Süleyman Ateş

Süleyman Ateş

suleyman.ates@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hocam merhaba, ben 22 yaşında bir kızım, başım açık. Yetişebildiğim kadarıyla namaz kılmaya çalışıyorum. Evimin çok yakınında bir cami var, bazen orda kılıyorum. Evde abdest alıp başım açık bir şekilde camiye gidiyorum. Abdestim bozulmuş oluyor mu? Bir de oje sürüyorum. Abdest alıp hemen sonra sürüyorum. Yani abdestliyken. Sonra yeniden abdest alacağım zaman çıkarmıyorum. Abdestim geçerli oluyor mu? Şimdiden çok teşekkür ederim hocam. Allah razı olsun. Ezgi Gül

Cevap: Başı açıp kapama size ait bir şey. Ama başı açıp kapama ile abdest bozulmaz. Oje de abdeste ve namaza engel değildir. Böyle kabuk şeylerle kafanızı meşgul edeceğinize gönlünüze Allah aşkını doldurun, aşk ile şevk ile kıldığınız namaz makbuldür. Ama gönülde dünya tutkusu, bin bir meşgale, asıl namazda aranan huzura mani’dir.

Kılınmayan namazların kazası gerekir mi?
Bir soru üzerine uzun yıllar kasten tutmadığı oruçları nasıl telafi edeceğini soran bir bayana verdiğim cevap üzerine N. Ş. isimli okurum, bana, Diyanet’in, kasten kılınmayan namazların kazasının gerektiği hakkındaki fetvasını göndermiş. Tutarsız iddialar, şunun bunun kafasından çıkan düşünceler. Onlara diyorum ki:

Cevap: Ben Kur’ân’dan ve Hadislerden aldığım bilgiyi sunuyorum. Benim kaynağım Kur’ân’dır, sünnettir. Peygamber döneminde kasten namaz kılmayan Müslüman var mıydı? Müslüman olan herkes namaz kılardı. Namazı kasten kılmayan, kültür itibariyle Müslüman’dır ama eylemli Müslüman değildir, yani inancını eyleme geçirmemiş olan Müslüman’dır.
40 yaşında veya 50 yaşında gelip Müslüman olan kişiden, Müslüman olmadığı zamanlarda kılmadığı namazları kaza etmesi istenir mi? Hayır, neden? Çünkü “İslâm olmakla daha önceki hataları silinmiş olur.” İşte mazeretsiz olarak namaz kılmayan, oruç tutmayan insan da bu ibadetleri yapmaya başladığı andan itibaren eylemli İslam’a geçmiş, inancını henüz yeni eyleme geçirmiş olan Müslüman’dır. Yeni Müslüman’ın, daha önce kılmadığı namazları, tutmadığı oruçları kaza etmesi gerekmediği gibi yeni eylemli İslam’a geçmiş olan bu kişinin de bile bile kılmadığı namazları, tutmadığı oruçları kaza etmesi gerekmez. Bunu yıllarca ayrıntılı olarak yazdım, ama kim okur, kim dinler?
Falan veya filan sitelerdeki modası geçmiş rivayetleri aktaranlar ne derlerse desinler. Siz bir de ŞevkânÓ’nin Neylu’l-Evtâr’ına bakın. Fakat ille kılmak istiyorsanız kılın kardeşim, istediğiniz kadar kaza kılın, hesap edin, belki 1000 vakit namazınızı kaza etmeniz gerekir. Eh ne kadar çok kılarsanız o kadar sevabı var. Size kim engel olabilir? Biz sadece dinin özünü anlatmaya çalışıyoruz, sade, hurafesiz dini anlatmaya çalışıyoruz, anlatabildim mi?