Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

96’ncı kuruluş yıl dönümünü kutlayan CHP’de uzunca bir zamandır pek fazla tanık olmadığımız kadar Kılıçdaroğlu’na destek ve tek ses görüntüsü hâkim. Ancak bu CHP’ye dönük dışarıdan gelen eleştiriler de askıya alındı anlamına gelmiyor. Özellikle de son günlerdeki CHP 96 yıllık çizgisinden saptı iddiaları ve tartışmaları dikkate alındığında. Yani içeride ve dışarıda 31 Mart, özellikle de 23 Haziran seçimlerine bağlı olarak farklı gelişmeler söz konusu. Dolayısıyla da hazır yıl dönümü gerekçesi varken, bunu partinin önde gelen bazı isimleriyle konuşalım dedik. Tabii öncelikle de 96 yıllık CHP’nin Türk siyasetindeki yerinden, öneminden başlayıp, bugünkü görüntüsü ve yarına dönük neler yapması gerektiğini sorgulayarak. Bu bağlamda da gördük ki son seçimlerdeki başarıya endeksli olarak ne kadar sürer bilmem ama yine bir konsensüs havası var. Örneğin eski genel başkanlardan Hikmet Çetin’in tespitleri şöyleydi:

Haberin Devamı

“CHP’nin Türk siyasetindeki yeri dünyada çok az örneği olan bir konumdadır. Çünkü CHP’nin ilk kurultayı Sivas Kongresi’dir. Dünyada bu şekildeki parti yoktur veya nadirdir. Atatürk, kafasındaki reformları, çağdaşlaşma eylemlerini düşünürken, halka dayalı bir kurumun olmasını gerekli görmüştür. O nedenle, CHP’nin böyle bir önemi vardır. Ayrıca, CHP değişime göre kendini değiştirebilmesini bilen bir partidir. Yeri geldiğinde ortanın solu diyebilmiş, yeri geldiğinde başka birtakım açılımlar yapabilmiştir. Mesela 1971’de Ecevit’in yaptığı gibi. O bakımdan da çağdaş, dünyadaki gelişmelere, Türkiye’deki gelişmelere ayak uydurma çabası içinde olan bir partidir.”

CHP’nin son seçimlerdeki ittifak başarısının da bu konuda yeni bir örnek olduğunu belirten Çetin, devam ediyor:

“Son seçimlerde Genel Başkan Kılıçdaroğlu konuyu bir demokrasi cephesi haline getirme yolunda çok önemli bir adım attı. Onun da sonuçları alındı; hem genel hem yerel seçimlerde. Ben bunun önümüzdeki dönemde daha da geliştirilerek kimsenin inancına, dinine, mezhebine kimliğine başının kapalı-açık olmasına bakmadan insanların böyle bir ortak paydada birleştirilmesi gerektiğine inanıyorum. CHP’nin son yerel seçimde başlattığı bu çabayı sürdürmesi bana göre önümüzdeki dönemin iktidara gitme yolunda büyük bir adım atmış olacaktır.”

Haberin Devamı

Ya CHP çizgisinden saptı iddiaları?

“Çizginin ne olduğuna bağlı. İdeolojisiyse, bu demokrasi ideolojisi. Yani Türkiye’nin sorunlarına yönelik bir program. Türkiye terörle birlikte çok ağır sorunlarla karşı karşıya. Bu ağır sorunların şu ya da bu kişi veya kurum değil ilkeler etrafında toplanan bir birliktelikle aşılabileceğine inanıyorum. Bunlar Türkiye’nin ulusal sorunları, ulusal sorunlar üzerine bu kadar büyük kavga olmaması gerekir. Ekonomik ya da sosyal politikalarla ayrı düşünebilirsiniz ama bugün karşı karşıya bulunduğumuz sorunlar Türkiye’nin ulusal sorunlarıdır. Dış politika, içerde huzur barış, terörden arınma ulusal sorunlardır. Bütün bunları da kapsayan bir birlikteliğe ihtiyaç olduğu kanısındayım.”

96 yıllık çizgiden sapma yok yani?

“Ben sapma görmüyorum. CHP değişimle bugüne kadar yaşamıştır zaten. Statik hiçbir kurum dünyanın hiçbir yerinde seçimde kazanamaz, uzun süre devam da edemez. Değişim olmadan bir gelişme olması son derece zordur. Dünyadaki gelişmiş ülkelerde bile değişimden bahsedilir. Değişim istiyor insanlar. Bugünkü Türkiye o yılların Türkiye’si değil. Dolayısıyla, ben CHP’nin çizgisinden saptığı kanısında değilim. CHP bu kadar yaşayan bir partiyse eğer bu ülke sorunlarına duyarlılığı ve değişimi temsil etmesinden kaynaklanıyor.”

Haberin Devamı

Peki, bu değişim kapsamına şimdilerde çok fazla dillendirilmeyen, CHP’nin kronikleşmiş parti içi iktidar, koltuk çekişmeleri, hatta kavgaları da giriyor mu? Yani CHP’de bir liderlik sorunu ya da değişime ihtiyaç var mı? Çetin’in buna yanıtı da şuydu:

“Bu konu o lider gelirse böyle olur, bu lider giderse şöyle olur meselesi değil. Bugün Genel Başkan son seçime baktığımız zaman SP ile, İYİ Parti ile, herkesle bir araya getiren çok önemli bir adım attı. Bunu gözden kaçırmamak lazım. Bu, Türkiye’nin geleceği bakımından önemli bir adımdır. Bunu başlatan Genel Başkan’a bunu daha da ileriye götürme fırsatı verilmelidir diye düşünüyorum...”

96’ncı kuruluş yıl dönümü nedeniyle CHP’nin önde gelen isimleriyle yaptığımız görüşmelerdeki tespitlerimizi aktarmaya devam edeceğiz...