Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başlığı Meclis’te Dış Politika Tartışması şeklinde yazmak isterdik. Ama TBMM’de önceki gün yeni hükümet programının görüşüldüğü 4.5 saatlik oturumda, programın dış politika bölümü üzerinde konuşan sadece muhalefet oldu. Sırasıyla HDP, MHP ve CHP temsilcileri güncel dış meseleleri ele aldılar ve hükümet programını da esas alarak iktidara karşı sert eleştirilerde bulundular.
Gerek AKP temsilcileri gerekse hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, daha çok programın iç politika ve ekonomi bölümleri üzerinde uzun uzadıya konuştular ve dış politika konularına hiç zaman ayıramadılar.
Sonuçta TBMM’deki bu önemli oturumda dış politika konularında sadece muhalefetin sesi duyuldu, iktidarın eleştirilere ve sorulara yanıtları öğrenilemedi...
***
Üç muhalefet partisinin program üzerindeki konuşmalarında belli başlı dış politika konularıyla ilgili olarak ortaya koydukları görüşleri ve eleştirileri şöyle özetleyebiliriz:
- Ortadoğu politikası:
İktidarın öteden beri çok iddialı olduğu bir alan bu. Yapılan eleştiriler hükümetin “öncülük” veya “düzen kurucu” rollerinde abartılı davrandığı, ayrıca “komşularla sıfır sorun” stratejisinin de başarısızlığa uğradığı yönündeydi.
Bu konuda verilen çeşitli örnekler var: Bölge ülkelerinin çoğuyla ilişkilerin kopuk veya gergin olması gibi... Ya da Gazze’deki son ateşkes müzakerelerinde Türkiye’nin bir rol oynayamaması gibi...
Suriye örneğinde hükümetin baştan itibaren yanlış hesaplar yaptığı, Esad rejiminin yakında son bulacağı umuduyla muhalif grupların desteklendiği, fakat bu arada terörist grupların silahlandırıldığı gibi argümanlar dile getirildi.
***
- IŞİD tehlikesi:
Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren bu konunun yeni hükümet programında yer almaması büyük bir eksiklik olarak nitelendirildi. Hükümetin bu konudaki tutumunun ne olduğu, özellikle 49 Türk vatandaşının hâlâ rehin olarak tutulması ve Musul’daki Başkonsolosluğun işgal altında bulunmasıyla ilgili ne gibi gelişmelerin beklenebileceği soruldu.
Bu arada IŞİD’in Kuzey Irak’ta ele geçirdiği yerlerden kaçan Türkmenlerin trajik durumu da gündeme getirildi ve bir buçuk milyon Suriyeli mülteciye kapılarını açan hükümetin aynı duyarlılık ve desteği bu soydaşlarına göstermediği belirtildi.
***
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da kısmen izlediği Meclis’teki bu görüşmelerde iktidar mensuplarının bu güncel dış politika soruları üzerindeki görüşlerini açıklaması çok iyi olurdu.
Davutoğlu önceki gece TRT tarafından düzenlenen iç politika ağırlıklı bir basın toplantısında dış sorunlarla ilgili bazı soruları yanıtladı. Ancak Genel Yayın Yönetmenimiz Fikret Bila’nın IŞİD ile ilgili spesifik sorularına pek değinmedi. Örneğin, Türkiye IŞİD’e karşı kurulması söz konusu olan koalisyona katılacak mı? Gerekirse ortak bir operasyona katılacak mı? Rehin alınan Türkler konusunda herhangi bir gelişme var mı?
Belli ki bu hassas konularda hükümet ketum davranmayı tercih ediyor. Dolayısıyla, bir süre daha, çok merak edilen bu ve benzer soruların açık yanıtını öğrenemeyeceğiz.