Yazarlar Sendikasız modelde yeni vizyon

Sendikasız modelde yeni vizyon

14.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sendikasız modelde yeni vizyon

Sendikasız modelde yeni vizyon


Atilla ÖZSEVER

       Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2821 ve 2822 sayılı yasalarda değişiklik yapan tasarıları işçi ve işveren sendikalarına gönderdi. Tasarılarda yüzde 10'luk işkolu barajı kaldırılması, işkolu sayısının 28'den 17'e indirilmesi, sendikanın bulunmadığı işyerlerinde işyeri temsilcilerinin seçilerek çalışma huzurunun sağlanması öngörülüyor.
       Değişikliğe göre bu temsilciler, "işyerine münhasır kalmak kaydıyla işçilerin isteklerini dinlemek ve şikayetlerini çözümlemek, işçi ve işveren arasındaki işbirliği ve çalışma huzuru ile çalışma barışını devam ettirmek, işçilerin hak ve menfaatlerini gözetmek amacıyla" görevlendiriliyor.
       Lastik - İş uzmanı Üzeyir Ataman, böyle bir modelin sendikanın güvenliğini arka plana ittiği belirterek şunları söyledi:
       "İşyerinde adı sendika olmayan yüzlerce, binlerce kismi sendika fonksiyonuna sahip yeni birimler doğacak. Mikro örgütlenmeler makro sendikal örgütlenmeyi engelleyecek. Yüzde 10 barajının kalkması, işyerinde demokratik temsilci seçimi olumlu ancak bunlar bir bütün içinde anlamlı. Ücret sendikacılığına mahkum olmayan, çok düzeyli toplu sözleşme yapabilen, yetki sorununda referandumu çözüm gören, federasyon tipi örgütlenme ve birleşik sendika hareketine olanak sağlayan bir yapının oluşturulması önemli. Yeni tasarı, özgürlük adı altında bir yem oluyor."

Sevda sensiz bilinmez

       Üç Deniz Topluluğu, türküleri "çok seslilik" anlayışı ile yorumlayan, halk çalgıları ile batı müziği çalgılarını bir arada bulunduran bir topluluk. Altı yıldan beri çeşitli kentlerde konserler veriyor. 17 Haziran Cumartesi günü de, saat 18.00'de Taksim'deki Cumhuriyet Kitap Kulubü'nde, 19.30'da da Fotoğraf Evi'nde bir müzik dinletisi sunacak.
       "Sesini Ver Sesime " isimli dinletinin sözleri de şöyle: Sesini ver sesime / Sensiz türkü söylenmez / Uzat bana ellerini / Bu yol sensiz yürünmez / Gücünü kat gücüme / Sensiz bu dağ delinmez / Anlat bana sevdanı / Sevda sensiz bilinmez...

30. yılında 15 - 16 Haziran

       Türkiye'de işçi sınıfı hareketinin önemli eylemlerinden olan 15 - 16 Haziran olayı, çeşitli etkinliklerle gündeme geliyor. Bu çerçevede Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı (KETEV) de 17 Haziran günü saat 14.00'de Şişli'deki Bank - Sen binasında bir panel düzenledi. Panele Cumhuriyet Gazetesi yazarı Şükran Soner, avukat Rasim Öz ve ben katılıyorum. Panelde 15 - 16 Haziran'dan günümüze işçi hareketinin bir değerlendirilmesi yapılacak.

Tavandaki çatlak tabanı çatlatamaz

       Emek Platformu'nun İstanbul bileşenleri, 17 Haziran'da yapılması planlanan mitingin 18 Haziran'daki üniversite sınavları nedeniyle 24 Haziran'da Şişli Abide - i Hürriyet Meydanı'nda yapılmasını kararlaştırdı.
       Toplantının sözcülüğünü yapan DİSK Örgütlenme Sekreteri Hulusi Karlı, mitingin "zorunlu tasarruf gasbına, yüzde 25 ücret zammı dayatmasına, sosyal güvenliğin tasfiye planına karşı kamu çalışanları ve emeklileri için ek zam ve iş güvencesi için" düzenlendiğini belirtti.
       Toplantıya Türk - İş Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Hak - İş Bölge Temsilcisi Halil Akçay, KESK Örgütlenme Sekreteri İsmail Hakkı Ortaköy, Memur - Sen temsilcisi Şevket Sezer ile birlikte diğer örgüt temsilcileri katıldı. Tabanı temsil eden sendikacılar, zorunlu tasarruf konusunda Emek Platformu'na bağlı örgütlerin bir kısmının ayrı çalışma yapmasının doğru olmadığını belirterek, "Ortak paydaları parçalatmayız, yukardaki çatlak biz tabanı çatlatamaz" dediler.