Serkan Arman

Serkan Arman

serkan.arman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, ‘enerjik’ bir yatırıma imza atmaya hazırlanıyor. Yalçıntaş, ortağı Ali Gür ile birlikte kurduğu MVA Holding ile enerjide büyüme kararı aldı.
Açılımı ‘Murat ve Ali’ olan MVA Holding, bu ay ‘Cereyan Enerji Üretim’ adlı yeni bir şirket kurdu. 500 bin lira sermayeli Cereyan Enerji, adından anlaşılacağı gibi elektrik üretecek. Ancak yeni şirketin kuruluşunda elektrik üretiminin hidroelektrik, güneş, rüzgâr, doğalgaz ve jeotermal santralları yoluyla yapılabileceği belirtilerek, seçenekler geniş tutuldu. Yalçıntaş yeni yatırımı doğrulayarak enerji sektöründe ‘var olmayı’ sürdürecekleri bilgisini iletiyor.

Maranda çiçeğiyle başladı
Cereyan Enerji, Yalçıntaş ve Gür’ün enerji sektöründeki ikinci yatırımı... İki ortak ilk enerji yatırımlarını geçen yıl kurdukları ‘Maranda Enerji’ ile yapmıştı. Adını Doğu Karadeniz’e has ‘maranda’ çiçeğinden alan bu şirket Doğu Karadeniz’de bir hidroelektrik santral yatırımı için kurulmuştu.
Hidroelektriğin yanı sıra güneş ve rüzgâr enerjisiyle de ilgilenen Ali Gür ve Murat Yalçıntaş’ın MVA Holding çatısı altında ısıtma ürünleri satan Genesis Enerji, oto yedek parça ağırlıklı Genpart, cerrahi alet işi yapan Gadamed ve İzmir Kınık’ta Ecostar markasıyla seracılık faaliyetleri yürüten Tahamis Tarım gibi şirketlerde de ortaklığı var.

100 milyar dolarlık ‘çöpçatan’ 220 voltla teknolojiye giriyor
Türkiye’de çok sayıda şirket birleşmesi ve satın almaya danışmanlık hizmeti veren ‘3 Seas Capital Partners’ şirketinin CEO’su Şevket Başev, “100 milyar dolarlık çöpçatan” olarak tanınıyor. Çünkü Başev geçen sene, son 15 yılda dünya genelinde 100 milyar dolarlık ‘işe’ imza atan 40 ayrı birleşme ve satın alma şirketinin birlikte oluşturduğu ABD merkezli ortaklık IMAP’in başkanı seçildi.
‘3 Seas’ şirketiyle TeliaSoneria’nın AzerCell yatırımı ve Fiba’nın Kumport’u alması gibi büyük süreçlerde rol oynayan Şevket Başev, şimdi ise kişisel bir girişimi devreye alma hazırlığında.
Başev geçen ay sonu ‘İkiyüzyirmi Elektronik Hizmetler’ adlı bir şirket kurdu. Başev, “Bu şirket kişisel girişimim. İnternet üzerinden elektronik eşya satacağız. Bu alanda çok rakip var. Amacımız kalite ve uygun fiyatla öne geçmek. İnternetteki adresimiz go220.com olacak. 220 volttan esinlendik. 2012 başında faaliyete başlıyoruz.”