Peter Salvatore

Peter Salvatore

tasarimci3dmax@gmail.com

Tüm Yazıları

Hepinize merhabalar…

Bugün, dalış aktivitesini sezonluk olarak düşünen dalıcı adayları ya da bu işe başlamak isteyen yeni dalıcı adaylarına dalış ile ilgili birkaç tavsiyede bulunmaya çalışacağım.

Öncelike, dalış bir yaz ayı aktivitesi değildir. Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili olması sebebiyle, her denizin kendine ait sualtı faunası bulunmaktadır. Bu fauna yaz kış değişmektedir. Bunu gözlemlemek için de kışın da dalışlar yapmak gerekir. Kışın derin sular ısınır ve yüzey suları soğumaya başlar, bu yüzden canlıların coğu derin sulara giderler. Kişın dalışlar yapmak, dalıcı adayını da ayrı ayrı noktalarda geliştiren, tecrübe katan bir durumdur. Ebette ki, soğuk su dalışlarının da kendine göre kuralları bulunmaktadır. Vucut ısımız 37 derecedir. Kışın, Marmara Denizi için konuşacaksak ısı 6-7 derecelere düşmektedir. Vücut ısınızdan 30 derece daha düşük bir suya Islak elbise ile girmemelisiniz, eğer ıslak elbise ile girerseniz, kısa bir süre sonra vücüt ısınız hızla düşerek, bedeniniz hipotermiye girecek, dalışınızı engelleyecek ve önlem alınmaz dalış noktalanmaz ise daha ciddi sorunlara kadar gidebilecek bir durumdur.

Haberin Devamı

Soğuk su dalışlarında mutlaka kuru elbise kullanmalısınız. Kuru elbise soğuk sular için üretilmiş elbise türüdür. Çeşit çeşit kuru elbiseler mevcuttur, yapılacak dalışa göre elbisenizi seçmeniz gerekmededir.

Yanlış bir yanılgı varsa kuru elbisenin sizi soğuktan koruyor olması. Aslında sizi soğuktan koruyan, kuru elbisenin içine giydiğiniz içliktir. İçliğinizi ona göre seçmeniz gerekmektedir. Mutlaka kuru elbise ile dalmadan evvel, kuru elbise kullanımı hakkında eğitim almanız gerekmektedir. Eğitim ve pratik yapmadan kuru elbise ile dalışlar yapmamalısınız, bu ciddi yaralanmalara kadar gidebilir. Düzgün bir kıyafet ve içlikle kışın çok keyifli dalışlar yapabilirsiniz. Dalışı 12 ay yapabilmek lazım diye düşünüyorum. Ülkemizdeki dalış okulları, kurumlar bu şekilde dalıcı yetiştirmiş olasalar, dalıcılarımız bu aktiviteyi sadece yaz aktivitesi olarak görmemiş olacaktır. Malesef büyük bir kesim kış zamanı dalış yapmaktan çekinmektedir. Bunu da ben, yeteri kadar bu işin inceliklerinin anlatılmadığını düşünmekteyim.

Haberin Devamı

Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.

Yotube kanalıma arzu ederseniz abone olup takip edebilirsiniz. Sualtına meraklıysanız burda yapmış olduğum çekimler ve gelecek olan belgesel projeleri de yer alacaktır. Aşağıdaki linkten abone olup takip edebilirsiniz.

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6JbQlZ9tjIchIop-kGEUqw

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Peter Salvatore