Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Güneydoğu Anadolu Projesi'nin yüzde 44'ü bitti. Şu ana dek harcanan para 14 milyar dolar... Tamamlanması için daha 18 milyar dolar gerekiyor.
       GAP Türkiye yüzölçümü ve nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu ilgilendiren bir proje. Toprak, su ve insan kaynaklarını geliştirerek, topyekün sosyo - ekonomik kalkınmayı amaçlıyor. Ve 2010 yılında tamamlanması hedefleniyor. Ancak, ayrılan ödeneklerle hedefi yakalaması zor!..
       Başbakanlık GAP İdaresi Başkanı Olcay Ünver, baraj yatırımlarının yüzde 70'inin tamamlandığını söylüyor. GAP kapsamında 12 baraj inşaatı gerçekleştirilmiş, 6 hidroelektrik santral devreye girmiş. Ayrıca 2 baraj ve 2 hidro elektrik santral inşaatı da devam ediyor. Buna karşılık sulama işinin ancak yüzde 12'si bitmiş. Yani su var ama; işe yaramıyor. Çünkü suyu toprağa taşıyacak kanaletler yok.
       Buna rağmen bölgede sanayi yatırımlarında önemli gelişmeler yaşanıyor. Örneğin 1995 - 1997 döneminde bugüne dek yapılan yatırımların yüzde 60'ı kadar işyeri açılmış. Organize sanayi bölgelerinde 342 fabrika, küçük sanayi sitelerinde de 5 bin 514 dükkan üretime geçmiş. Toplam 67 bin 500 kişiye iş olağı sağlanmış. Bunda biten terörün etkisi büyük...
       Ama dediğimiz gibi; daha yolun yarısı...

Müzelik Müzesi!..

       Zeugma'nın bir bölümü su altında, kurtarılanı da depoda. Çünkü, Gaziantep'te bunları sergileyecek müze yok...
       Bir bina var evlere şenlik. Bahçesinde paha biçilmez mozaikler paketlenmiş olarak üst üste duruyor. Bir bölümü de kazıevinde istiflenmiş vaziyette. Neyin nerede olduğu belli değil. İngiliz arkeoloğu ve casusu Lawrence'in motosikleti de burada ama; bir köşeye atılmış... Üzerinde ne bir not, ne koruma. Toz - toprak içinde... Bölgeye akın eden yerli - yabancı turist hayal kırıklığına uğruyor. Sayın valiler hayali ihracatçılara madalya takacağına az da kentle ilgilenseler...
       Müze yetkilileri, ek inşaatın bitmesinden sonra eserleri sergileyeceklerini belirtiyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan ise yakında bu sorunu kökünden çözeceklerini söylüyor. Doğan, şöyle diyor:
       "Kültür merkezinin temeli yakında atılacak. 3 trilyonluk bir proje. Kendi olanaklarımız ve bağışlarla gerçekleştireceğiz. Ve Gaziantep'in bu ayıbını ortadan kaldıracağız."
       Ayıp bu kadarla kalsa iyi. Gaziantep, sanayide dev adımlar atmış, bölge kalkınmış ama; kültürel etkinlik sıfır. Kentte kalıcı bir tiyatro dahi yok. Başkan, 'Yerimiz var, Kültür Bakanlığı kadro vermiyor' diyor.
       Böyle kalkınma mı olur?..
       Sözüm ona Zeugma'daki mozaikler Tunus'u bile sollayacak. Dünyanın bir numarası olacak!!!

Yasa var uygulayan yok

       Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde 1997 yılında yapılan değişiklikle sürücü adaylarının muayene esasları yeniden belirlendi. Buna göre; her adayın göz, dahiliye, KBB, psikiyatri, ortopedi uzmanlarınca verilecek heyet raporunu alması şart. Ve aday 6 ayda ehliyet alamazsa, raporu yenilemesi gerekiyor.
       Ancak, daha önceden ehliyet alanlar 30 - 40 yıl geçse de muayeneden geçmiyor. Oysa bu konuda yasal hüküm bulunuyor. Aynen şöyle diyor:
       "50 yaşına kadar 10 yılda, 50 - 65 arası 5 yılda, 65 yaşından sonra da 3 yılda bir sağlık muayenesi yapılır."
       Güneydoğu Özel Sağlık Tesisleri ve Tıp Merkezi Müdürü, Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Ayhan Güler, bu sürelerin bile uzun olduğunu belirterek, şunları söylüyor:
       "10 yılda bir kişinin sağlık durumunda çok önemli şeyler olacağı muhakkaktır. Ancak bu bile uygulansa hiç yoktan iyidir. Ama bu sürenin mantıklı bir hale getirilmesi için en fazla 2 yılda bir sağlık muayenesi şartının getirilmesi çok uygun olacaktır. Hatta ticari araç kullananlar için yılda bir olması kazaları daha da önleyecektir."
       Dr. Güler, bu önerilerini TBMM Trafik Güvenliği Araştırma Komisyonu Başkanı Ahmet Tan'a ilettiklerini de belirtiyor...


Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr