Samed Karagöz

Samed Karagöz

samedkaragoz@gmail.com

Tüm Yazıları

Geçen sene 15 Temmuz hain darbe girişimi nedeniyle yapılamayan Malatya Uluslararası Film Festivali bu yıl tekrar yapılıyor. Belki de Türkiye’de ilk kez hem şehrin valiliği hem de belediyesinin bir arada yaptığı festival
16 Kasım’a kadar devam edecek.

Festival kapsamında 1998 yapımı “American History X” (Geçmişin Gölgesinde) filminin yönetmeni Tony Kaye, filmin yapımcısı John Morrissey’le birlikte ustalık dersi vermek üzere Malatya’ya geliyor.

Türk sinemasına son derece önemli filmlerle katkı sağlayan usta yönetmen Halit Refiğ de festivalde 1986 yapımı “Teyzem” ve 1989 yapımı “Karılar Koğuşu” filmleriyle anılacak. Film gösterimlerinden sonra yapılacak panele yönetmenin eşi Gülper Refiğ, yakın dostu ve oyuncu Hülya Koçyiğit ile senarist ve yönetmen Ümit Önal katılacak. Panelin yönetimini ise festival yönetmeni Suat Köçer üstleniyor.

Haberin Devamı

Sadece şehir merkezinde değil şehrin farklı noktalarında da gösterimlerin yapıldığı bu başarılı organizasyondan dolayı başta festival yönetmeni Suat Köçer, program direktörü Alin Taşçıyan olmak üzere tüm ekibi tebrik ederim.

Boğaziçi Film Festivali

Bir başka festival de İstanbul’da yakın tarihte başlayacak. Bu yıl 5. kez düzenlenen ve her geçen yıl etkisini ve etkinliğini artıran Boğaziçi Film Festivali 17-26 Kasım tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin açılış filmi Türkiye’de ilk kez gösterilecek “Suburbicon”. Senaryosunu Coen Kardeşler’in yazdığı ve George Clooney’nin yönettiği filmin başrollerinde Matt Damon ve Julianne Moore yer alıyor. Kara komedi olarak nitelendirilebilecek film 1950’lerde geçiyor ve karanlık olduğu kadar eğlenceli bir banliyö kabusunu anlatıyor.

Dünyaca ünlü İranlı yönetmen Majid Majidi de son filmi “Beyond The Clouds”la festivalin konuğu olacak. Majidi film gösterimine filmin müziklerini yapan “Slumdog Millionaire” ile Oscar ödülü kazanan A.R. Rahman’la birlikte katılacak.

Festivalde Béla Tarr’ın “Torino Atı”, “Londra’daki Adam” ve “Karanlık Armoniler” isimli filmleriyle birlikte dünyaca ünlü yönetmenin ustalık dersleri yer alacak. Geçen sene dünyaca ünlü senaryo hocası Robert McKee’yi getiren Boğaziçi Film Festivali ustalık derslerindeki iddiasını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Festivalin geçen yıl başlattığı ve büyük ilgi gören Yapım Destek Platformu, bu yıl Bosphorus Film Lab adını alıyor ve yerli sinemacılara desteğini artırarak devam ediyor.

Festival kapsamında Brezilya’dan Hindistan’a, İran’dan Kırgızistan’a, 39 ülkeden toplam 107 film gösterilecek.

Festival Başkanı Ogün Şanlıer, Festival Direktörü Bülent Turgut ve Festival Genel Koordinatörü İrem Şentürk’e bu güzel festival için şimdiden teşekkürler.

Hamiş: Türk Dil Kurumu’ndan rica ediyorum son yıllarda film festivallerinde sıkça kullanılan masterclass, pitching ve work in progress gibi tanımlamalar daha fazla yaygınlaşmadan bunlara sinema sektöründen uzmanlarla istişare ederek Türkçe karşılık bulunsun.

Kaçırmamak gerek:

“Bulutların Ardında”- Majid Majidi

“İmam Jackson”- Amr Salam

“Bir Babanın Vasiyeti” - Bakyt Mukul, Dastan Zhapar Uluu

“Bırakma Beni” - Aida Begiç

Haberin Devamı

“Dönme Dolap” - Woody Allen

“Suburbicon” - George Clooney

“Sevgisiz” - Andrey Zvyagintsev

“Eski Toprak” - Takeshi Kitano