Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD- Rusya çekişmesinin Ukrayna odaklı gerilime dönüştüğü, hatta gemi restleşmesiyle pik yaptığı dönemde ABD Ankara Büyükelçi-liği’nin PKK’lı teröristlerin yerini ihbar edene ödül hatırlatma mesajı tam anlamıyla “hayırdır” dedirtecek cinsten. Çünkü ABD’nin Kandil’deki PKK’nın lider kadrosunun başlarına milyon dolarlık ödüller koyduğunu ilk duyurduğu Kasım 2018’den bu yana geçen üç yılda herhangi bir gelişme söz konusu olmadı. Aksine eli kanlı teröristler ABD’nin gölgesinde atıp tutmaya devam ettiler. Hem de yerlerinin ABD tarafından bilindiğinin bilinmesine rağmen...Dolayısıyla ABD’nin PKK’lı teröristler Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan için yaptığı ilk ödül duyurusu gibi şimdiki hatırlatma mesajının da hiçbir inandırıcılığı, gerçekliği yok. Dahası tam anlamıyla tuzak, tezgâh kokuyor. Bu bağlamda akla gelen soru ise malum: ABD ne istiyor? Ya da amacı ne? Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin, anlatıyor:

Haberin Devamı

“Biliyorsunuz ABD ısrarla Kandil’in İran’a karşı kullanılmasını istedi oradakiler bunu kabul etmediler ondan sonra bu ödüller geldi. Şimdi ABD Türkiye’ye diyor ki; Irak’taki PKK’yı ortadan kaldıralım ya da PKK’yı hepten kaldıralım, sizde PYD’yi kabul edin. Yani ABD Türkiye’ye ‘size bir çözüm öneriyoruz bu çözümde sizi destekliyoruz. Size yönelik olarak faaliyette bulunan PKK yöneticilerinin yerlerini bildirenlere ödül koyduk sizle beraberiz onun için sizde bizimle beraber olun’ diyor. Nerede? Karadeniz’de, Montrö konusunda, PYD meselesinde. Buna karşılık bizde PKK’yı ortadan kaldıracak işlemleri yapalım, hep birlikte ortadan kaldıralım, PKK belasından da kurtulun mesajı, bunu hatırlatıyorlar. Yani bu iş sadece birkaç tane PKK’lının başına ödül koyma hatırlatması değil.”

Tesadüf değil anlamında mı?

“Elbette, tesadüf olur mu? Bu özellikle yapılan bir şey. ABD Elçiliği’nin üç tane PKK’lının başına ödül hatırlatması bu işin görünen yüzü ama onun altında ne gibi teklifleri var?.. Bizden ne istiyorlar bize ne verecekler asıl konu bu. Bunu devlet biliyordur tabii...”

Haberin Devamı

Amaç teröristlerin yerlerini öğrenmek falan değil o halde?

“Yok hayır ABD yerlerini zaten biliyor bunların. Bilmez olur mu? biliyor tabi. Orada özel, güçleri, istihbarat elemanları var. Konuşuyorlardır da bunlar. Dolayısıyla bizden ne istiyorlar ya da ne bekliyorlar ona bakmak lazım. Bu tabi bölgede dengeleri değiştirebilir mi? Şöyle değiştirebilir; o PKK yönetimi kalktığı zaman Irak bölgesinde Barzani’de rahatlayabilir, Türkiye’ye de oradan gelebilecek bir saldırı önlenir ama sonuçta o bölgede PYD’nin durumu ne olur, onu da kabul etmemiz gerekir, Bir de Irak’ın kuzeyindeki PKK belki Barzani güçlerine de katılabilir. Böyle bir planlama da olabilir. Dolayısıyla ABD Irak’ı kullanarak hem Suriye’ye düzen verir hem de bölgeyi dizayn eder. Böyle bir durumda da Türkiye’ye ihtiyacı var. O nedenle ABD Büyükelçiliği’nin bu aşamada bunu belirtmesi çok önemli. Bakın iki konu gündeme geldi. Biri PKK’lı teröristlerin başına konulan ödül hatırlatması, bir tanesi de Montrö konusuyla ilgili. Kıyılara serbeste girilmeli, çıkılmalı, daha fazla NATO güçleri o bölgede olmalı falan gibi. Bunların hiçbirisi tesadüf değil hepsi arka arkaya konan ve büyük ihtimalle devlet içerisinde de ABD’nin yeni yöntemiyle de konuşulan konular. Hatta Biden’in bile sayın Cumhurbaşkanı’na telefon etmemesinin arkasında bunlar yatıyor. Yani birtakım şeyler hazırlandıktan sonra telefon edecek ve Türkiye’den talepleri olacak diye değerlendiriyorum.”

Haberin Devamı

Görüşmeler ve gelişmelere bağlı olarak ABD’nin Abdullah Öcalan gibi bu Karayılan ve diğer teröristleri de Türkiye’ye teslim edebileceğini belirten Pekin devam ediyor:

“Çünkü artık bölgede çözüm üretmek gerekiyor. Irak’ın kuzeyi, Kürt yönetimi dahil o bölgede sorunlar var. Çözüm üretmek içinde PKK’nın bu eski yönetiminin ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu yönetim ortadan kaldırılırsa o zaman Irak’ta yeni bir düzen ortaya çıkabilir. Bu düzen Suriye’ye yansır ve Türkiye’nin de evet demesiyle özerk bir yönetim gündeme gelebilir. Hesapları bu adamların.”

ABD gözden çıkardığı bu adamları kullanarak Türkiye’yi yanına çekmek istiyor yani?

“ABD bunları kafasında çoktan bitirdi zaten. ABD’nin hesabı Irak’ta bir düzen kurmak, bir de Suriye’de devletçiği kurmak. Nasıl Abdullah Öcalan’ı verdiler arkasından da 2003’deki harekatla o bölgede özerk bölge ilan edildi. Şimdi aynı şeyi orada ABD’nin sözünü dinlemeyen bu adamlar için yapıyorlar. Tabii böyle bir şey olursa PKK belki kendini feshedecek ama bu beş sene sonra başka bir adla çıkmaması anlamına gelmez...”