Serkan Arman

Serkan Arman

serkan.arman@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı İbrahim Çağlar, ilginç bir yatırımla ‘elektrik tüccarlığı’na başlıyor. Bugüne kadar tekstille büyüyen Çağlar, enerji sektöründe farklı bir girişim başlatıyor.
Bu ay ‘Bizel Elektrik Dış Ticaret’ adlı bir şirket kuran Çağlar, dünyanın çeşitli yerlerinden elektrik alıp hem Türkiye’ye, hem de 3. ülkelere satacak. Bu iş için ilk hedef de Bulgaristan...
Şirkette Bulgar işadamı Hristo Kostadinov Hristov’la ortak olduğunu belirten Çağlar yeni girişimi şöyle anlatıyor:
“Elektriği istediğimiz yerden alacağız. Mesela Gürcistan’dan alıp Türkiye’nin iletim hatlarını kullanıp Irak’a satacağız. Bunun için Türkiye’ye kira ödeyeceğiz. Ya da Ukrayna’dan elektrik alıp Romanya ve Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye getireceğiz. Türkiye pazarı bu işe çok müsait. Ekonomi çok hızlı büyüyor. Enerjiye talep çok.”

Konsorsiyum gibi şirket
Bulgar ortağın enerji sektöründen olduğunu belirten Çağlar, “Bulgaristan’dan da enerji alacağız. Ortağım eski Doğu Bloku’nun dili ve kültürünü iyi biliyor. Yakında EPDK’ya lisans müracaatı yapacağız” diyor.
Çağlar’ın yeni şirketi adeta bir konsorsiyum havasında... Madencilik kökenli Akdağlar İnşaat’ın sahipleri Mehmet Akdağ ile Eyüp Akdağ, Biat Möble’nin patronu Şerif Enis ile Zeytinburnu’nda Çağlar ile birlikte kentsel dönüşüm işi yapan YDA Group’tan Ahmet İniş de ortaklar arasında.


Damat Giresun’a sığmadı yeni fabrikaya yer arıyor
Erkek giyim markası Damat’ın sahibi Süleyman Orakçıoğlu, yeni bir fabrika yatırımına hazırlanıyor. Orakçıoğlu, kardeşi Halidun Orakçıoğlu ile birlikte bu ay ‘Orka Hazır Giyim Tarım Gıda Hayvancılık’ adlı yeni bir şirket kurdu.
Süleyman Orakçıoğlu, “İşleri büyütüyoruz. Giresun’daki üretim tesisimizi yeniledik ama yetmiyor. Biz de yeni bir fabrika için yer arıyoruz. Toplam 10 milyon lira yatırım yapacağız.
3 - 4 aya start alırız. İş yine tekstil üzerine ancak şirketi geniş tuttuk. Şu an tarım veya hayvancılık planımız yok” diyor. Orakçıoğlu kardeşlerin, yeni şirketinin sermayesi 3 milyon TL oldu.


Sancak, anahtar teslim hayvancılığa başlıyor
Türkiye’nin en büyük hayvancılık yatırımlarından birine sahip olan Sancak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, artık rakiplerinin elinden tutacak.
Bu ay ‘Hedeftar Tarım Danışmanlık’ adlı yeni bir şirket kuran Sancak, kendisine başvuranlara anahtar teslim hayvancılık işletmeleri kurmayı planlıyor. Ethem Sancak, yeni şirketi Deniz Kirazcı’nın yöneteceğini söylüyor.
Sektöre 2003 yılında Harran’da Koç-Ata-Sancak ortaklığında hayvancılık yaparak giren Sancak, bu tesisi Koç’a devrettikten sonra 2005 yılından beri Sancak - Ata ortaklığında Denizli Acıpayam’da süt üretimi yapıyor.

Günde 80 ton süt
2 bin 400 sağmal hayvanından günde 80 ton süt üreten Sancak, artık bu alandaki tecrübelerini paylaşacak. 1 milyon lira sermayeli yeni şirket danışmanlığın yanı sıra süt sığırcılığı ve damızlık besiciliğiyle de uğraşabilecek.