Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Arıyorsun da nerede arıyorsun? Önemli olan bu. Uzaklarda arama, aradığın arkadaş parmaklarının ucunda.

Cep telefonuna yüklenen arkadaşlık uygulamaları an itibarıyla “Ata sporu” olarak da tanımlanabilir zira gözlemlediğim kadarıyla gizli ya da açık, artık neredeyse herkesin bir arkadaşlık hesabı var. Hatta bununla ilgili en çok duyduğum cümle şu “Hesabım var ama hiç kullanmıyorum”. Biz de yedik.

-Coffee Meets Bagel: “Kahve, çörekle buluşur”, şu ismin tatlılığına bakın! Daha da tatlısı, bu uygulama, Çinli üç kız kardeş tarafından hayata geçirilmiş. Kardeşlerden birisi Harvard mezunu, birisi J.P. Morgan’da yatırımcı, diğeri de tasarımcı. Online arkadaşlık sitelerinin yüzde altmış beş erkek, yüzde otuz beş kadın kullanıcısının olması, hayalet profiller onları harekete geçirmiş ve “kadınlarseçer” heştegiyle yola çıkmışlar. Uygulama, her akşam veri tabanını tarayıp size uygun bir “bagel” gönderiyor. Artık yersiniz, yemezsiniz orası sizin bileceğiniz iş. Facebook üzerinden bağlanıyorsunuz.

Haberin Devamı

ARKADAŞ ARIYORUM ARKADAŞ
-Tinder: Elli milyon aktif kullanıcısıyla dünyanın en çok tercih edilen arkadaşlık uygulaması haline geldi Tinder. Kurucusu Sean Rad, otuz üç yaşında, İranlı bir girişimci. Uygulama içinde gördüğünüz fotoyu beğenirseniz sağa, beğenmezseniz sola doğru kaydırıyorsunuz. Oldu da birini aşırı beğendiniz, hemen “süper like” ediyorsunuz. Eğer beğendiğiniz kişi de sizin fotonuzu sağa doğru kaydırırsa “match” oluyorsunuz. Facebook üzerinden bağlanıyorsunuz.

-Happn: Son derece Parizyen bir uygulama çünkü merkezi Paris. Kurucuları, Fabien Cohen, Antony Cohen ve Dailymotion’ın COO’su Didier Rappaport. Rakiplerinden farkı, gerçek hayat deneyimi odaklı olması. Yani her gün gittiğiniz kafede otururken, sabah metroda işe giderken fark edip beğendiğiniz bir yabancıyla yolunuzu tekrar kesiştirmeyi hedefliyor. Dünya çapında kırk üç milyon aktif kullanıcısı var. Facebook üzerinden bağlanıyorsunuz.

-Bumble: Tinder’dan ayrılan bir grup elemanın icadıdır Bumble. Yirmi iki milyon aktif kullanıcısı var. Bu uygulamada ilk mesajı sadece kadın gönderiyor, yani ilk seçimi o yapıyor. “İlk adımı hayatta ben atmam!” diyen hemcinslerim için çok da uygun bir uygulama değil. Facebook üzerinden bağlanıyorsunuz.

Haberin Devamı

-Hinge: Yine bir Harvard mezunu icadı. Hinge’in kurucusu Justin McLeod, otuz üç yaşında bir Amerikalı. Hinge için Tinder’ın genç kız kardeşi diyebiliriz. Facebook üzerinden bağlanıyorsunuz ve Tinder’dan farklı olarak Facebook hesabınızla (arkadaşlar, arkadaşların arkadaşları) daha çok ilgilenen bir arkadaşlık sitesi. Facebook olmadan evden dışarı adım atamayacağız yeminlen.

-Match.com: Bu uygulama, Tinder ve OkCupid arkadaşlık siteleriyle birlikte aynı bünyede. Ve fakat buralar dutlukken sadece Match.com varmış. Kendisi flörtleşme uygulamalarının anneannesi sayılıyor. Kırk iki milyon aktif kullanıcısı var. Beğendiğiniz fotonun sahibine “wink” gönderiyorsunuz, yani ona göz kırpıyorsunuz. Çok şükür buna Facebook üzerinden bağlanılmıyor.

-Tastebuds: İrlandalı Julian Keenaghan, Dublin Üniversitesi’ni dereceyle bitirip bu işe girmiş. Tastebuds’ın en önemli özelliği sizi ruh eşinizle müzik zevkinize göre eşleştiriyor olması. Facebook’tan giriş opsiyonel.