

Kişide var olan, doğuştan gelen anatomik kusurlar tedavi edilse bile kişi vajinismus sorunundan kurtulamayabilir. Bunun nedeni fizyolojik sorunlardan kaynaklanan cinsel ilişkiye girememe problemi, zamanla psikolojik kökenli problemlere evrilebilmektedir. Bu nedenle kişi anatomik problemleri gidermeye yönelik yapılan operasyonlardan sonra mutlaka psikoterapi ve cinsel terapilerle de destek almalıdır.

Vajinismus, kendi kendine çözülebilen bir problem değildir ve mutlaka tedavi gerektirmektedir. Kadınlar bu problemin kendi kendine çözülmesini beklerken kendi mutluluklarını engellerler. Zamanla bu sorun ilişkilere ve evliliklere zarar vermeye başlar. Kadında özgüvensizlik, yetersizlik hissi gibi duygulara yol açar ve kadının sosyal hayatını da olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle vajinismus hastalığı mutlaka tedavi edilmelidir. Vajinismusa neden olan sebeplerin doğru teşhis edilmesi ve gereksiz tedavilerin yapılmaması bu noktada oldukça önemlidir. Gereksiz yapılan cerrahi işlemler ya da ilaç tedavileri gibi yöntemlerle vajinismusu iyileştirmeye çalışmak, vajinismus hastasının durumunun daha

Yazının Devamı