Peter Salvatore

Peter Salvatore

tasarimci3dmax@gmail.com

Tüm Yazıları

Herkese Merhabalar!!!.

Ülkemizin üç tarafı denizlele çevrili olmasına karşın dört mevsim yaşama olanağımız olmaktadır. Özellikle kışın gelmesiylede yüzey sularının yavaş yavaş soğumaya başlaması ve derin suların ısınmasıyla dalış yapanlar için ayrı bir keyif ve sualtı canlılığına tanık olunabilmektedir. Çün kışın bütün irili ufaklı bir çok canlı derine gider. Bunun en önemli sebeplerinden biri derin suların ısınması ve buna istinaden gerek üremek ve yumurtlamak amacıyla canlılar derine gitmektedir. Biz dalıcılar isede, özellikle kışın dalış yapacak dalıcı adaylarının ısı izolasyounu için belli başlı elbise türlerini kullanmalıdırlar. Genel dalış elbiselerine bakıcaksak...

Haberin Devamı

· Islak Ebiseler

· Yarı Kuru Elbiseler

· Kuru Elbiseler

Islak Elbiseler adındanda anlaşıldığı gibi değişik kalınlıkları ve şekilde olmaktadır. Örneğin 3mm 5mm gibi, yada şorti yada tam uzun kıyafet gibi sınıflandırabiliriz. Bunlar daha çok ılıman sıcak sularda giyilebilen elbise belli bir su alarak vucut ısınızla .içinizde kuruyan elbise türleridir.

Yarı Kurular ise kalınlığı daha kalın olup, 6.5mm yada 7mm gibi. Sizi soğuktan ıslak elbiseye göre çok daha iyi koruyan izolasyonu daha yüksek elbise türüdür. Bu elbiseler ıslak elbise kadar su almazlar, dalış bitip yüzeye çıktığınızda elbiseyi üzerinizden sıyırdığınızda nemli hatta bazen elbise kalitesine göre kuru bile çıkma ihtimaliniz olabilmektedir. Özellikle üşüme eşiğinize göre, yazın Ege suyu, derinler serin soğuk olmaktadır. Yarı Kuru elbiseler burada iyi iş görnektedir. Marka ve şekil ile ilgili burda bilgi vermeyeceğim, sormak istersenizde özelden sorabilirsiniz herzaman sorabilirsiniz. Yarı kuru bir çok dalışınızı kış gelene kadar karşılayacağını düşünüyorum.

Kış geldiğinde mutlaka kuru elbiselere geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kuru elbiseler yapısı itibariyle neopren ve trilamine kuru elbiseler olarak ayrılmaktadır.Maddi gücünüz doğrultusunda bir seçim yapabilirsiniz. Neopren kuru elbiselerin et kalınlığı olduğundan içinize giyeceğiniz içliğin elbisenin çokta kalın olmasına gerek yoktur. Kuru elbiseler çıplak tene giyilmezler sebebi ise elbiseye tüpten bir inflator bağlantısı gibi bağlantı yapılır. Göğsünüzün üstünde bir buton ve sol kolunuzun üstündede bir tahliye valfi vardır. Adeta bir BC gibi çalışır derine indikce göğsünüzün üstündeki butondan elbiseye bir miktar hava basarsınız, sebebi ise elbise cildinize yapışacağından onu teninizden ayırmanız gerekmektedir. Eğer bunu yapmayıp devam ederseniz elbise sizi çok sıkıştırıp canınızı yakacak morartacaktır. Buda hem riskli olacaktır hemde dalış konforunuzu bozan bir durumdur.

Haberin Devamı

Dibi terk etmeye başladığınızda elbise içersindeki hava genleşeceğinden kolunuzdan tahliye valfinden havayı boşaltmanız gerekmektedir. Unutmayınız ki kuru elbiseler BC ler kadar hızı hava tahliye etmezler, bu yüzden çıkış hızlarınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu yüzden kuru elbise seçiminizi yaptıktan sonra mutlaka KURU ELBİSE EĞİTİMİ ALMADAN dalış yapmayınız. Elbisenin huyunu suyunu bilmeden derin dalışlara kalkınmayınız.

Haberin Devamı

Trilamine elbise seçimi yaparsanız, trilamine elbiseler daha ince yapılı elbiselerdir. Adeta disardan muşamba gibidirler. Elbisenin içinde kuru elbiseye göre daha fazla hava gezinir ve içine giyeceğiniz termal kıyaftler daha izolasyonu yüksek olmalıdır. Trilamine ince olduğundan soğuğu daha çok hisettirir.

Özellikle yanlış bilinen bir bilgi aktarımı ise, kuru elbisenin sizi soğuktan koruması. Aslında sizi soğuktan koruyan içine giydiğiniz içliğinizdir. Elbetteki su almamaktadır, düşünün ki mevcut ıslak elbisenizin kalınlıgı daha kalın olmaktadır kuru elbisenizden.

İçliğiniz eğer çok kalın ve üst üste bir kaç şey giydiyseniz, bu aynı zamanda fazla hava tutmasınada sebep olacaktır. Yani ne kadar hava boşaltsanızda mutlaka hava kalacaktır, bu yüzden termal koruyuculuğu yüksek ince içliklerde tercih edebilirsiniz. Her zaman söylediğim gibi dalış ekipman bazlı bir aktivitedir ve konforunuzuda en iyi şekilde sağlamaya çalışmalısınız. Özellikle kış dalışlarında vücut ısınız çabuk düşeceğinden izolasyon önemli bir konudur. Isı kaybetmeye başlarsanız, bedenen riske girer, dalışınızı tehlike altına atmış olursunuz. Böyle bir durumda dalışınızı sonlandırmanız, güvenli bir şekilde yüzeye çıkmanız gerekmektedir.

EĞİTİM EĞİTİM EĞİTİM...

Hepinize sağlıklı, huzurlu bir hafta dilerim.

Yotube kanalıma arzu ederseniz abone olup takip edebilirsiniz. Sualtına meraklıysanız burda yapmış olduğum çekimler ve gelicek olan belgesel projeleride yer alıcaktır. Aşağıdaki linkten abone olup takip edebilirsiniz.

Doğada ve mavide kalmayı unutmayın.

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC6JbQlZ9tjIchIop-kGEUqw

Instagram: peter_salvatore

Web Site: www.psalvatore.com

Bir sonraki yazıma kadar şimdilik hoşçakalın.

Peter Salvatore.