Süleyman Ateş

Süleyman Ateş

suleyman.ates@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Merhaba Hocam, faize bulaşmadan ev almak istiyorum. “Kâr payı” alan finans kurumuyla “faiz” ismi ile kredi veren bankaların uygulamaları arasında ne fark var? Faizsiz kredi verenin, “evi senin adına ben alıyorum ve şu kadar kâr koyup borcunu senelere yayıyorum” mantığı mı faiz olmaktan kurtarıyor? Saygılarımla. İbrahim Ölçer
Cevap: Doğrusunu isterseniz bu kâr payı uygulaması İslâm hukukunda bulunan Mudârebe usulüne tam uymaz. Çünkü mudarebede kredi veren de alan da kâr ve zarara ortaktır. Ayrıca “Ben bu evi senin adına alıyorum” demek ve aynen banka faiz oranı gibi sözde kâr payı koyarak müşteriye satmak mudarebenin ruhuna uymaz ama insanlar böyle inanıyorlar. Öyle mutlu oluyorlar. Alan memnun, satan memnun, biz ne diyelim ki! Ama şu kadarını söyleyeyim ki din burada para kazanmak için alet edilmektedir. Yoksa ha Ali Hoca, ha Hoca Ali. Ha banka, ha finans kurumu. işlem temelde aynı. Mevcut dünya düzeninde faizden tamamen kurtulmak mümkün olmadığı gibi bugün faizsiz ekonomi de mümkün değildir. İşlem, kenarından köşesinden faize bulaşır.

Zina nasıl oluşur?
Başımdan bir evlilik geçti ve boşandım. Şu an biriyle birlikteyim, onunla her şey yaşıyoruz. Şöyle ki birçok kişi birlikteliğimi biliyor. Bazı arkadaşlarım bana imam nikâhı kıymamı ısrarla söylüyor ve ekliyorlar: Zina yaptığımı ve bunun çok günah olduğunu, bu yüzden başıma bir kötülük geleceği konusunda beni sürekli uyarıyorlar. Bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim iyi çalışmalar. N. D.
Cevap: Nikâhsız olarak karşı cinsten biriyle karı koca ilişkisi yaşamak, zinadır. Allah katında sorumluluktan kurtulmak için en azından iki şahit huzurunda dini nikâh kıydırmanız gerekir. Anne babanızın veya ailenizin de durumu bilmesi şarttır. Gizli nikâh da olmaz. Nikâh açıklık ister. Herkes de din bakımından sizin evli olduğunuzu bilecek. Resmi nikâh kıymanız menfaatiniz gereğidir. Yoksa adam sizi bırakıp gidince hiçbir hak talep edemezsiniz. Hukukunuz zayi olur. Siz bunu göze alıyorsanız, ve bu birlikteliği sırf doğal ihtiyacı karşılamak amacıyla sürdürüyorsanız o da sizin tercihinizdir ama en azından dinen nikâh kıydırmanız gerekir. Aksi halde uygulamanız zinaya girer.

Sabah namazının vakti
Hocam merhaba, sahurda imsak vaktinde ezan okunduktan sonra sabah namazı kılabilir miyiz? Gökhan Korkutan
Cevap: Sabah namazının vakti, tan yeri ağarmasından itibaren başlar, güneş doğumuna kadar sürer. Ramazanda ezan, tan yerinin ağarmaya başlamasıyla birlikte okunduğu için siz o saatte sabah namazını kılabilirsiniz. Ancak Hanefi mezhebine göre sabah namazını ortalığın iyice ağarmasını bekleyerek kılmak daha iyidir. Ama erken de kılınsa namaz olur. Zaten diğer mezhepler sabah namazını erken kılarlar. Hacca gidenler bunu bilirler.
Müslüman Hıristiyan evliliği mümkün mü?
Merhaba hocam, benim İngiltere’de bir kız arkadaşım var, şayet biz onunla evlenmeyi düşünürsek o İngiliz ve Hıristiyan, ben Türküm ve müslümanım. İslam dinine göre evlenmemiz mümkün müdür? İlginiz için şimdiden teşekkür ederim. İyi günler, iyi çalışmalar... Erdem Şen
Cevap: Müslüman bir erkek, Kitap ehli (Yahudi yahut Hıristiyan) bir kızla veya kadınla evlenebilir. Kadının din değiştirmesi şart değildir. Koca camiye giderken kadın da kilisesine gidebilir. İslam’da böyle bir özgürlük ve hoşgörü anlayışı vardır.