Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Haberi cazip kılmak için basında yer alan başlıklar "Pazar sefası", "Pazar gezintisi", "Pazar kaçamağı" şeklinde...
       Sözü edilen olay, Türk, Yunan ve Bulgar dışişleri bakanlarının Filibe - Edirne - Orestiada üçgeninde bir dostluk turu yapmaları.
       Bir günlük gezinin keyifli ve medyatik yönü ağır bastı. Üç bakan, üç kentin tarihi ve kültürel yerlerini gezdiler, Tekirdağ köftesi yediler, halk danslarını izlediler, yaşlı laternacının nostaljik melodilerini dinlediler, güvercinler uçurdular... Bir de, bu buluşmanın siyasal anlam ve önemini yansıtmak için, ellerini üst üste koyarak kameralara poz verdiler...
       Bütün bunlar, olayın "gösteri" yanı. Bunu da küçümsememek lazım. Üç komşu ülkenin ilişkileri nereden nereye geldi? Daha düne kadar Bulgarlarla Türk azınlığının durumu, Yunanlılarla da Kardak anlaşmazlığı yüzünden ciddi huzursuzluklar ve gerginlikler yaşandığı hatırdadır. Şimdi ise üç ülkenin Dışişleri bakanları, eski düşmanlıkların geride kaldığını ve ilişkilerde yeni bir dostluk döneminin başladığını ilan ediyorlar...
       * * *
       BİR Türk yetkilisinin dün bize dediği gibi, bu dostluk gösterisinde gözden kaçan nokta, söz konusu bölgenin Trakya olmasıdır.
Gerçi genelde Balkanlar'da dostluk ve işbirliği yönünde (geçenlerde Bükreş ziyaretinde olduğu gibi) birtakım adımlar atılıyor. Ancak Balkanlar deyince, hala birer çıban başı olan Kosova, Bosna, Karadağ gibi sorunların yarattığı sürtüşmeler ve gerginlikler de akla geliyor.
       Balkanlar'ın batı bölgesindeki istikrarsızlığa karşılık, doğu kesimi - yani Trakya - şimdi daha sakin, daha huzurlu. Bu nedenle pazar günü bir araya gelen üç dışişleri bakanının belirttiği gibi, bu bölge, tüm Balkanlar için bir barış ve işbirliği örneği oluşturuyor, ilerisi için yeni umutlar veriyor.
       * * *
      
BU "Trakya projesi" aslında Bulgar Dışişleri Bakanı Nadejda Mihailova'nın önerisi. Üç bakanın ortak sınırlar boyunca bir araya gelmesi de onun fikri.
       Bayan Mihailova'nın bu girişimi, öne sürüldüğü gibi bir ölçüde Bulgaristan'a bölgede bir rol kazandırmak, kendisine ve partisine de popülarite sağlamak arzusundan kaynaklanmış olabilir. Ancak bu inisiyatifin gerçekten Trakya'da yeni bir hava yaratmak ve aynı zamanda üç ülke arasında bir yardımlaşma ortamı hazırlamak amacını güttüğü de açık...
       Bulgaristan yeni siyasal ve ekonomik yapısı ile son birkaç yılda uluslararası camiada yerini almak için bir hayli mesafe kat etti. Sofya, AB ile adaylıktan üyelik sürecine girmeye hazırlanırken, NATO'ya da katılma gayreti içinde. Üç bakanın yayımladığı ortak bildiride de belirtildiği gibi, Türkiye ve Yunanistan Bulgaristan'ın bu çabalarını destekliyor.
       * * *
       TRAKYA'daki yeni havanın daha kısa vadede meyveleri görülebilir. Üç ülke ticaretten turizme kadar birçok alanlarda birlikte çalışarak hem karşılıklı kazanç sağlayabilir, hem de yoğunlaşan temaslarla güveni pekiştirebilir.
       Üçlü görüşmelerde sınır bölgelerinde yaşayanların yararına olacak bazı fikirler konuşuldu ve bunların hayata geçirilmesi için teknik çalışmaların başlatılmasına karar verildi. Bu tür projeler için AB'den mali kaynak ve teknik yardım elde etmek mümkün. Brüksel'deki AB çevreleri de böyle örnek bir işbirliğine destek olmaktan memnun olacaklarını şimdiden belirtiyorlar.
       Kısacası, Türk, Yunan ve Bulgar dışişleri bakanlarının bir "pazar şovu" ile başlattıkları yeni süreç, Trakya bölgesini - ve zamanla tüm Balkanlar'ı - gerçek bir dostluk ve işbirliği platformuna dönüştürebilecektir.



Yazara E-Posta: skohen@milliyet.com.tr