Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Türk - Yunan ilişkilerinde bir süredir esen "hava"ya diyecek yok. Gün geçmiyor ki, Türk ve Yunan medyasında yeni bir temas, bir buluşma, bir dostluk gösterisi haberi çıkmasın.
       Bu etkinliklerin çoğu "halklar düzeyinde" bir kısmı da "resmi düzeyde" gerçekleşiyor. Örneğin Türk jetlerinin uzun yıllardan beri ilk kez Yunan topraklarına inmesi, Türk ve Yunan havacılarının aynı tatbikatın içinde yer alması, gerçekten önemli bir olay.
       Gene resmi düzeyde, iki ülke Dışişleri Bakanları çeşitli vesilelerle, sık sık buluşup konuşuyorlar. Floransa'daki son görüşmede, Türk ve Yunan Dışişleri siyasi direktörlerinin "ilişkileri derinleştirmek" amacı ile bir araya gelmeleri kararlaştırıldı.
       Bu da önemli. İki taraf artık yakınlaşma "hava"sının, daha "özlü" görüşmeler yapmaya, anlaşmazlık konusu olan sorunlara eğilmeye müsait hale geldiği kanısına varmış görünüyor.
       * * *
       EMEKLİ Oramiral Güven Erkaya'nın son günlerde tartışılan raporunu, bu gelişmelerin ışığında değerlendirmek lazım.
       Erkaya'nın Başbakan Başdanışmanı sıfatı ile Ecevit'e sunduğu görüşler, ne yazık ki, bazı gazetelere eksik biçimde veya çarpıtılarak yansımış ve yersiz bazı tartışmalara yol açmıştır.
       Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın kapsamlı raporu, "Türkiye'nin Ege Ordus'nun kaldırılması" gerektiği biçiminde birkaç cümle ile açıklanınca ve bu "gizli aksiyon planı"nın bir kopyasının da Genelkurmay'a sunulduğu ve de askerlerin bu öneriye sıcak baktığı bildirilince, ters tepkilere yol açtı.
       Aslında bu konunun (hele basına yansıyan sadece Ege Ordusu'nun kaldırılmasına ilişkin kısmı ile) bu aşamada hükümetin gündemine gelmediği", Genelkumay Başkanı'nın da bu bağlamda "görüş alışverişinde bulunmadığı" doğrudur.
       Erkaya, bilgi ve deneyimlerine dayanarak, bir danışman olarak, bazı görüşlerini ilgili makamlara bildirmiştir. Bu tavsiyeler incelendikten sonra dikkate alınır veya alınmaz. Ancak, bu 3.5 sayfalık raporda ifade edilen görüşlerin kamuoyuna tüm unsurları ile birlikte, doğru yansıması gerekir.
       * * *
       RAPOR, Ege sorunları için yeni bir müzakere yöntemi öneriyor ve sorunların tek tek değil, bir paket olarak ele alınmasını tavsiye ediyor. Karasuları, hava sahası, FIR hattı, aidiyeti belirsiz adalar, kıta sahanlığı gibi anlaşmazlıklar üzerinde çeşitli görüşlerin ifade edildiği raporda, Türkiye'nin sırf Atina'ya jest olsun diye tek yanlı olarak Ege Ordusu'ndan vazgeçmesi gibi bir fikir yok. Ayrıca Erkaya müzakerelere katkıda bulunabilecek bir "paralel çalışma grubu"nun oluşturulmasını öneriyor...
       İlişkilerde "hava"dan "özlü görüşmeler"e geçerken bu tavsiyeleri bir bütün olarak yeniden değerlendirmekte yarar vardır...


Yazara E-Posta: skohen@milliyet.com.tr