Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Avrupa’ya ne oluyor? Burada sınırları çoktan belirlenmiş, kök salmış devletler, ayrılıkçı hareketlerle bölünmek tehlikesiyle karşı karşıya.
Bu tür akımların henüz ulus-devlet yapısının tam oturmadığı Afrika’da ve Asya’da yayılması doğal karşılanabilir. Ama aynı fenomenin günümüzde yaşlı kıtada görülmesi gerçekten şaşırtıcı...
Halen Avrupa’nın üç köklü ülkesi, eşzamanlı olarak “bölücü hareketlere” sahne oluyor: İspanya’da Katalonya, İtalya’da Venedik, Britanya’da İskoçya, bağımsızlığa kavuşmak peşinde...
Üç olayın kendilerine özgü ulusal özellikleri olmakla beraber, birbirlerine çok benzeyen yanları da var.
***
İspanya’dan başlayalım.
Ülkenin doğusundaki Katalonya bölgesi aslında geniş bir özerkliğe sahip. Barselona’nın içinde bulunduğu bölgenin kendi yerel meclisi ve hükümeti var. Katalonca burada ikinci resmi dil. Buradaki çoğu insan güçlü bir Katalon kimliğine sahip.
Katalonya İspanya’nın en gelişmiş bölgesi. Oysa son zamanlarda İspanya büyük bir ekonomik kriz geçiriyor. Yedi milyon Katalonyalı tüm İspanya nüfusunun (47 milyon) yükünü çekmek istemiyorlar.
Bölgesel yönetim geçenlerde bağımsızlık için bir referanduma başvurulması kararını aldı. Ancak İspanya Ulusal Meclisi hafta başında bu kararı büyük çoğunlukla reddetti. Bu tutuma rağmen Katalonya yönetimi önümüzdeki kasımda referandumu düzenlemeye kararlı...
***
Tarihi Venedik kentinin yer aldığı Veneto bölgesi, 1866’dan beri İtalya’nın bir parçası. Şimdi o da bağımsızlık istiyor. Nitekim geçen ay burada bir referandum düzenlendi ve 5 milyon nüfusun büyük çoğunluğu (yüzde 89) ayrılmaya “evet” dedi.
Veneto da İtalya’nın en gelişmiş bölgelerinden biri. İtalya’nın geçirdiği ekonomik kriz, bu bölgede de ayrılıkçılığı körükledi. İnsanlar açıkçası ülkenin geri kalmış bölgelerinin yükünü artık çekmek istemiyorlar.
Şimdi mesele referandumdan sonra Venedik yönetiminin ne yapacağıdır. Roma’da merkezi hükümet bölgenin ayrılmasına karşı. Peki Venedik buna rağmen bağımsızlığını ilan edecek mi? Ederse bu statüsünü fiilen kabul ettirebilecek mi?
Bu olay Roma ile Venedik’i karşı karşıya getirecek gibi görünüyor.
***
Britanya’nın kuzeyinde İskoçya, 300 yıldır Birleşik Krallığın bir parçası. Ancak İskoçlar her zaman kendi güçlü kimlikleriyle tanınmışlardır.
İskoçya da Britanya’nın en gelişmiş bölgesi. Kuzey Denizi’ndeki petrol ve gaz yatakları sayesinde İskoçya, dünyanın en ileri ekonomilerinden biri olmaya namzet.
Burada da ayrılıkçılığı körükleyen önemli bir neden de bu. İskoçya’nın sahip olduğu geniş özerklik dahi onlara kâfi gelmiyor artık.
Bu nedenle onlar da eylülde yapılacak referandum ile bağımsızlıklarını ilan etmek niyetindeler...
Bu gidişle Avrupa haritasında da yakın gelecekte ilginç değişiklikler görürsek şaşmayalım!