Tolga Şardan

Tolga Şardan

tsardan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Suriye’de çatışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Gerek Esad yönetimi, gerek rejim karşıtları binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan bombalı eylemleri arka arkaya gerçekleştiriyor.
Suriye, son dönemde dışarıdan gelen pek çok yabancının “savaştığı” bir bölge haline geldi.
Örneğin Almanya’da yayımlanan Süddeutsche Zeitung gazetesi, Almanya’da “Deso Dogg” adıyla tanınan eski rap’çi Denis Mamadou Gerhard Cuspert’in, “Türkiye’de bir intihar saldırısına katılacağı”nı öne sürdü.
Ünlü Alman gazetesinin geçen hafta okurlarıyla paylaştığı bu bilgiyi, Pro 7 televizyon kanalı da izleyicilerine duyurdu.
Her iki etkin yayın organı haberlerinde, “2010’da İslamiyeti seçerek adını ‘El-Almani Ebu Talha’ olarak değiştiren eski rap’çi Denis Mamadou Gerhard Cuspert’in 2012’de El Kaide’ye bağlı “Global İslamic Media Front” adlı yapı içinde yer aldığı ve temmuzdan bu yana Suriye Devlet Başkanı Esad karşıtlarıyla savaşmak için Suriye’de bulunduğu” bilgisine yer verdi.
Aynı haberde, Cuspert’in son dönemdeki terörist faaliyetleri çerçevesinde Türkiye’deki Alman temsilciliklerine bomba yüklü araçlarla saldırı yapacağı belirtildi.

Yine Hatay bağlantısı
Bu bilgiler, yeni ilginç ve önemli bilgileri de açığa çıkardı.
Almanya’da bir dönem oldukça popüler olan Deso Dogg’un Suriye’de İslami terör grupları içindeki faaliyetleri hakkında Alman istihbarat birimlerinin ekimde Türk istihbarat birimlerini bilgilendirdiği ortaya çıktı.
Bu bilgilendirmeye göre, Almanya tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan Deso Dogg lakaplı Cuspert, Suriye’de bir hava saldırısı sırasında başından yaralandı.
Halen Suriye’de bulunduğu tespit edilen Cuspert’in Türkiye’ye olan ilgisi ise eşi S.Ö.’nün Türk olmasından kaynaklanıyor.
Cuspert’e yoğunlaşan istihbarat birimleri, ünlü rap’çinin eşinin Hatay’da akrabalarının olduğunu belirledi.
Ünlü rap’çinin de zaman zaman İskenderun ve Altınözü ilçesine bağlı Karbeyaz köyüne gidip gelebileceği güvenlik birimlerince değerlendirmeye alındı.
Bölgede çalışmalarını yürüten istihbarat birimleri, Cuspert ve içinde yer aldığı İslami grubun, Suriye’deki çatışmalara katılmaları nedeniyle “savaş tecrübelerinin bulunduğu ve silahlı oldukları” bilgisine ulaştı.

Silahlı iki korumayla dolaşıyor
Cuspert’le ilgili bilgiler bununla sınırlı değil.
Hava saldırısında yaralanmasından dolayı bedensel engelli olan Cuspert’in yanında iki silahlı korumayla dolaştığını belirleyen istihbarat birimleri, yakın süreçte eski rap’çiye “patlayıcılardan üretilmiş bir kemer verilebileceği”ni tespit etti.
Cuspert’le ilgili istihbarat birimlerince yapılan benzer diğer değerlendirme ise, bedensel engeli nedeniyle aktif çatışmalara katılamayan eski rap’çinin “intihar eylemcisi” tehlikesi oluşturduğu belirtiliyor.

‘Cennet...Cennet...’
Ayrıca, Cuspert’in yaralanmasından sonraki süreçte “intihar eylemi” hakkında daha somut ifadeler kullanmaya başladığını belirleyen istihbarat birimleri, ünlü sanatçının “Al Jannah - Al Jannah” (Cennet...Cennet...) adlı şarkısının ve bazı açıklamalarının “canlı bomba eylemi gerçekleştirmeyi düşünmeye başladığı” anlamı taşıdığını değerlendiriyor.
Bu durumda, Cuspert’in hedefi kim ya da kimler?
İstihbarat birimleri, bu sorunun yanıtını “Türkiye” ve “Almanya” olarak veriyor.
Yapılan tespitlere göre, Cuspert ve içinde yer aldığı İslami grup, Almanya’nın Türkiye’deki temsilciliklerini hedef aldı.
Cuspert ve grubu, hakkında yakalama kararı çıkartan Almanya’yı, Türkiye üzerinden vurmayı amaçlıyor.
İstihbarat birimleri, Cuspert’in söz konusu bombalı eylem ya da eylemleri gerçekleştirmek için Türkiye’ye giriş yapabileceğini düşünerek Türkiye’deki Alman temsilciliklerini uyardı ve olası eylemlere karşı güvenlik önlemleri almaya başladı.