Orhan Beşikçi

Orhan Beşikçi

-

Tüm Yazıları

15 Ekim 2005 Cumartesi günü, dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu kent gözlemcisi arkadaşlarımla birlikte kültür varlıkları hakkında bilgilendirmek için Basmane’ye davet etmiştik. Yaklaşık dört saat süren gezi programının buluşma noktası, Altınpark’ta ulu çınar ağacının altı oldu. Geziye, Başkan Aziz Kocaoğlu dışında, eski Konak Belediyesi Başkanı Muzaffer Tunçağ ve belediye bürokratları da katıldı. İlk olarak şimdi Radyo ve Demokrasi Müzesi olan sarmaşıklı İzmir evini ziyaret ettik. İkinci durağımız, Emniyet Oteli oldu. Yıllarca kapalı olan otelin kapıları, o gün Başkan’ın görmesi için açıldı. Sonraki yıllarda restorasyonları yapılan Kadın Müzesi ve Nebahat Tabak Evi’nin önünden geçerek odun deposu olarak kullanılan tarihi Kıllıoğlu İbrahim Efendi Hamamı’na uğradık. Başkanları Basmane’de görenlerin oluşturduğu kalabalık yüzünden, ara ara programda kesintiler olsa da geziye devam ettik.

Haberin Devamı

Osmanzade Yokuşu, Altınordu Spor Kulübü binası, Kapanizade Konağı, Emir Sultan Dergâhı, Taslı Çeşme Sokağı, Faik Paşa ve Hatuniye camileri, Aya Vukla Kilisesi, Kumrulu Mescit, Uşakizade Evi, Dönertaş Sebili, Tevfik Paşa Oteli, İzmir Müftüsü Rahmetullah Efendi Evi ve diğerleri, Başkan’ın ilgisini çeken yapılar oldu. Onun talimatıyla Aya Vukla Kilisesi, Anafartalar Caddesi düzenlemesi, Dönertaş Sebili ve Emirsultan Dergâhı restore edildi. İlerleyen yıllarda ikinci gezi önerisi bu kez Başkan’dan geldi. Kalabalık bir grupla değil, sakin ortamda yeni bir gezi için randevulaştık. Başkan’ın Basmane’ye gelmesi, kültür varlıklarının korunması için önemli bir fırsattı.

Başkan Aziz Kocaoğlu

Desteğini unutamayız

Mezarlıkbaşı’nda katlı otoparkın önünde buluşup, Arkeolog Doç. Dr. Akın Ersoy ve ekibinin ortaya çıkardığı, Roma hamamının önündeki duvarlarda gördüğümüz V harfli taşlarının öyküsünü anlatarak geziye başladık.

Başkan’a, Osmanzade Yokuşu çıkmazında bulunan sokakta, otel olarak kullanılan, yangın geçiren binayı ve diğer ahşap payandalı İzmir evlerini gösterdik. Kendisi, kısa bir süre sonra bu binaları onarılmak üzere kamulaştırdı. Yaklaşık üç saat süren gezide kortijoları, İzmir hamamlarını, cumbalı İzmir evlerini görüp bina sahipleriyle konuştu. Başkan Kocaoğlu, gelmiş geçmiş belediye başkanları içinde tarihsel çevreye en fazla bütçe ayıran belediye başkanı oldu. Antik Tiyatro, Agora, Yeşilova Höyüğü, Foça kazıları, Kadifekale Projesi, Namazgâh ve Pınarbaşı Hamamı, Bet Hillel Sinagogu, onun döneminde onarıldı.

Haberin Devamı

Aziz Kocaoğlu, özellikle arkeologların gönlünde taht kurmuş bir başkandır. Basmane Tarih, Sanat, Kültür ve Arkeoloji Günleri’ne verdiği desteği unutamam. Hatta bir etkinlikte, sergi açılışlarında kendisini hayli yormuştuk. Basmane’de başlayan 9 Eylül yürüyüşleri de yurttaş projesi olarak onun döneminde başlatıldı. Aziz Kocaoğlu’na yeni yaşamında sağlıklar, mutluluklar diliyorum.

Not: Geçen hafta, ‘Başkan Abdül Batur’a başarılar dilerim’ başlıklı yazım, elde olmayan nedenlerle ‘Abdül Batur’a başarılar...’ olarak çıktı, özür dilerim.