Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

Çevre katillerine uygulanacak para cezaları memur maaş katsayısıyla birlikte katlandı. Bakan Fevzi Aytekin imzasıyla yürürlüğe giren genelge uyarınca denizlerimizi kirleten tankerlere 100 milyar liralık cezalar geliyor. İşte bazıları:
. Sahillerimizde, Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında balast (lağım, kirli su) tahliyesi yapan tankerlerden bin ile 5 bin gros ton arasındakilere 19 Milyar 650 milyon lira (eskisi 11 milyar 400 milyon), 5 bin gros tondan fazla olanlara 98 milyar 250 milyon lira (eskisi 57 milyar).
. Tankerler dahil diğer gemilerden, her türlü atık döken sintine (yakıt artığı) tahliyesi yapanlara 19 milyar 650 milyon lira (eskisi 11 milyar 400 milyon)
. Gemi tarifine uymayan (iki zamanlı, kıçtan takmalı ve benzine yağ karıştırarak çalışan motorlu teknelerin egzoz kirletmeleri hariç) deniz vasıtalarına 589 milyon 500 bin lira (eskisi 342 milyon lira).
Cezalar kağıt üzerinde caydırıcı. Önemli olan uygulanması. Ya da kirleten tankerlerin tespit edilebilmesi. Bunun için havadan ve denizden etkin denetim şart. Ve de uydudan. Bu konuda yeterli olduğumuz söylenemez. Bir uzman şöyle diyor:
"İhbar da olmazsa tespit tesadüfe kalıyor. Hele geceleri neredeyse olanaksız. Adam gece boğazı geçerken pisliğini bıraksa, bilemezsin. Nitekim de öyle yapıyorlar. Ege'de de kasıtlı olarak rüzgarı ve akıntıyı hesaplayıp plajlarımızı katleden Yunan gemileri var."

Ölüm tuzakları

Bunaltıcı sıcaklarla birlikte boğularak ölümler de arttı. Özellikle hafta sonlarında onlarca insan yaşamını yitiriyor. Bunda kişisel tedbirsizliğin yanı sıra deniz dibinin doğal dengesini bozan kum mafyası'nın payı büyük. Kaçak kum çekimi nedeniyle İstanbul - Şile, Kilyos ve Tekirdağ - Şarköy sahilleri çukurlarla doldu. Her gün de yenileri ekleniyor, ama dur diyen yok. Bu sorumsuzlar ne yasa tanıyor ne de kolluk kuvvetlerini...
Şarköy'den arayan okurumuz Arif Taş, 22 yaşındaki bir gencin gözlerinin önünde boğulduğunu vurgulayarak, şöyle diyor:
"Bizler Tekirdağ - Şarköy ilçesi İnceburun sakinleriyiz. Yaklaşık 9 yıldır bu bölgedeki evlerimizde sakin yaz geçirmeye çalışıyoruz. Ama kum hırsızları rahat vermiyor. Akşamın alaca karanlığında başlayıp sabahın ilk ışıklarına dek bu caniler uykuyu haram ediyorlar. Sahile çok yakın yerde yapılan bu doğa katliamı gürültünün yanı sıra denizin dibindeki doğal dengeyi de bozuyor. Kum kaymaları nedeniyle çoluk çocuk denize giremez olduk. Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı ellerinde bulunan tek botla bunlarla baş edemiyor. Geçen hafta para cezası kesilen iki tekne sabaha kadar kum çekti."



Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr