Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Görünür politikası bölgeyi DAEŞ’ten temizlemek olan ABD’nin gerçek niyeti, Ortadoğu’daki gücü İsrail’in yanı sıra kendisine göbekten bağlı bir PYD/YPG oluşumunu kalıcı hale getirmek. Yani bir terör devleti kurmak. Dolayısıyla da Türkiye’nin bu kirli oyunu bozma kararlılığından rahatsız. O nedenle de gerçek hedefini gizlemek amacıyla sürekli DAEŞ’e odaklanmak gerektiği mesajını veriyor. Dahası, hamiliğini yaptığı ve terör devleti için zemin hazırladığı PYD/YPG’ye yönelik Afrin’deki harekâtın DAEŞ’i canlandırabileceğine dönük sütre gerisinden alçak, kirli bir algı operasyonu yürütüyor. Açıkçası, PYD/YPG’yi korumak kollamak adına her yola başvuruyor. Tıpkı 2016’daki Fırat Kalkanı Harekâtı’nda da yaptığı gibi. Çünkü o zaman da ABD yetkilileri El Bab operasyonunun ilk tartışıldığı günlerde karşı çıkmış, daha sonra “Menbiç IŞİD’den temizlendiği için Türkiye’nin oraya doğru ilerlemesini istemedik. Ancak El Bab halen IŞİD’de ve ne kadar çok yer IŞİD’den kurtarılırsa o kadar iyi” açıklamasıyla destekler gibi görünmüşlerdi. Türkiye’nin El Bab’ın ardından Menbiç’e gitme kararlılığını anlayınca da bu kez oradaki PYD/YPG’lilerin Fırat’ın doğusuna çekileceği garantisi vermişlerdi.

Haberin Devamı

Peki, ne oldu? TSK şehitler vererek El Bab’daki DAEŞ’lileri temizledi. Menbiç’teki PYD/YPG’liler ise değil Fırat’ın doğusuna geçmek ABD bayrağının gölgesinde daha da palazlandı. Rakka’da yaşananlar da malum. Orada da tek mermi atılmadan Rakka PYD/YPG’ye teslim edildi ve kentteki DAEŞ’lilerin daha sonra kullanılmak üzere kuzeye gitmelerine izin verildi... Nitekim bugün Afrin’de kullanılıyorlar da... Hem de daha önce düşman gibi göründükleri PYD/YPG ile aynı safta...

Yani dememiz o ki; ABD açısından DAEŞ çok kullanışlı bir araç ve O’nun hepten yok olmasının istenmesi gibi bir durum söz konusu değil. Niyesini emekli tuğgeneral, Dr. Naim Babüroğlu özetliyor:

“ ABD’nin Suriye’de, Irak’ta hatta Afganistan’da varoluş nedeni ne? Radikal cihatçı unsurları etkisiz hale getirmek. Yani El Kaide, Taliban, Suriye’de DAEŞ’i. Ancak Suriye’de DAEŞ yok olsa bile ABD bitti diyemez. Yoksa varoluş, orada bulunuş maksadı, gerekçesi ortadan kalkar. Onun için kendi iç kamuoyuna ve dış kamuoyuna DAEŞ tamamen yok edilmedi, herkes oraya odaklansın diyor. Evet, doğru, tamamen bitmedi ama birinci tehdit olmaktan çıktı. Artık Suriye ordusu rahatlıkla onunla mücadele edebilir. ABD bunu dememek için ve kendisinin orada kalmasını sağlamak amacıyla algı operasyonu yapıyor.
Zaten alttan alttan da canlandırmaya çalışıyor.
Çünkü DAEŞ, ABD’nin her yerde, istediği şekilde kullandığı, kullanacağı İngiliz anahtarı gibi verimli bir araç.”

Haberin Devamı

Ne zamana kadar?

“DAEŞ’i sürekli kullanacak. Ta ki Suriye’de istediği düzeni ele geçirinceye kadar. O da manevra alanı bulup yerleşmek için ya sürekli iç savaş halinde olan Afganistan veya ordusu çökmüş Irak ırak gibi bir yer ya da kendi istediği yönetimler... Tabii bu arada huzursuzluk, iç karışıklık çıkarmak ve istikrarsızlık yaratmak amacıyla Suriye ordusunu, Rusya’yı
zora düşürecek, Türkiye’yi sıkıntıya sokacak eylemler de söz konusu olabilir...”