Selva Demiralp

Selva Demiralp

sdemiralp@ku.edu.tr

Tüm Yazıları

Fed, son toplantısında “yakın vadede faiz artırımı beklemeyin” mesajını verdi. Fed’in kredisini kaybetme pahasına dünyaya verdiği bu mesaj akıllara “global resesyon” ihtimalini getiriyor

Yellen karizmayı çizdirdi
Amerika Merkez Bankası Fed, son toplantısında politika faizine dokunmadı. Ancak politika metinine eklediği güvercin ton kanımca stratejik bir hataydı.

Hatırlanacağı gibi Fed, Aralık toplantısında uzun yıllar sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş, ABD ekonomisi ile ilgili oldukça iyimser bir tablo çizmiş ve 2016 içerisinde yaklaşık dört faiz artırımı daha geleceğini söylemişti.

Haberin Devamı

Fed’in bu yol haritasını pek çok yorumcu gibi ben de çok iddialı bulmuş ve Fed’in 2016 içerisinde yüzde 1.7’lere kadar yükseleceğini düşündüğü enflasyon tahmini ile ilgili çekincelerimi ifade etmiştim.

Dolar değer kazandı

Aralık toplantısı sonrası gelişmeler Fed’in lehine olmadı. Petrol fiyatları bir türlü sakinleşmediği gibi iniş trendini sürdürdü. Sırf Aralık toplantısından bugüne petrol fiyatları yüzde 20’ye yakın değer kaybetti. Çin’den gelen olumsuz veriler devam etti.

Avrupa Merkez Bankası ECB, bu gelişmelere “parasal genişleme daha da artacak” sinyali ile cevap verince dolar daha da değer kazandı.

Fed’in bu gelişmelere cevabı politika metininden “ABD ekonomisi için risklerin dengeli olduğu” ifadesini çıkarması, “enflasyonun yakın vadede düşük seyredeceği” ifadesini eklemesi ve uluslararası finansal gelişmelere dikkat çekmesi oldu. Bütün bunlar son derece güvercin ifadeler.

Fed, Aralık toplantısı sonrasında faiz artırımlarına devam için enflasyonun yükselmesi önkoşulundan bahsetmişti. Dolayısı ile enflasyonun yakın vadede düşük kalacağının ifadesi bence “yakın vadede faiz artırımı beklemeyin” mesajı olarak yorumlanmalı.

Stratejik bir hata

Fed’in Aralık toplantısında çizdiği yol haritasından daha bir ay geçer geçmez sapma göstermesi bence kredibilitesini sarsacak, stratejik bir hataydı.

Diyebilirsiniz ki, Aralık toplantısından sonra olan gelişmeler Fed’i geri adım atmaya zorladı. Ancak yukarıda saydığım bütün bu gelişmeler zaten 2015’in ikinci yarısından beri süregelen gelişmelerdi. Hiçbir gelişme son bir ay içerisinde vuku bulan sürpriz bir gelişme değildi.

Haberin Devamı

İşte bu nedenle Aralık toplantısı öncesi benzer bir konjonktüre bakıp şey yolunda” mesajı veren Fed’in bir ay sonra “galiba acele ettik, önümüzü göremiyoruz” mesajına dönmesi Fed’in Aralık’ta bir değerlendirme hatası yaptığı sonucunu doğurdu.

‘Resesyon’ korkusu

Ben sırf yukarıdaki sonucun doğacak olmasından çekinerek Fed’in usta bir poker oyuncusu gibi davranmasını ve endişeleri artsa da en azından Mart ayına kadar elini belli etmemesini beklerdim.

O zaman akla Fed neden bu kadar acele etti ve zor kazanılıp kolay kaybedilen kredibilitesini riske attı sorusu geliyor. Bu sorunun cevabı hoşuma gitmiyor. Çünkü aklıma gelen tek açıklama Fed’in “global bir resesyon -durgunluk-” ihtimalinden ciddi bir şekilde korkması ve karizmayı çizdirme pahasına piyasaları rahatlama çabası oluyor.

Doları petrol soğuttu!

Fed’in ocak ayı toplantısında faizleri değiştirmemesi ve petrol fiyatlarındaki yükselişle, Amerikan Doları dün 2.97 TL’ye kadar geriledi. Borsa ise, yüzde 0.52 artışla 72.960 puanda kapandı.

Fed’in faiz artırmamasıyla başlayan iyimserlik, petroldeki yükselişle pekişti. Petrol fiyatları, ana üreticilerin, üretimi azaltma konusunda işbirliği yapabileceği beklentileriyle 35 dolara kadar çıktı. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Suudi Arabistan’ın petrol üretici ülkelerin üretimi yüzde 5 azaltmasını teklif ettiğini açıkladı.

Dün dolar/TL de, ocak başından bu yana en düşük seviye olan 2.97’nin altına kadar gerileme kaydetti.