Selva Demiralp

Selva Demiralp

sdemiralp@ku.edu.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Salı günü açıklanan kasım ayı enflasyon rakamı gıda fiyatlarında Merkez’in beklediği olumlu sürprizi beraberinde getirdi. Tahminlerin altında artan gıda fiyatları senelik enflasyonu yüzde 7.7’den 7.3 seviyesine çekti. Bu elbette memnun edici bir gelişme ve Merkez’in inandırıcılığı açısından olumlu bir adım. Öte yandan Merkez’in yüzde 5 enflasyon hedefi ve yüzde 6.8’lik sene sonu tahmininin hala üzerinde seyreden bir enflasyon olduğu da bir gerçek. Bu nedenle Merkez’in rehavete kapılmadan sıkı para politikasına devam etmesi çok önemli.

Aralık kritik bir ay
18 Aralık’ta ABD Merkez Bankası Fed toplanacak. Fed’in bu toplantıda aylık tahvil alımlarını azaltmaya başlayıp başlamayacağı halen net değil. Ben aralıkta “çıkış” ihtimalini düşük buluyorum. Bununla birlikte “kesinlikle olmaz” demiyorum. Çünkü bir önceki toplantının tutanaklarına baktığımızda Fed idarecilerinin bile kafalarının bu konuda net olmadığını görüyoruz. Bir yandan tahvil alımlarındaki azaltım için ekonomik verilerin birkaç ay üst üste sağlam gelmesi istenirken, öte yandan da bu alımların bilanço üzerinde yarattığı baskılar ve maliyetler düşünülüyor.
Merkez’in aralık toplantısı Fed’in toplantısının bir gün öncesine geliyor. Bence Merkez’in bu toplantıda koridorun üst sınırını biraz daha yukarı çekmesi uygun olur. Bu adımın getireceği artıları ve eksileri şöyle sıralayabiliriz.

Artılar...
- Son PPK toplantı özetinden de görüyoruz ki Merkez son aylarda enflasyonun temel tetikleyicisinin kur olduğunu düşünüyor. Bu nedenle kuru düşürmek enflasyonu düşürmenin ön şartı. Merkez kasım toplantısında bankalararası gecelik faizi koridorun üst bandına çekerek mevcut araçlarını son kapasitesine kadar kullandı. Ancak kurda aşağı yönde bir gevşeme oluşmadı. Bu nedenle bir sonraki adım atılıp koridor biraz daha yükseltilmelidir.
- Önümüzdeki günlerde kurda beklenmedik bir gevşeme olur ve gecelik faizleri yükseltmeye gerek kalmazsa bile bu şekilde bir politika değişikliği Merkez’e Fed toplantısı öncesinde esneklik imkanı sağlayacaktır. Olur da Fed çıkış yönünde ilk adımı aralıkta atarsa Merkez de hızlı hareket ederek koridoru kullanabilir. Ama eğer şartlar gerektirmezse o zaman bankalararası gecelik faiz yine daha düşük seviyelerde tutulabilir. Olası bir afete karşı önceden hazırlık yapıp gerekmezse kullanmamak hazırlıksız yakalanmaktan iyidir.

Eksiler...
- Merkez sermaye akışlarının azalmasına bir önlem olarak faizlerdeki öngörüyü artırmak ve oynaklığı azaltmak istiyor. Faiz belirsizliğinin bu şekilde azaltılması yabancı sermaye için cazip bir unsur. Dolayısı ile koridorun üst bandının yükseltilmesi önceden verilmiş “koridoru sabit tutacağız” sözünden bir ayrılma olarak yorumlanabilir. Öte yandan para politikasının verilere bağlı olarak oluşturulduğunu yabancı sermayedarlar da biliyorlar. İletişimde bizden daha ileride olan Fed bile mayıs sonunda “çıkıyorum” deyip sonradan “veri kötü geldi, vazgeçtim” diyebiliyorsa bizim de benzer bir esnekliğe sahip olmamız gerekir.