Birçok hizmet artık abonelik sözleşmesiyle sunuluyor. Abonelik sözleşmesinin tanımı, ‘Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde şöyle: Tüketicinin, -damacana su gibi- bir mal veya -cep telefonu hattı gibi- bir hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşme.
Sözleme hukukunda ahde vefa ilkesi geçerlidir; taraflar sözleştikleri metne sadık kalmalı. Ahde vefa, sözleşme süresi boyunca devam eder. Ama bazen öyle durumlar olur ki, taraflar abonelik sözleşmesini devam etmek istemeyebilir. Antalya’dan değerli bir okurumuz, Feride Hanım, “Bir abonelik sözleşmesi hangi durumlarda sorunsuzca feshedilebilir?” diye sorunca konuyu bütün okuyucularımın yararlanacağı şekilde yazmam gerekti.
İster bir yıldan uzun, isterse süresiz abonelik sözleşmesi olsun, bütün abonelik sözleşmeleri herhangi bir gerekçe göstermeden veya cezai şart ödemeksizin istenildiği zaman feshedilebilir. Böyle söylüyor ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ md 52/4.
Taahhütlü abonelik...
Ama hemen bir ayrım yapmam gerek; elbette bir yıldan uzun süreli veya süresi belirli olmayan abonelik sözleşmesini bu şekilde feshetme hakkı sadece tüketicilere aittir, tüketici niteliği bulunmayan ticaret şirketlerinin TKHK md 52/4 hükmünden yararlanmaları mümkün değil. Feride Hanım, size hangi gerekçe ile feshettiğinizi sorarlarsa, ister bir gerekçe gösterin, isterse göstermeyin, feshin geçerliliği etkilenmez.
Şunu belirtmem gerekiyor; eğer taahhütlü abonelik söz konusu ise ve bir yıldan uzun veya belirsiz süreli abonelik sözleşmesi de istenildiği zaman feshedilebilir ve cezai şart ödenmez. Fakat hizmeti sunanın, yapmış olduğu indirimleri geri talep etme hakkı vardır.
Taahhütlü abonelikler, satıcı veya sağlayıcının, taahhütnamede belirtilen süre kadar abone kalmayı taahhüt eden tüketicilere özellikle mal veya hizmet bedelinde indirim yaptıkları abonelikler. Örneğin aylık ücreti 400 TL olan bir cep telefonu aboneliğinde, abone 24 ay abone kalma taahhüdü verince, aylık ücret 200 TL’ye düşmüşse, burada yüzde 50 indirim vardır ve taahhütlü abonelik erken bitirilince cezai şart ödenmese de indirimler tüketiciden istenebilir.
Eğer abonelik bir yıldan kısa ise, ki bu da uygulamada 12 aylık abonelikten kısa süreli abonelik olarak kabul ediliyor, abonenin istediği zaman ve haklı gerekçe olmadan aboneliği feshi halinde, varsa indirimleri iade etme zorunluluğunun yanında, bir de varsa cezai şartı ödemesi gerekecektir.
Değerli Feride Hanım, abonelik sözleşmenizin süresi bir yıldan az ise, hem aldığınız indirimleri hem de cezai şartı ödemek zorunda kalırsınız. O yüzden mecbur değilseniz, sabretmenizi öneririm.
İster bir yıldan kısa veya uzun olsun, ister taahhütlü ister taahhütsüz olsun, abonelik sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde de tüketici sözleşmeyi haklı olarak feshedebilir.
Sözleşme devam ederken fiyat artışı yapılırsa, taahhütlü de olsa fesih mümkündür ve bu durumda ne indirimler iade edilir ne de cezai şart ödenir.