Serhat Ayan

Serhat Ayan

Tüm Yazıları

Twitter kendini ifade etmek için güzel bir ortam. İnsan kendi gibi olan birçok kullanıcı buluyor, fikir paylaşımında bulunuyor. Her nasılsa yeni kullanıcılar sizi takip etmek için yazdıklarınıza değil, sizin ne kadar muteber olduğunuza bakıyor. Ne kadar muteber olduğunuzu kanıtlamanın en kolay yollarından biri ise sizi kaç kişinin takip ettiği.

Özellikle gazeteci, sanatçı ve şirketler bu anlamda daha çok insanın kendini takip edebilmesi için farklı yollara başvuruyor. Kişiler zaman zaman olmadığı biri gibi gözükürken şirket farklı promosyonlar sunarak kullanıcı kazanıyor. Bu alandaki en çirkin aktivitelerden biri ise kullanıcı satın almak. Şirketlerin yalan dolan kullanıcılar yarattığı veya bunları satın aldığı söyleniyor.

Haberin Devamı

Bunu kanıtlamanın yolu neredeyse yok gibi. Sadece http://fakers.statuspeople.com adresine giderek kullanıcıların kaç sahte kullanıcı şartlarına uyan takipçisi olduğunu inceleyebilirsiniz. Site Melih Gökçek'in 100 bin, Mehmet Şimşek'in 53 bin, Recep Tayyip Erdoğan'ın 692 bin, Cumhurbaşkanlığı resmi adresinin 190 bin sahte olma olasılığı yüksek kullanıcıya sahip olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz hafta internet üstünde kullanıcı sayısını artırmak için gerçek Türk kullanıcıları satan bir firmayla tanıştım. Söylediğine göre gerçekten de varolan kullanıcıları bir şekilde hesabınıza tranfer ediyordu. Nasıl yaptığını sormak amacıyla bu sitenin sahibi kişiyle birbiri ardına birkaç elektronik posta trafiği yaşadık. Söylediklerine bakılacak olunursa satın aldığınız kişiler buna izin vermiş, bunun karşılığında da nasılını bana iletmediği bir fayda elde etmiş insanlardı.

Denemeye karar verdim. 1.000 kişi için 19 TL ile 5.000 kişi için 69 TL arasında değişen bir fiyat skalası vardı. Deneme amaçlı olarak 5.000 kişilik kitle satın almaya karar verdim. Genelde böylesi kişilere ücret göndermek çok doğru olmazdı. Ancak site Paypal imkanı sunuyordu. Gece 24:00'ten sonra satın aldım. Satın almamla beraber kullanıcılar hesabıma teker teker tanımlanmaya başlandı. 3.300'ün üstünde bir takipçi kitlem vardı, bir saat içinde 7.000'in üstünde kullanıcı benim için tanımlanmıştı. Sabaha kadar 8.300 olacağını düşünerek yattım.

Haberin Devamı

Sabah kalktığımda 7.800 civarı bir kullanıcım vardı. Neden tamamının gelmediğini sorduğumda gece hızla cevap veren site sahibinden artık mesaj gelmez oldu. Birbiri ardına sorular gönderdim ama parasını almış site sahibi geri dönmeyi bıraktı. Olabilir diyerek konuyu kapattım.

Ardından gelen yeni kullanıcıları incelemeye başladım. Genelde kendin futbol kulüpleriyle tanımlayan ve ifade eden kullanıcılarla dolmuştu hesabım. Bunlardan birkaçıyla konuşma denemelerim sonuçsuz kaldı. Cevap veren ya da söylediklerinizi anlamaya çalışan kullanıcılar değildi bunların büyük bir bölümü. Yazdığınız her şeyden farklı bir şey çıkarmak ve zaman zaman işi hakarete vardıracak, benim kendi sosyal medya çevremde tanışmadığım bir kitleydi bu.

Ardından benim yazdıklarımla beraber bu doku uyuşmazlığı iyice kendini gösterdi. Saatte 200-250 kişi hesabımı takip etmeyi bırakmaya başladı. Birinci günün sonunda 6.000'in altına inmiştim. Hesaplardaki düşüş zamanla yavaşladı.

Haberin Devamı

İlginçtir ki Klout ve Twittercounter gibi sistemler yeni gelen kullanıcıları sistemlerinde çok geç görüyor. Muhtemelen sistemleri içinde hızla gelenlere karşı temkinli yaklaşım gibi bir algoritma var.

Konuyla ilgili son durumu http://twitter.com/serhatayan adresinden takip edebilirsiniz

Bu noktada yaşadığım tecrübelerden birkaç küçük not çıkardım ve bunları sizlerle paylaşmak istiyorum:

  1. Twitter takipçisi satın almak çok yanlış ve nedensiz bir aktivitedir
  2. Twitter takipçisi sizi belli bir sebepten ve yazdığınız şeyden dolayı takip eder. Eğer olmadığınız biri gibi davranırsanız ilk farklılaşmada sizi terkeder
  3. Hızla gelen sizi hızla terkeder
  4. Gelenler yarattıkları polemiklerle sizin mevcut ve kemik kullanıcı kitlenize de zarar verir ve gitmelerine neden olur
  5. Her ne yaparsanız yapın beyin kıvrımlarınızla yakalamadığınız kitle yanlıştır