Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Çin-ABD yolculuğuna çıkarken yaptığı basın toplantısında, daha önce de dile getirdiği temennisini tekrarladı ve Washington’a gelinceye kadar Başkan Donald Trump’ın YPG’ye askeri yardım konusunda verdiği karardan döneceğini umduğunu söyledi.
Trump önümüzdeki salı günü Beyaz Saray’da Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesinde -veya bu görüşmeler sonucunda- YPG ile ilgili kararından vazgeçer ve Ankara’nın talebini yerine getirir mi?
Türkiye’nin isteği ve beklentisi, ABD’nin Suriye’de IŞİD’in merkezi Rakka’ya karşı girişilecek operasyonun dışında tutması ve bu Kürt örgütünü PKK’nın uzantısı bir terör şebekesi olarak kabul etmesidir.
Analistler Trump’ın Erdoğan’ın şimdiye kadarki demeçlerinde ifade ettiği şekliyle bu talebi kabul etmesi ve hafta başında kesinleştirmiş olduğu YPG’ye askeri destek kararından geri adım atması ihtimalinin çok zayıf olduğu kanısındalar.
Oldubitti...
Dünkü yazımızda da belirttiğimiz gibi, Trump yönetimi, Pentagon’un da etkisiyle, YPG’yi desteklemeye resmen angaje olmuş ve onun Rakka operasyonunda yer alması noktasında bir oldubitti yaratmış durumda...
Dolayısıyla, bu saatten sonra Trump’ın bu kararından vazgeçmesi söz konusu değil; ama kararın “Türkiye’nin kaygılarını karşılamaya uygun şekilde evrilmesi” mümkün...
Nitekim birkaç gündür Trump yönetiminin yetkili ağızları silahların Rakka operasyonu dışında kullanılmayacağı, PKK’nın eline geçmeyeceği, harekâttan sonra kentin PYD/YPG’ye değil, yerel makamlara devredileceğini söylüyorlar. Yönetim bu süreçte Türkiye’ye gereken garantileri vermeyi vaat ediyor...
Yeni strateji
Şu anda (son günlerde yapılan bütün diplomatik girişimlere rağmen) YPG konusunda iki tarafın pozisyonları birbirine çok ters görünüyor.
Beyaz Saray’daki müzakereler bu pozisyonları uzlaştırabilecek veya en azından birbirine yakınlaştırabilecek mi?
Açıkçası, bu sorunun henüz bir yanıtı yok.
Ancak Cumhurbaşkanı’nın Beyaz Saray randevusuna gitmek ve Trump ile yüz yüze görüşmek kararında ısrar etmesi, diplomasiyle bu uyuşmazlığa bir çözüm bulmayı arzuladığını ve hatta umduğunu gösteriyor. Erdoğan’ın muhalefetten yükselen “Washington’a gitme” sesini ciddiye almaması bunun bir işaretidir.
Cumhurbaşkanı’nın çeşitli demeçlerinde dile getirdiği argümanlar ve YPG-PKK ilintisine dair belgeler dışında, Trump’a ne gibi yeni görüşler veya planlar sunacağını henüz bilmiyoruz. Açıkçası, Beyaz Saray görüşmelerinden bir sonuç çıkması için, bilinen pozisyonların dışında, yeni stratejilerin masaya yatırılması gerekiyor.
Böyle bir noktaya gelinip gelinmediğini haftaya daha iyi anlatacağız.