Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yeni yılın ilk haftası, önümüzdeki bir yılı planlamak için en mükemmel zamandır. 2023’te sosyal hayatımızı renklendirecek taze haberleri bir kenara not edelim, lazım olabilir!

Bugün benim doğum günüm! Her yıl, 8 Ocak’ta mutlaka yıllık planlamamı yaparım. İş hayatıma vereceğim yön, seyahat etmek istediğim şehirler, hayatımdaki insanların yerleri, evimin dekorasyonu diye uzar gider listem. Bu noktada, yılın trendlerini mutlaka takip ederim, ruhuma, zevkime hitap eden yenilikleri yazarım bir kenara. Bugün, 2023’te karşımıza çıkacak yeni trendleri seçerek paylaşmak istiyorum sizlerle. Belki içlerinden bazıları sizlere de ilham verir bana verdiği gibi.

Haberin Devamı

AŞK MEŞK

Gönül ilişkilerimizde “bana net ol” dönemine kesin giriş yaptığımızı duyurarak giriş yapayım konuya. İster sokakta, ister online arkadaşlık uygulamasında kimse kafaca uzak olduğu kimselere yaklaşmayı tercih etmiyor. Eskiden type-casting vardı, yani yârimizi sadece tipine göre seçmek. Şimdiyse open-casting’e geçiş yapmış durumdayız. “Tipi falan geçtim, kafalarımız uyuyor mu, o önemli” şeklinde bir özet geçebilirim. Online arkadaşlık sitesi Bumble, geçtiğimiz yıl bu yönde yapan İngilizlerin oranını yüzde 52 olarak açıklamış. Guardrailing de yeni sezonda bolca karşılaşacağımız, kendi önceliklerimizi her şeyin önüne koyacağımızı belirten bir terim. Yine Bumble araştırması diyor ki, üç kullanıcıdan biri, kendi yaşadığı şehirden başka bir yerde yaşayanla ilişkiye girmeyi tercih ediyor, buna da wanderlove deniyor. Bu yıl, bütçe dostu randevular yükselişte çünkü insanlar cüzdanlarına çok dokunacak randevulara çıkmak istemiyor. Yıllardır kitaplarımda, yazılarımda kadının ilk adımı pekala atabileceğini yazan bendeniz için mutluluk verici bir haber; Online arkadaşlık sitesi Cupid’in yaptığı araştırmaya göre, on kadından sekizi “İlk adımı kadın atar!” demiş. Cupid kullanıcılarının yüzde 75’i, “Bir kahve içelim” teklifini tercih ettiğini belirtmiş.

Yeni yılın yenileri

Yeni yılın yenileri

NEREYE GİTSEK?

Her yılın aralık ayında yurt dışında bulunuyorum ve özellikle son iki yıldır yaşanan kalabalığa inanmıyorum. Geçen aralıkta, her zaman gittiğim şehirde, her zaman gittiğim kafeye girmek istediğimde “Önümüzdeki 15 gün boyunca yer yok” dediler. Müzelere, sergilere, sahne gösterilerine önceden bilet almak gerek artık. Her yer dolup taşarcasına kalabalık ve bu durumun da net bir tanımı var: İntikam turizmi. Pandemide evde kaldığımız günlerin acısını çıkartırcasına seyahat ediyoruz. Elimizdeki parayla bir şey satın alacaksak, “Deneyim satın alalım” diyoruz. Lonely Planet, 2023’ün en çekici rotalarını derlemiş: Kolombiya’aki Parque National, Zambiya, Nova Scotia, Butan, Batı Avusturalya, Petra Antik Kenti, Kuala Lumpur, Umbria, Lima ve İstanbul’dan Sofya trenine binmek gibi ezber bozan öneriler var. Sanata odaklıysanız eğer, eylül ayında New York’ta gerçekleşecek Art On Paper sergisi; Yine eylül ayında, Viyana’da ve Lozan’da gerçekleşecek olan Çağdaş Sanat Fuarları; Sharjah ve Helsinki Bienalleri ilginizi çekebilir.

Haberin Devamı

Yeni yılın yenileri

Polonya mutfağının ülke dışında en çok bilinen yemeği Pierogi

Haberin Devamı

NE YESEK?

Gelelim 2023’ün restoran trendlerine... Dünya üzerinde çılgınca bir yer değiştirme var. Bu da haliyle “İtalyan mutfağı mı, Fransız mutfağı mı tercih edersiniz?” gibi kısır sorulardan uzaklaştıracak bizi. Suriye, Rus, Polonya mutfakları ve hatta spesifik olarak şehirler özelinde Hong Kong mutfağı gibi seçeneklerin bolluğu yaşanacak bu yıl. Global ekonomik sallantılar, yeme-içme sektörünü de vurmuyor değil. Hem atığı önleyen hem de eldeki her malzemeyi kullandırtan geri dönüştürülmüş yiyecek trendine bu yıl sıkça rastlayacağız. Özellikle Londra’da ve Brighton’da, food court sistemi yayılıyor. Food court olayı, AVM’lerin üst katındaki anlamının ötesinde, hem yemek, hem içmek, hem DJ, hem de eğlence barındıran venülere dönüşecek. Çalışan mutluluğunun gözetildiği bir yıla giriş yaptık zira geçtiğimiz yıllarda, yeme-içme sektöründe servis elemanı krizi yaşanmıştı. Bu sektörlerde işe alınanların izinleri, ücretleri ve huzurları, işverenin bir numaralı önceliği olacak.