Resul Buksur

Resul Buksur

rbuksur@gmail.com

Tüm Yazıları

Yılların tuvallerinin ve fıçalarının yerini parmaklar, kapasitif fırçalar ve dokunmatik ekranlar tutar mı? İşin ustaları fikrinizi değiştirebilir

Ekranda ressam ruhu

Akıllı telefonların küçücük ekranlarından tutun 20 inçlik bilgisayara kadar her elimizi attığımız teknoloji dokunmatik ekranla geliyor. Çocuklar için dokunmatik ekran oyuncak oldu. Birçok çocuk daha kalemle, boyalarla tanışmadan ekrana çiziyor, resimli boyama kitapları birer aplikasyon oluyor.
Parmakla ekrana resim yapmak çocuklara eğlenceli gelse de işi profesyonel boyuta taşıyan ressam ve çizerler de var. iPadPotraits.com sitesini kuran Silikon Vadisi’nin tablet ressamı olarak ünlenen David Newman bunlardan biri. 7 inç ekran büyüklüğündeki tabletlerin fiyatları hızla düşüyor ve dokunmatik ekran alışkanlığı yaygınlaşıyor. Uygun bir aplikasyonla parmağınızla bile resim yapmaya başlayabiliyorsunuz. Neredeyse gerçek boya gibi. Bu işe yeteneklerini keşfedenler, artık ufaktan özel kalemler alarak işi ilerletebiliyor. Değişik fiyat ve tasarımda özel kapasitif ekran kalemleri her fiyata bulmak mümkün.
Sensu gibi şirketlerin dokunmatik ekran fırçasıysa sanıyoruz işin uç noktası. Artık PaintaAgr.am gibi fotoğrafını çek, eve yağlı boyası gelsin tam bir fantezi ama gerçek.

Haberin Devamı

Ekranda ressam ruhu

Fırçalar ve kalemler:
Ucu lastik gibi olan ekran kalemleri 20 liraya kadar alınabiliyor. Sensu Brush ise gerçek boya fırçası tasarımına sahip.

Çek fişi, atla havuza hareketi

Facebook için çanlar çalıyor olabilir. Pew araştırma şirketinin son anketine göre insanların yüzde 61’i Facebook’tan birkaç haftalığına olsa da ayrılmış. Atthepool.com gibi sitelerin insanları ekranın karşısından kaldırıp gerçekten tanıştırıyor olması etkili olabilir mi? Kimilerine göre, böylece ekrandan uzaklaşan (meet offline) kullanıcılar nedeniyle Facebook’un en azından reklam gelirleri tehdit altında olabilir.

Ekranda ressam ruhu

AKSESUAR

Aletleri bukalemuna çevirmek

HEPSİ Apple, hepsi Android, ben tarzıma bakarım diyorsanız güzel bir girişim. Bukalemun.com.tr sitesiyle Apple, Samsung, Sony gibi popüler markaların telefon, bilgisayar, oyun konsolları gibi ürünlerini kendi çizimlerinizle kaplayabiliyorsunuz. Postayla 15 liraya kadar adrese geliyor. Tasarıma uygun ekran görüntüsü resmi de çabası.

Haberin Devamı

APLİKASYON

CHALKBOARD PRO tebeşir ve kara tahta efsanesini ekrana taşıyor. Okul çocukları parmakla oldukça eğlenceli vakit geçirebilir. Fiyatı 0.99 dolar

DRAWING PAD birçok farklı çizim ve fırça seçenekleri sunuyor. Kullanışlı arayüz parmak ve kaleme uyumlu. Fiyatı 1.99 dolar.

Cıvıltılar

* YENİ GALAXY YOLDA
Samsung’un çok satan akıllı telefonu Galaxy’nin dördüncüsü ufukta göründü.
* ANGRY BIRDS TV YOLDA
Kızgın kuşların çizgi filmi heyecan yaratmış olacak ki yaratıcısı Rivio, çizgi filmlerin yüklü her aplikasyondan anında izlenebileceğini duyurdu.
* NYT İÇİN TABLET ÇAĞI
The New York Times internet sitesini yenileyeceğini duyurdu. Gazete için tablet çağının başlangıcı gibi görünüyor.

Gözlüklülere de Google gözlüğü

Google’ın gözlüğü, sonunda gerçekten bildiğimiz gözlükler gibi olabilecek. Google’ın patronu Sergey Brin çıkaracakları yeni gözlüğü her
ne kadar klasik gözlüklerden uzak tutmaya çalışsa da tanıtım için her taktığında neredeyse bir uzaylıya benzemekten kurtulamıyor. Neyse ki müjdeli haber geldi, özellikle gözlük kullananlara. Ürün ekibi, mevcut tasarımın bildiğimiz gözlüklere de kolayca uygulanabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

Düzeltme: Geçen hafta herkesin hemen fark ettiği gibi alt başlıkta kuzey-güney ters olmuş. Güney Koreli Samsung da nasibini almış. Doğal olarak robotları kullananlar Kuzey değil Güney Koreliler olacaktı. Düzeltir, okurlardan özür dilerim.