Serhat Ayan

Serhat Ayan

Tüm Yazıları

Turkcell’de uzun zamandır devam eden yönetim krizinin sonuna doğru geliniyor. Şu anda Alfa, Telia ve Karamehmet grubundan ikişer üyenin olduğu yönetim kurulunda bir de bağımsız üye var. Eğer son anda yepyeni bir karar alınmazsa Turkcell’in 4 bağımsız üyesi olacak.

29 Haziran’da yapılacak genel kurulda 4 bağımsız üye için şu ana kadar 27 isim önerildi. Geçtiğimiz Cuma günü gazetelerde duyumlara istinaden 19 isim yayımlanmıştı. Bu isimlerin üstüne bizim duyumlarımıza göre 8 isim daha eklendi. Bu isimler SPK’ya sunulacak. SPK’nın bu isimleri onaylama veya reddetme hakkı var.

Haberin Devamı

İsimler çok enteresan. İçlerinde Avrupa’ya yön vermiş cumhurbaşkanları var. Örneğin Martti Ahtisaari, 1994 – 2000 yılları arasında Finlandiya Cumhurbaşkanlığı yapmış, Nobel Barış Ödüllü, Kosova’da barış görüşmelerini yürütmüş bir diplomat. Aynı şekilde Gerhard Schröder, 1998 – 2005 yılları arasında Almanya başbakanı olan sosyal demokrat bir politikacı. Haley Barbour, 2004 – 2012 yılları arasında ABD’nin Mississipi eyaletinin valiliğini yaptı. Katrina kasırgası sırasında ismini tüm dünyaya duyurdu.

Uluslararası arenadakilerin yanında Türkiye’de yakından tanınan ve çok önemli Telekom şirketlerinin üst düzey yöneticiliğini yapmış isimler de dikkati çekiyor. Örneğin Turkcell’in eski CEO’su Muzaffer Akpınar bu isimlerin başında geliyor. Yine telekomünikasyon sektöründe bir döneme damgasını vurmuş olan, Türk Telekom’un bağımsız yönetim kurulu üyeliğini yapmış Metin Ercan da 27 kişilik listede. Türk Telekom özelleşmesinde önemli katkıları bulunan eski genel müdürü Mehmet Ekinalan da Turkcell’e önerilen isimlerden biri. Yine Türkiye’de telekomünikasyon pazarının renkli isimlerinden Avea’nın önceki yarısı Aria’nın eski genel müdürü Guiseppe Farina Turkcell’e aday. Telecom Italia Mobile’ın CEO’luğunu yapmış olan Riccardo Ruggiero, yine SPK’ya verilecek isimlerin içinde geçiyor.

Telekomünikasyon pazarının önemli isimlerinin yanı sıra Türkiye’de ekonomiye yön veren isimlerin de Turkcell’e önerildiği dikkatleri çekiyor: Halen Petrol Ofisi’nin ve THY’nin yönetim kurulu üyesi olan Gülsüm Azeri’nin Turkcell ile adı geçiyor. Shell Oil’in Türk kolunun CEO’su Canan Ediboğlu, Koç Grubu CEO’luğunu yapmış olan Bülent Özaydınlı, Microsoft Türkiye’nin tepe yönetiminde bulunmuş Emre Berkin ve ING Bank’ın eski genel müdürü Hakan Eminsoy var.

Haberin Devamı

Bu listede yine dikkati çeken diğer isimlerin başında ise eski belediye meclis üyesi ve AKP’nin kuruluşunda emeği bulunan, Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşı Mehmet Nuri Yazıcı geliyor.

Polemik yaratacak isimlerin başında ise şu anda yabancı ortakların birlikte çalışmak istemediği mevcut bağımsız üye Colin Williams geliyor. Ortakların bir kısmı Williams’ın bağımsız olmadığı yönündeki kaygıları daha önce yapılan toplantılara damgasını vurmuştu. Williams buna rağmen SPK’ya gönderilecek listede yerini almış durumda.

Tüm isimleri teker teker tanıtmak, kim olduklarını buraya yazmak isterdim ama olmadı. Ben isimlerin tamamını alfabetik olarak sıralıyorum:

  1. Martti Ahtisaari
  2. Muzaffer Akpınar
  3. Yılmaz Argüden
  4. Gülsüm Azeri
  5. Haley Barbour
  6. Tam Basunia
  7. Emre Berkin
  8. Faik Çitlak
  9. Emre Derman
  10. Canan Ediboğlu
  11. Mehmet Ekinalan
  12. Hakan Eminsoy
  13. Metin Ercan
  14. Guiseppe Farina
  15. Gennady Gazin
  16. Julian Michael Horn-Smith
  17. Michael O’Neill
  18. Bülent Özaydınlı
  19. İbrahim Öztürk
  20. Can Paker
  21. Ricardo Ruggiero
  22. Ad Scheepbouwer
  23. Gerhard Schröder
  24. Jos Simons
  25. Colin Williams
  26. Mehmet Nuri Yazıcı
  27. Erkut Yücaoğlu