Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

15 Temmuz hain darbe girişi-minden bu yana geçen üç yılda Fetullahçı Terör Örgütü’yle yapılan mücadelede önemli mesafeler kat edilmesine rağmen tehdit bitti demek mümkün değil. Evet, yakalanan, aranan ve yurt dışına tüyen kimlikleri saptanmış çok sayıda “İmam”, “Abi”, “Abla” var, hatta bazıları MİT tarafından paketlenip getirildi ama bu tam anlamıyla örgüt deşifre edildi anlamına gelmiyor.

Çünkü en fazla FETÖ’cü tespitinin yapıldığı TSK’da dahi temizlik bitmiş değil. Örneğin FETÖ’nün firari imamı Adil Öksüz’ü kaçıran astsubay ankesör soruşturmasından daha yeni ortaya çıktı. Yani hala kendini saklayan fazlasıyla FETÖ’cü var.

Dün bu durumu  15 Tem-muz hain darbe girişiminden bu yana geçen üç yılda Fetullahçı Terör Örgütü’yle yapılan mücadelede önemli mesafeler kat edilmesine rağmen tehdit bitti demek mümkün değil. Evet, yakalanan, aranan ve yurt dışına tüyen kimlikleri saptanmış çok sayıda “İmam”, “Abi”, “Abla” var, hatta bazıları MİT tarafından paketlenip getirildi ama bu tam anlamıyla örgüt deşifre edildi anlamına gelmiyor.

Çünkü en fazla FETÖ’cü tespitinin yapıldığı TSK’da dahi temizlik bitmiş değil. Örneğin FETÖ’nün firari imamı Adil Öksüz’ü kaçıran astsubay ankesör soruşturmasından daha yeni ortaya çıktı.

Yani hala kendini saklayan fazlasıyla FETÖ’cü var. Dün bu durumu  Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Dairesi eski Başkanı emekli Kurmay Albay Gürsel Tokmakoğlu’na  sordum. Yanıtı şuydu:“2008’de bizim karargâhtan ayrılmamıza sebep olan bizi dinleyen o dinlediği bilgileri Adil Öksüz’e sunan altımızdaki şube müdürüydü. Şimdi o şube müdürü itirafçı oldu çıktı gitti.

Hangi hukuk sistemi böyle Hava Kuvvetleri’nin altını oymuş birisine bu itirafçılık unvanını, hangi değerli bilgileri verdi de bunu kabul etti. Bunu sorgulamak benim hakkım değil ama üstüne gitmek gerekir.Şimdi gelelim diğer bir noktaya; mesela Hava Kuvvetleri’nde o hain darbeyi yapan insanları içeri aldık, peki 2006-2007’de FETÖ’ye bir şekilde yardım yatakçılık yapan karargâhın içerisindeki insanlar tutuklandı mı? Tutuklanmadı.

Neden? Onlar o zaman da kendilerini örtüyordu şimdi de kendilerini örtüyor. Baktığımız zaman üstünden 12-13 sene geçti. Evet, eline silah almış bu devlete hain tuzaklar kurmuş insanlar öncelikli ama ta bizim söylediğimiz o zamanda kendini örtmüş şimdi de kendini örten bazı insanlar maalesef ki hala görevdeler. Şimdi derseniz ki kripto yapılanmasını bunlar yönlendirebiliyor mu?

Onu bilmiyorum ama FETÖ’cü bu isimlerden bazılarını ben biliyorum. Yani bunlar şimdi sağda solda gezebiliyorsa hangi önceliktedir nasıl mütalaa ediliyor veya hangi şemsiye altında?”TSK’da kendini örten FETÖ’cüler hala görevde yani?

“Var tabi ki. Benim ismini bildiklerim açısından bunu çok rahatlıkla söylüyorum. Vaktiyle biz bunları emniyette ilgili birimlere aktarmakla ilgili girişimimiz oldu, bazılarını da aktardık. Ama sıra nasıl gelir nasıl dikkate alınır, hangi çalışmaların daha yapılması gerekir onların bileceği işler. Üstümüze düşeni biz yaptık. O zaman devlete hizmet ettim şimdi de ediyorum. Ben biliyorum da  susuyorum diye bir şey yok.”Peki, kendini örten ve halen görevde olan FETÖ’cüler sadece TSK’da mı? Tokmakoğlu devam ediyor:“

FETÖ’cülerin kendilerini örtmek bakımından her türlü işi yaptıklarını, söyleyebilirim. Zaten cezaevindekiler kendilerini temize çıkarmak için orada bir sürü oyunlar oynuyorlar. Diğer taraftan da itirafçı olanlar var onların söylediği şeyleri tek tek incelemek lazım. Ne kadarı tatmin edici ne kadarı değil. Bazı FETÖ’cüler itirafçı olarak dışarı çıktılar. Ondan sonra değişik değişik siyasi alanlara hatta STK’lara girenler, iş âleminde kendine iş bulanlar var. Hatta iktidarda olsun muhalefette olsun değişik partilerin içerisine değişik kimliklerle girmek isteyenler var. Ne kadar isimler bazında incelenebilir ona detaylı bakmak lazım.”

Ya Fetullah Gülen’i iade girişimleri? ABD verir mi?“ABD kendi emperyal düşünceleri içerisinde FETÖ’yü bırakmak istemez çünkü en azından FETÖ’yü ortaya koyduğu zaman kendi foyası da çıkar. O bakımdan belirli bir süre daha oyalamak isteyecektir...”