Özgür Şef

Özgür Şef

ozgur@ozgursef.com

Tüm Yazıları

Her gün onlarca kişi yaptığım köftenin sırrını soruyor. Anlatıyorum ama genelde inanmıyorlar. Şimdi fomulümü vereceğim sonra da ülkenin en iyi köftecilerini birlikte avlayacağız

Millet olarak en çok sevdiğimiz yemeklerden biri de köfte. Türkiye'de çok çeşidi var, hepsi de birbirinden güzel. Köftenin tarifi sırdır hep, bir türlü verilmez bu sır. İçinde ne var? Hangi baharatlar kullanılıyor? İşte 10 adımda lezzetli köftenin tarifi.

1- Doğru et kullanmak en önemlisi. Kömür ızgarasında yapacaksanız biraz yağlı olsun. Döş etini kıyma makinesinden iki kere çektirin. Bir kilo için 100 gr. kadar kavram yağı isteyin ve iki kere çektirin. Fazladan koyduğunuz yağ, kömürün üzerine akacak ve köftenize aroma katacak.
2- Evde kıymayı ve yağı birkaç dakika yoğurup dolaba kaldırın.
3- İki adet soğanı minik minik doğrayıp buzdolabında dinlendirin. Eğer bir gün bekletirseniz daha güzel olur. Soğanın suyunu sıkın, bize soğanın kendisi lazım suyu değil.
4- Şimdi sıra baharatları karıştırmaya geldi; bir tatlı kaşığı kimyon, bir çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı toz kırmızı biber, bir tutam kekik, seviyorsanız bir çay kaşığı toz kişniş ve bir çorba kaşığı galeta ununa ihtiyacımız var. Eğer İnegöl Köfte gibi sert bir köfte istiyorsanız 1 tatlı kaşığı karbonat ilave edin.
5- Yumurta kullanmayın çünkü yumurta durdukça kokusu ağırlaşır, bizim köftemiz bir gün bekleyecek.
6- Köfteyi 10 dakika durmadan yoğurun sonra buzdolabına koyup 15 dakika bekletin. Ardından 10 dakika daha yoğurun.
7- Köfteyi hemen pişirmeyin, bir gün bekletin daha sonra pişirin.
8- Köfteyi yaklaşık 40-50 gr.’lık toplar halinde yuvarlayın. Elinizle bastırarak her tarafını eşit kalınlığa getirin.
9- En güzel köfte kömür ızgarasında pişendir ama evde kömür ızgarası yapamıyorsanız kavram yağının oranını biraz azaltın ya da hiç koymayın.
10- Döküm tavanız varsa ızgaraya en yakın tadı alırsınız ama köfte ne olursa olsun ağır ateşte pişmeli.

EN iYi KÖFTECiLER
Köfte için daha fazlasını, yakında çıkaracağım kitapta bulabilirsiniz, biraz sabırlı olun. Sıra geldi Türkiye'nin en iyi köftecilerine:
Bursa İnegöl'de Köfteci Zeynel var, bence Türkiye'nin en iyi köftesini onlar yapıyor.
Aslında Zeynel birinciliğini karşısındaki Köfteci Orhan'la paylaşıyor.
Çocukluğumun köftecisi, doğup büyüdüğüm Eskişehir'de istasyonun karşısındaki Köfteci Ali. Yalnız yıllar içinde biraz değişmiş, el arabasından dükkana geçince porsiyonlar küçülmüş ama yine de güzel.
Uzunköprü deyince akla köfte gelir köfte deyince de Niyazi.
Edirne'deki Osman Usta'nın köftesi de en iyi köfteler arasına girer.