Serkan Arman

Serkan Arman

serkan.arman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın gıda ve baharat devlerinden Japon Ajinomoto firması Türkiye’ye yatırıma geldi. Ajinomoto, ‘5. tat’ olarak bilinen umami’nin keşfedilmesi sürecindeki rolüyle tanınıyor. İnsan dilinin algıladığı 4 ‘tanıdık’ tat var: Acı, tatlı, tuzlu ve ekşi. Ancak bir temel tat daha var ki, kolay ayırt edilmediği için çok bilinmiyor.

Yosunda ‘tat’ keşfetti
Bu tat, Japon kimyager Dr. Kikunae Ikeda tarafından keşfedilen ‘umami’. Tüm dünyada bu Japonca adla biliniyor. Kelime anlamı ‘hoş tat’. 1907’de Dr. Ikeda, Japon deniz yosunu ‘kombu’dan yapılan çorbalarda farklı bir tat olduğunu saptayıp bunu inceliyor.

4 milyon TL ile başladı
Bu yosuna tat veren aktif maddenin glutamat olduğunu keşfediyor. Tatlı ve tuzlu arası, eti çağrıştıran bu yeni tada umami adını veriyor. Glutamat maddesi, örneğin parmesan peyniri ve domates gibi ürünlerde bolca bulunuyor.
Dr. Ikeda’nın kuruluşunda rol aldığı Ajinomoto firması ise dünyada monosodyum glutamatı piyasaya çıkaran ilk şirket. Firma 100 yılda 23 ülkeye yayıldı. Geçen yıl 14.2 milyar dolarlık satış yapan Ajinomoto, Türkiye’ye de yatırım kararı aldı.
Bu ay 4 milyon lira sermayeli ‘Ajinomoto İstanbul’ adlı firmayı kuran Japonlar, Türkiye üzerinden Ortadoğu ve Orta Asya’ya yayılmayı planlıyor. Türkiye’de kasımdan itibaren aktif hale geçeceği öğrenilen Japon firma, süreç içinde Türkiye’de üretimi ve satın almaları da düşünecek.
Ajinomoto CEO’su Masatoshi Ito, yönetici kimliğinin yanı sıra aşçılık yeteneğiyle de tanınıyor. Şirketin Türkiye müdürü ise Yasuhiro Fujikatsu olacak.

Haberin Devamı

‘5. tadı’ bulan Japon devi yatırıma geldi

Üç ortağın eşit payla yer aldığı CGS, filmden konsere, her türlü yapımcılık işini üstlenebilecek.

Sinem Kobal ‘Hepsi’yle prodüktör oldu
Sinem Kobal, artık kamera arkasında da ‘rol oynayacak’. Son olarak ‘Küçük Sırlar’ dizisinde oynayan Kobal, yeni bir girişime hazırlanıyor.
Kobal bu ay ‘CGS Prodüksiyon Reklam ve Filmcilik’ adlı bir şirket kurarak kariyerinde yeni bir sayfa açtı. Aslında bu hafta içinde, Kobal’ın oyunculuğu bırakıp artık sadece yapımcılıkla uğraşacağı iddiası ortaya atılmış, Kobal ise dün yaptığı açıklamayla bunu yalanlamıştı.
‘Romantik Komedi 2’ filminin çekimlerine devam eden Sinem Kobal, yeni girişimiyle, artık kameranın hem önünde hem de arkasında olacak.

3 ortağa eşit pay
Merkezi Zekeriyaköy’de olan yeni şirketin ortakları arasında pop müzik grubu Hepsi’nin üyelerinden Cemre Kemer de var. Bir diğer ortak ise Gülşen Aybaba. Yeni şirketi 6 bin lira sermaye ile kuran 3 ortağın hisseleri de eşit oranda.
Sinem Kobal’ın kariyer planlarında uzun yıllardır birlikte olduğu Galatasaraylı milli futbolcu Arda Turan’ın da etkili olduğu biliniyor. Üç ortak, şirketin faaliyet alanını televizyon dizisinden talk şova, yarışmadan konsere kadar alanlarda geniş tutma kararı aldı.

Haberin Devamı

Yılmaz Erdoğan ‘menajerlik’ Sağtürk ‘bale okulu’ dedi
İki ünlü sanatçı bu ay kendi alanlarında yatırım kararı aldı. Bale sanatçısı Tan Sağtürk, ‘CDT Bale ve Dans Eğitimi’ şirketini kurarken, oyuncu Yılmaz Erdoğan’ın ortağı olduğu Beşiktaş Kültür Merkezi ise ‘BKM Menajerlik’ adlı firmayla faaliyet göstermeye hazırlanıyor.
Tan Sağtürk, hazırlıkları süren yeni okulunda bale sanatçısı Deniz Karayel ile ortak. BKM ise kurulduğundan bu yana tiyatro, film ve organizasyon olmak üzere 3 farklı alanda faaliyet gösteriyordu. ‘BKM Menajerlik’ firmasının ise adının çağrıştırdığı gibi oyuncularla çalışması düşünülüyor.