Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1 Komplo Teorileri İçin:

Osmanlı İmparatorluğu Kudüs’ten 9 Aralık 1917’de çekildi. Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul eden kararı 6 Aralık 2017’de imzaladı. Al sana 100 yıllık büyük plan.

KUDÜS POLEMİKLERİNDE İŞE YARAYACAK 7 BİLGİ...

2 Kahrolsun İsrailciler İçin:

İsrail, Kuran-ı Kerim’de adı 16 defa geçen peygamberlerden Hz. Yakub’un diğer adıdır. İslam bilginleri Kuran-ı Kerim’deki İsrail adını, Allah’ın seçkin kulu, Allah’ın güçlü kıldığı kişi olarak kabul ederler. O yüzden de ‘Kahrolsun İsrail’ diye slogan atmanın İslamiyet açısından doğru olmadığını söyleyen çok sayıda yorum vardır.

Haberin Devamı

3 İlla Hukuk Diyenler İçin:

Birleşmiş Milletler, İsrail’in Kudüs’ü başkent olarak ilan etmesini yasa dışı olarak tanımlar. Bunu yaparken de 1947’de alınan uluslararası statü tanımlamasını halen geçerli kabul eder. 1980’de İsrail, Kudüs’ü başkent ilan ettikten sonra 13 Güney Amerika ülkesi, Kudüs’teki büyük elçiliklerini Tel Aviv’e taşımıştır.

4 Yahudi Diasporası Gücü İçin:

İsrail devletini tanımayan İran’ın bulunduğu coğrafya ve o coğrafyada yaşayan İranlıların ataları Yahudiliğin yeniden dirilişini sağlamıştır. Babil İmparatorluğu Kudüs’ü işgal edip, Süleyman Mabedi’ni yıkıp tüm Yahudileri sürgüne yollamıştı. Onları eski topraklarına döndüren ve Süleyman Mabedi’ni tekrar inşa etmeleri için para veren kişi Pers Kralı 2. Kuruş’tur. Kimi kaynaklara göre eşinin Yahudi asıllı oluşu, kimi kaynaklara göreyse 40 bin kişilik Yahudi nüfusunun etkisiyle bu kararı almıştı. Millattan Önce 538’de de diaspora etkisi varmış yani.

5 Zeytindağı İçin:

Kudüs’ün karşısındaki bu tepe üç tek tanrılı din için de oldukça önemlidir. İslamiyet inancına göre Sırat Köprüsü, Harem-ül Şerif ile Zeytindağı arasına kurulacak. Yahudilere göre Kıyamet Günü’nde Yahudileri kurtaracak olan Mesih, Zeytindağı’na inip oradan Kudüs’e geçecek. Hristiyanlar içinse Zeytindağı, İsa’ya peygamberlik müjdesinin verildiği ve aynı zamanda Hz. İsa’nın çarmıha gerileceği yolculuğunun başlangıç noktasıdır.

6 İki Kıble İçin:

Rivayet o ki, Hz Muhammed, Hicret döneminde, Medine’de, Selemeoğullarını ziyaret eder. O sırada öğle namazı vakti gelir. İlk 2 rekat namaz Kudüs’e, Mescid-i Aksa’ya dönerek kılındı. O sırada ayet-i kerime gelince, Hz. Muhammed yüzünü Kudüs’ten Kabe’ye doğru çevirdi, cemaat de ardından yüzünü Kabe’ye çevirdi. Bu hadisenin yaşandığı yere de iki kıbleli bir mescid yaptırıldı.

Haberin Devamı

7 Ağlama Duvarı İçin:

Bizim Ağlama Duvarı olarak bildiğimiz duvar Kudüs’te yaşayanlar için çok uzun zamandır Batı Duvarı diye adlandırılır, tüm tabelalar da öyledir. Ağlama ve ibadet dönemi 1. ve 2. tapınağın yıkılışı ve Kudüs’ün Yahudilerin elinde olmadığı zamanların geleneğidir. Kudüs’ü şu anda ellerinde tuttukları için vaat edilmiş toprak, vaat ettikleri şey gerçekleşmiştir.

DÖNERE ALMANLAR SAHİP ÇIKTI...

KUDÜS POLEMİKLERİNDE İŞE YARAYACAK 7 BİLGİ...

Bu hafta Avrupa Parlamentosu’nda bizim döner yasağı dediğimiz fosfat maddesinin oylaması var.

Fosfatın insan sağlığına zararından yola çıkıp, özellikle dondurulmuş dönerde kullanılan fosfatın insan sağlığına zararı üzerine süren bir tartışma bu.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri tartışma başladığı günlerde AB’nin alacağı karara uyacağımızı söylemişti.

Haberin Devamı

Fakat döner tutkunu Almanlar bildiğiniz bir diplomasi savaşı veriyorlar.

Avrupa Parlamentosu’nun Hristiyan Demokrat üyesi Renata Sommer, “Ortalama bir AB vatandaşı 1 yılda yediği dönerden aldığı fosfatı zaten 1.5 litre asitli içecekten alıyor” diye isyan bayrağı açan isim oldu.

Almanya’nın silah ve benzeri ambargolarına karşı en büyük silahımız döner ambargosu olabilir.