Orhan Beşikçi

Orhan Beşikçi

-

Tüm Yazıları

7 Temmuz 1987 tarihinde Efes Antik Tiyatrosu’nda İzmir Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen festivalin konuğu dünyaca ünlü piyanist Ray Charles’dı. 1930 doğumlu, küçük yaşta yaşadığı travma nedeniyle gözlerini kaybeden Ray Charles, körler okulunda enstrüman çalmayı öğrenip okul sonrası profesyonel olarak müzik dünyasına adımını atmış bir sanatçı… 31 yıl önce çalıştığı gazete adına Ray Charles konserini izleyen gazeteci arkadaşımla tarihi konseri konuştum. “Konsere katılmak üzere yola çıktığımızda Efes yakınlarında yol üzerinde uzun araç kuyrukları olduğunu gördüm. Efes Tiyatrosu hınca hınç dolmuş vaziyetteydi. Orkestranın yaptığı şovdan sonra siyah gözlüğü, parlak kırmızı ceketiyle Ray Charles alkışlarla sahneye çıktı. Vokalistleriyle birlikte beğenilen parçalarını seslendirdi. Bizde pek olmaz ama yurt dışından gelen sanatçılar yüzlerinde patlayan flaş ışıklarından dikkatleri dağıldığı için fotoğraf çekiminin şarkı bitiminden sonra yapılmasını isterler.

Haberin Devamı

Ray Charles konserinde de benzer uyarı yapıldı, sanatçının istediği hatırlatıldı. Rahat çekim yapmak için sahne kenarında kendime bir yer seçtim, bulunduğum yerde benden başka kimse yoktu. Kısa sürede sonra konser başladı, piyanosunun başında sağa sola sallanarak şarkılarını söyleyen Ray Charles’i görüntülemek isteğimi frenleyemedim. Sanatçı görme engelli olduğu için flaş ışıklarını nasıl olsa bu kalabalık ortamda fark etmez diye düşündüm. O tarihte kullandığım manuel fotoğraf makinemle sanatçının fotoğrafını çekmeye başladım. Vokalistlerin ve enstrümanların sesi 20 bin kişilik Efes Tiyatrosu’nda yankılanırken, Ray Charles ani bir hareketle parmaklarını piyanonun tuşundan çekip konseri durdurdu. Görevlileri yanına çağırıp, parmağıyla benim bulunduğum yeri işaret etti. Bulunduğum yerde konseri görüntüleyen başka muhabir olmadığı için görevliler yanıma gelip, sanatçının konsantrasyonunu bozduğumu söylediler. Görme engelli sanatçının flaştan etkilenmeyeceğini zannetmiş ancak deklanşörün zayıf sesini duyabilecek kadar hassas kulağa sahip olduğunu düşünememiştim. Binlerce insanın konser izlediği açık hava tiyatrosunda Ray Charles’in konseri durdurması bana hayatımın önemli dersini de vermiş oldu. O günden sonra takip ettiğim bütün konserlerde krize yol açmamak için kurallara uymaya özen gösterdim.”

Haberin Devamı

Bir gazetecinin konser anısı

Ray Charles konserini izleyen, 42 yıllık meslek yaşamında, 74 ödülün sahibi olan ve halen haber peşinde koşan sokak gazetecisi sevgili Mustafa Oğuz’a sağlık ve mutluluk diliyorum.

Not: Konak Belediyesi Veteriner Müdürlüğü’nce tedavilerini yaptığı iki sokak köpeğini alındığı yere idrar ve dışkı bulaşığı olduğu şekilde bıraktı. Esnaf arkadaşlar haber verdi gidip gördüm. Hayvanların karın altları ve genital bölgeleri tahriş olmuş vaziyetteydi. Semt sakinleri bu sıcaklarda enfeksiyon olmaması için hayvanları temizlemeye çalışıyorlar. Sanırım hayvanların misafir edildiği kafesler hijyenik değil. Konak Veteriner Müdürlüğü’nden gelen şikâyetler katlanarak artıyor…