Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, futbolda fanatikler ve amigolara karşı kulüpleri uyarıyor. 'Maalesef bu işi kültürlü, değerli yöneticiler destekliyor. Hatta maddi katkıda bulunuyor' diyor.
       Galatasaray - Leeds United maçı öncesi İstanbul'da yaşanan olayları talihsizlik olarak yorumlayan Tantan, şöyle konuşuyor:
       "İngiliz holiganların her yerde olay çıkardığını biliyoruz. Emniyet teşkilatından aldığım brifinge göre; polis her türlü önlemi almış. İngiliz yetkililer uyarılmış. Arzumuz olayın olmadan önce önlenmesi. Aslında güvenlik güçleri emir beklemeksizin süratle devreye girmeliydi. Olay bizleri son derece üzmüştür."
       Tantan, bu arada İngiltere'de yaşayan Türk kaçaklara da değinerek; "Onları himaye eder, iade etmezseniz potansiyel suçluları da özendirirsiniz" diyor.

'Tsunami olacak'

       Başbakan Başdanışmanı Ahmet Vefik Alp'in yüzer otoyol projesinde kararlı olduğunu yazmıştık. Alp, Marmara Denizi'nde Tsunami riski olmadığını da iddia ediyordu. Ancak, İstanbul aşığı Çelik Gülersoy, aksini söylüyor. 'Yunanlı profesörün araştırması var. 1894 depreminde deniz adalardan 200 metre çekilmiş, şehir hatları vapuru kuma oturmuş' diyor. Yani olası bir depremde dev dalgalar da bekleniyor...
       İstanbul depremleriyle ilgili Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı bir kitap var. Orada en çok zarar gören yerler, risk altındaki bölgeler tek tek anlatılıyor. Gülersoy da kitaba dayanarak, şöyle konuşuyor:
       "Deprem sonrası Abdülhamit, Rasathane müdürüne nasıl önlem alınacağını sormuş. O da Yunanistan'daki bir profesörün adını vermiş. Profesör davet edilmiş, uzun uzun incelemiş. Ama yazdığı rapor kaybolmuş. Aynı profesör bir yıl sonra uluslararası bir kongreye o raporu tebliğ olarak sunmuş. Fatih, Edirnekapı, Kapalıçarşı bölgesinin büyük hasar gördüğü belirtiliyor. Tabii o zaman Avcılar yok. Tsunami ise var. Deniz çekiliyor, gelen dev dalgalar Adalar'da büyük tahribat yapıyor. Ancak yerleşim dağınık olduğundan çok can kaybı olmamış. Aslında Abdülhamit sansür koyduğu için kayıplar konusunda çok sağlıklı bilgi mevcut değil. Bilinenler anılan rapor ve kilise kayıtlarına dayanıyor."
       Gelelim projeye; Gülersoy 'Bırak tsunami'yi İstanbul'un lodosu bile o yola yeter' diyor. Ardından da devam ediyor:
       "Gerçekten uçuk bir proje. Kimse kredi vermez. Sirkeci'den Üsküdar'a gidecek adam ne yapacak? Bu fantastik fikirler bize kaça patlıyor acaba? Gemilere geçit vermek için önerdiği köprü ise muhteşem! Deniz seviyesinden 60 metre yükseğe araçlar nasıl çıkacak, oradan İstanbul nasıl görünür çok merak ediyorum. Alice Harikalar Diyarında. Allah aklımızı korusun..."

Yangın şampiyonları

       Türkiye garip bir ülke. Olayın biri bitiyor, diğeri başlıyor. İstanbul'da dün yine boğaz klasiği yaşandı. Dev yük gemisi Bebek sahilinde yola çıktı. Nedeni malum; kılavuz kaptan yokluğu. Çünkü boğazlar yol geçen hanı. Adam kurtarıcı talebinde dahi nazlanıyor. Sanki babasının yeri.
       Hareket çok olunca unutmak da kolaylaşıyor. İşte; geçen hafta yaşadığımız facia. 83 yerde yangın çıktı, binlerce hektar orman arazisi elden gitti. Üç - beş demeç, ahlar vahlar. Sonuç; yeni yangınlara kadar reklam arası...
       Ama gerçek vahim... Orman Genel Müdürlüğü'nce yapılan araştırma acı tabloyu ortaya koyuyor. Son on yıla yönelik araştırma; il il çıkan yangınları, yok olan ormanlıkları gösteriyor. Buna göre; Muğla yangın listesinin başında yer alıyor. Son on yılda 26 bin 525 hektarlık ağaç yanmış. İkinci sırada İzmir geliyor. Burada yanan ormanlık alan ise 16 bin 567 hektar... Üçüncü sıra ise Antalya'nın. Tam 14 bin 107 hektar da burada gitmiş. Top - on şöyle devam ediyor:
       Çanakkale (12 bin 435), Adana (7218), İstanbul (5799), Adapazarı (5428), Balıkesir (5410), Kahramanmaraş (4825), Bursa (4191)."


Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr