Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Startups.watch tarafından düzenlenen Türkiye Girişim Ekosistemi 2021 3. Çeyrek etkinliği 12 Ekim Salı günü canlı olarak düzenlendi. Türkiye Girişim Ekosistemi ile ilgili bir çok istatistiğin ve öngörünün paylaşıldığı etkinlikteki dikkat çeken noklatalar şu şekildeydi:

-Girişimler 2021'in 3. çeyreğinde 69 yatırım turunda 150 milyon dolar yatırım aldı.

-Girişimler 2021'in ilk 9 ayında 206 yatırım turunda 1,4 milyar dolar yatırım aldı.

-2021’deki toplam yatırım turu adedi tüm zamanların rekorun seviyesine ulaştı (206)

Haberin Devamı

-Kişi başına düşen yatırım miktarı 2021'in 3. çeyreğinde 1.8 dolara geriledi.

-2021 yılının ilk 9 ayında her 5 yatırımdan biri oyun girişimlerine yapıldı. Toplamda ilk 9 ayda 40 oyun yatırımı yapıldı. Yatırım sayısı ve yatırım tutarı açısından tüm zamanların rekoru kırıldı.

-Şirketler ve CVC'ler, 2021'in ilk 9 ayında her 3 yatırımdan birine katıldı.

-2021 yılında yatırım alan kadın girişimcilerin oranı son 5 yılın en düşük seviyesine (%13) geriledi.

-Türkiye, melek ve VC yatırımlarında 3. çeyrekte Avrupa'da en çok yatırım yapan ülkeler arasında 13'üncü sırada yer alırken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da 5'inci sırada yer aldı.

-TechOne, 9 yatırım ile 3. çeyreğin en aktif yatırımcısı oldu.

-Alesta Yatırım, 7 yatırım ile 3. çeyreğin en aktif CVC'si oldu.

-Keiretsu Forum, 5 yatırım ile 3. çeyreğin en aktif melek ağı oldu.

-Türkiye’nin ilk hisse bazlı kitle fonlaması platformu olan fonbulucu ile 3. çeyrekte 5 yatırım tamamlandı.

-Tiko, şimdiye kadarki en büyük Series A yatırımı aldı (Bir önceki Dream Games’di)

-İlk kez bir girişim Bilecik'ten yatırım aldı (Hisse bazlı kitle fonlaması platformu fonbulucu vasıtasıyla)

Bu çeyrekte Tiko, Akinon, Colendi yatırım miktarının yine 100 milyon dolar üzerinde çıkmasını sağladı. Her çeyrek en az bir mega yatırım turu olmazsa eski yatırım tutarlarına döneceğimizi bilmenizi isterim. O yüzden son çeyrekte mega bir yatırım turu gelir mi derseniz aldığım duyumlara göre en az 2 mega yatırım turu gelebilir. O yüzden bu seneyi rekorları katlayarak kapatacağımız kesin. Asıl önemli olan, önümüzdeki sene artık girişimciliğin globalleşmekle eşdeğer anlama gelip gelmediğini göreceğimiz yıl olacak.

Haberin Devamı

Yani 2021 yılında iyi bir rüzgar yakaladık, bu rüzgar dinecek mi yoksa peşinde bir sürü yeni büyük girişimler mi çıkaracak? Türkiye pazarına odaklanayalım, iki üç sene sonra yurt dışı pazarlara bakarım diyorsanız yanlış yoldasınız. İlk günden globale oynamak şu anda en iyi yol. Hazır yatırımcılar da lokasyon bağımsız dünyanın her yerine yatırım yapıyorken ve bunu da Zoom üzerinden yapıyorken bu fırsatı kaçırmayın. Sadece büyük düşünmeyin, büyük oynayın. O zaman seneye de güzel rakamlar görürüz ve yatırım miktar ve adedi olarak aynı seviyeleri yakalarız.