Tunca BENGİNBöyle
mazeret olmaz. Marmaris'te 70 hektar orman kül oluyor, bakanlık "Helikopterler 15 Haziran'da devreye girecek" diyor. Niye; yangın sezonu o tarihte başlıyormuş!..
Varsayalım inandık... Ama kafa karıştıran öyle iddialar var ki...
İhaleden başlayalım. Orman yangınlarıyla mücadele işinin verildiği tarih
7 Haziran 1999... Yani sezonun başlamasına bir hafta kala. Bu kadar kısa sürede ihaleyi kazanan firmanın, helikopterleri getirmesi olası mı?
Bakanlık, "Biz bu işi nisanda gündeme getirdik" diyecektir.
Doğru da... Çünkü ilk ihale tarihi
27 Nisan 1999. O gün en düşük fiyatı veren Güneydoğu Havacılık AŞ işi alıyor, ancak evrakında noksanlık olduğu gerekçesiyle ihale iptal ediliyor.
İkinci ihale
3 Mayıs 1999'da. İş yine aynı şirkete kalıyor. Bu kez, anılan şirket mukavele çağrısına yanıt vermiyor. Haydi sil baştan...
Üçüncü ihale tarihi
31 Mayıs 1999... İhalenin galipleri
Pan Havacılık ve
Doruk Air. Ama yine iptal.. Gerekçe Orman Genel Müdürü iki firmanın anlaştığını seziyor.(!)
Ve 7 Haziran 1999. Personel taşıyıcı ve gövdeden su atar 16 helikopter kiralama ihalesi yine Pan Havacılık ve Doruk Air'de kalıyor...
Ruhsat sorunu
Gelelim diğer iddialara;
İhale şartnamesinde
Orman Genel Müdürlüğü'nce aranan özel şartlar mevcut. Bunlardan biri de firmaların Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce verilen
İşletme Ruhsatı'nın noter tasdikli sureti. Bu belgedeki yetkili imza Ulaştırma Bakanı'nın bizzat kendisi...
Şimdiii;
Doruk Air'in böyle bir belgesi var. Ancak Madenli Nakliyat'ın kolu olan bir yıllık Pan Havacılık Ticaret AŞ'ninki farklı. Onun sahip olduğu "Uçakla Zirai Mücadele İşletme Sertifikası."
O halde ihaleyi nasıl aldı?
Sorunun yanıtı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde.
6 Nisan 1999 tarihli 1497 sayılı resmi yazıda Genel Müdür
Sermet Ünel imzasıyla "Uçakla Zirai Mücadele İşletme Yönetmeliği'nde belirtilen orman muhafazası için gerekli işleri yapmak hükmüne uygun olarak helikopterle yangın mücadelesinde mevzuat açısından herhangi bir engel bulunmamaktadır" diyor. Ama anılan yönetmelikte yangınla ilgili tek bir kelime dahi yok...
Söz firmaların
İlk iki ihaleyi kazanan Güneydoğu Havacılık'ın yetkilisi
İbrahim Kızılay, "işletme ruhsatı şart" diyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce verilen yazının hukuki geçerliliği olmadığını öne sürüyor.
Pan Havacılık'ın yetkilisi
Mehmet Yılmaz da aksi iddiada. Ona göre, zirai ilaçlama sertifikası havacılıkta aranan beş ayrı belgeden biri. Özetle işletme ruhsatı yerine de geçer. Özellikle yazıyı almalarının nedeni de bu suçlamalara karşı savunma mekanizması.
Ya Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ne düşünüyor? Onları da aradık. Yanıt:
"Genel Müdürümüz toplantıda..."Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr