Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Reza Zarrab savcılıkla anlaştı mı?

Davaya bakan New York Güney Bölgesi Savcılığı kafa karıştıran iki açıklama yaptı. Savcılık Sözcüsü, haber sitesi Daily Beast’e “Sadece Zarrab’ın federal gözaltında olduğunu söyleyebilirim” dedi. Savcılıktan ABD Dışişleri’ne bağlı Amerika’nın Sesi’ne yapılan açıklamadaysa “Zarrab hâla federal bir tutuklu” ifadesi kullanıldı. Federal gözaltı sözü hapishane dışında bir yerde tutulan sanıklar için kullanılan bir tanımlama.

Reza Zarrab ne zamandan beri kayıp?

10 ya da 11 Kasım’dan beri Brooklyn Federal Tutukevi’ndeki hücresinde değil. Bu tarihten önce cezaevinde olduğu kesin, zira kendi müvekkillerini ziyarete giden bir Türk avukatla görüş sırasında karşılaştığı ve 40 dakika kadar sohbet ettiği biliniyor.

Haberin Devamı

Zarrab nerede olabilir?

Birinci şık, iddia edildiği gibi salata sırasında başka bir tutukluyla tartıştığı için hücreye alındı. Sadece Zarrab değil, tartıştığı diğer tutuklu da koğuşundan alındığı için böyle bir ihtimal var. İkinci şık, böyle bir görüntüyle Zarrab’ın dışarıya çıkarılmış olma ihtimali. Zarrab ile aynı blokta kalan diğer Türk tutuklular, o gece Zarrab’ın eşyalarının da alınıp, odasının boşaltıldığını söylüyorlar.

Zarrab’ın ortalıkta olmaması savcılıkla anlaştığı anlamına mı geliyor?

Daha önce de bir mahkumun ayağındaki spor ayakkabıları beğenip 20 dolara satın aldığı için 3 hafta hücre cezası almıştı Reza Zarrab. Şimdi de tartışmadan dolayı hücreye konmuş olabilir. Ancak Zarrab’ın tam 27 kişiden oluşan savunma ordusunun dosya üzerinde 2 aydır hiçbir işlem yapmaması, yasal süre içerisinde lehine tanıklık yapacak isimleri mahkemeye bildirmemiş olması, savcılıkla anlaştığı ihtimalini giderek güçlendiriyor. Arada geçen süre, savcılık-savunma pazarlığı ve ABD yasalarına göre şart olan hakim onayı için kullanılmış olabilir.

ZARRAB DAVASI VE TÜRKİYE’DE SİYASET...

Kamuoyunda ABD aleyhtarlığının en yüksek seviyelerde dolaştığı bir dönemde, seçmen, ABD’deki bir davanın, sonucu ya da içeriğine bakarak oy vermez.

Ancak davadan çıkması muhtemel olumsuz bir kararın, dolar kuru, petrol fiyatları ve dolayısıyla hayat pahalılığı üzerindeki etkileri oy verme sürecinde etkili olabilir.

Haberin Devamı

Sokaktaki vatandaş için Türkiye’de yargı siyasetten ne kadar etkileniyorsa, ABD’de de o kadar etkileniyor. Mahkemeden çıkacak olumsuz her kararın faturası Beyaz Saray’a kesilecektir.

Türkiye’de iktidar değişikliği için Zarrab davasına umut bağlayanların oranı, muhalefet partilerine umut bağlayanların oranından fazla. Seçimlerden sonra muhalefet cephesinde yaşanacak değişikliklerin işareti bu durum.

TRT’DE TANIDIK VAR MI?

Boğaziçi Film Festivali’nde “TRT’de Tanıdık Var mı?” diye bir panel düzenlendi. Panele TRT Genel Müdürü İbrahim Eren de katıldı.

Eren, 2017’de, Kurum’a bine yakın proje sunulduğunu, bunlardan 11’i iç yapım olmak üzere toplam kabul edilen proje sayısının 50 olduğunu söyledi. Hem bu başlıktaki bir panele katılma özgüveni hem de değişimi gösteren rakamları sunması açısından İbrahim Eren’i kutlamak lazım.

Show TV’de Seda Sayan ve Uğur Aslan’ın programında yaşanan, 14 yaşındaki çocuğun babası kim rezaleti, DNA testi sonucunun herkesin önünde açıklanması, tecavüz sonucu doğan çocuk bilgisi, Yoğurtçu Bayram diye ortaya çıkan bir tip. RTÜK bu konuya 14 yaşındaki bir kızın gözünden bakıp, tüm çocukların ayakta olduğu bir saatte yaşanan rezalete umarım bir ceza vermeyi akıl eder. Ciner Medya Grubu yöneticilerini de bu çirkin yayın üzerinde düşünmeye davet ediyorum.