Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yangın sıradan bir olay değil. 12 ameliyathanenin tamamı devre dışı kaldı, trilyonluk cihazlar kül oldu. Sadece 2 - 3 ay önce Beyin Cerrahi Bölümü'ne alınan mikroskopların değeri bir trilyona yakın. Son aylarda kimbilir daha neler alındı?
İşte kafa karıştıran, mide bulandıran nokta da bu...
Yandı denilecek cihazların tamamı gerçekten var mıydı, yoksa kağıt üzerinde mi görünüyorlardı? Durup dururken ameliyathanede yangın çıkar mı? Üstelik o bölümdeki şalterin inik olduğu da iddia ediliyor.
Çok değil; daha üç ay önce aynı hastane yine gündemdeydi. Önce çatısında yangın çıkmış, ardından da bahçesinde Yasin Dikilitaş öldürülmüştü.
O gün "Olayın perde arkası karanlık. Hastanenin rantını yinen çete var" diye uyarmıştım. (9 Şubat 1999)
Sonra da "Hastane ihalelere giren müteahhit ve medikal kuruluşların ünlü mafya babalarıyla bağlantılarını " sormuştum. (11 Şubat 1999)
Ne değişti; hiç...
Kirli çamaşırları ortaya dökmek amacıyla müfettişler görevlendirildi. Aylar geçti, sonuç hikaye...

Mafya gölgesi

Öncelikle; hastanede art arda yaşanan bu olaylar kesinlikle tesadüf olmamalı. Gelişmeler çete, rant kavgası kuşkularını güçlendiriyor. İşte yeni iddialar ve sorular:
. Yanan malzemelerin dökümü var mı? Son aylarda hangi medikal gruptan, ne kadar malzeme alındı. Faturaları, mal teslim belgeleri mevcut mu? (Hastanenin yıllık sıhhi malzeme alımı 1 - 2 trilyon arasında değişiyor.)
. Mantar gibi biten 20'nin üzerindeki medikal kuruluşun hastane personeliyle bağlantıları? (Bazı doktorların hastaları belli yerlere yönlendirdiği, reçete başına yüzde 20 komisyon aldığı öne sürülüyor.)
. Bu kuruluşlar fatura kesiyor mu? Devlete ne kadar vergi ödediler? (Her altı ayda bir paravan isimlerle şirketlerin el değiştirdiği iddia ediliyor.)
. Hastaneden çalınan malzemelerin bir kez daha satıldığı doğru mu? Yasin Dikilitaş gerçekten otopark mafyasının kurbanı mı?
. 10 yılı aşkın süredir giriş katındaki kantini işleten, Mehmet - Enver Kendir kardeşler fiş kesiyor mu? (Döner ve lahmacun da satan yerin günlük cirosunun 500 milyon ile bir milyar arasında değiştiği belirtiliyor.) Kendir kardeşlerin yakını olduğu iddia edilen Yakacık Vergi Dairesi'ndeki yetkili kim?
. Diğer kantini işleten kişinin İl Sağlık Müdür yardımcılarından birinin akrabası olduğu doğru mu?
. Mafya, namuslu, dürüst personele gözdağı vermek mi istiyor?

NOT: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni sarsan iddialarla ilgili gelişmeleri sürdüreceğim...



Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr