Orhan Beşikçi

Orhan Beşikçi

-

Tüm Yazıları

Modern araç ve ekipmanlarıyla itfaiye teşkilatları, kent içindeki yangınları çok çabuk kontrol altına alıp söndürüyor. Ancak uçsuz bucaksız engebeli ormanlarda yangına özel donanımlı uçaklarla müdahale yapabiliyor.

Ormana pikniğe gidip, ağaç kabuklarını soyup mangal yakanlar, çöpünü olduğu yere bırakanlarla ormanlarımızı koruyamayacağımız aşikâr.

Piknik alanı haline getirilmiş orman girişlerinde kesilen koyun, keçi etiyle mangal sefası yapanları, yağlı dumanları görmek hoş değil. İnsanın tükettiği cam, plastik, metal gibi atıkların doğaya uyumsuzluğu henüz anlaşılamadı.

Haberin Devamı

Ders almak

Doğru olanı ormanlardan uzak durup kent içerisinde daha çok yeşil alan üretmek ve tarım alanlarını yapılaşmaya kapatmak olmalı. Orman yangınlarının yarası nasıl sarılacak derken arkasından gelen Batı Karadeniz’deki sel felaketleriyle bir kez daha sarsıldık, derelerin taşması can ve mal kaybı gözyaşlarına neden oldu. Dere yataklarına ev yapma nereden çıktı? Deniz ve akarsu yakınlarına ev yapılmaması insanlığın binlerce yıllık yaşam tecrübesidir. Plansızlığın ve kararsızlığın faturası ağır oluyor. İçme suları kirleniyor, denizlerde balık tükendi, toprak verimliliğini kaybediyor, deniz kentlerini su basıyor. Yaşanan felaketlerden ders almak gerekir.

Anafartalar Caddesi 9 Eylül Zafer yürüyüşüne hazırlanıyor. Yıllardır ihmal edilen Çorakkapı-Altınpark arası yol ve yaya kaldırım çalışması Büyükşehir Belediyesi tarafından bitirildi.  Çalışmalar sırasında caddenin güngörmüş eski doğal taşları tekrar ortaya çıktı.

Anafartalar Caddesi’ne ne yapılsa yakışır diyemem, eski taşların tekrar yerine döşenip eksikliklerin aynı malzemeyle tamamlanması taraftarıydım.

Özellikle tarihsel çevrede malzeme seçimine dikkat edilmesi gerekiyor, aslında malzeme seçimi ve alımı mühendislik dalıdır. Anafartalar Caddesi’nde yapılan yol çalışmalarında görev alan ekibin uzman olmadığı, bazı detayların göz ardı edildiğini üzülerek gördüm. Uzman olmayan eli takım tutmayan elemanlar, deneyimsiz kontrollerden sonuç almak mümkün değil...  Yol düzenlemesi yapılırken, doğalgaz elektrik, su ve aydınlatmanın birlikte tasarlanması gerekirdi.

Haberin Devamı

Basmane’de göçlerle yaşanan karmaşanın tarihsel çevreye verdiği zararlar katlanarak büyüyor.  Konak Belediyesi’nin tarihi bölgede hassas olması gerekir. Büyükşehir Belediyesi Basmane Hamamı’nı haftada iki gün yoksullara ücretsiz olarak açtı, banyo yapanlara temiz çamaşır, gömlek tişört veriyorlar. Bu uygulama insanlık ve halk sağlığı açısından önemlidir, tebrik ediyorum.