Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları


Televizyon ve gazete haberlerinin vazgeçilmezidir; “Sokaktaki İnsan”
Spiker sık sık “Bunu bir de sokaktaki insana soralım” der. Ardından da muhabirin uzattığı mikrofona konuşan çeşit çeşit insan görüntüleri gelir ekrana.Ya da görüşleri kamuoyunun “nabzı” olarak yansır gazete sayfalarına.
Kimdir bu “Sokaktaki İnsan”?
Evsiz-barksız, işsiz-güçsüzler mi?
Vur patlasın çal oynasın, hayat hoş gerisi boş diyenler mi?
“Kendini bilmezlerce” küçümsenen bir kesim mi?
Yoksa..
Çoluk çocuğunun rızkı peşinde koşan...
Cebi boş olsa da onurundan ödün vermeyen...
Haksızlığa boyun eğmeyen...
Kafasını kessen de doğrudan şaşmayan...
Düşüncelerini çekinmeden söyleyen...
Her türlü olumsuzluğa karşın umudunu yitirmeyen...
Ve de biber gazına karşı limon taşıyan...
Duyarlı vatandaşlar mı? Bizim “Sokaktaki İnsan”ımız hepsi.
İşsiz, evsiz, işçi, memur, emekli, dul, yetim, öğrenci öğretmen, çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek, asker, polis, hakim, mahkum, evsahibi kiracı, esnaf, sanatkar, sanatçı, akademisyen, muhafazakar, demokrat, liberal ve yazamadıklarımız.
Yani halkın ta kendisi...
Amacımız; sizlerin sesi olmak. Her konuda mail, faks ve mektuplarınızı bekliyoruz.

Haberin Devamı

Caddede imar artışı olacak mı?

Bağdat Caddesi bunu konuşuyor. Kadıköy Belediyesi’ne yöneltilen soruların başında da bu geliyor.
Bina dayanıklılık testlerinin başladığı caddede (Şükrü Saracoğlu Stadı- Bostancı arası) 560 bina var. Yaşları 40-50. Hepsi İstanbul 1.derece deprem kuşağına alınmadan önce yapılmış. Demiri, çimentosu, statik hesapları farklı. Sen yıkmazsan deprem yıkacak. Bunu mal sahibi de biliyor, belediye de. Ama beklenti de yüksek
Bu durumda “Caddede evim var diyenler ne yapacak? İmar artışı olacak mı?” Vatandaşın merak ettiklerini biz sorduk, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk yanıtladı:
Binamı kime test ettireceğim?
Yetkili özel şirketler, üniverseteler ya da belediyeye...
Süre ve zorunluluk var mı?
Yok. İstersen bir sene sonra yaptır. Başvuru ya da şikayet şart. Belediye re’sen de yapabilir.
Ne kadar ödeyeceğim?
Daire başı 300- 400 lira
Test süresi uzun mu?
Şu an üç gün. Başvurular arttıkça 20 güne çıkabilir
Yıkılır raporu verilirse...
Tapuda “satılamaz” şerhi düşülecek. Vatandaş 60 günde yıkmazsa, belediye yıkacak.
İtiraz hakkım var mı?
15 gün içinde evet.
İnşaat hakkım nedir?
Cadde üstü dükkan artı dört kat. Sahil üç kat.
Kat artışı olabilir mi?
Dikey değil ama yatay artış olabilir. Bin metrakarelik arsaya 250 metrekare olan inşaat izni 350 metrekareye çıkarılabilir. Bu yönde bir plan değişikliği istedik.
Değişiklik olmazsa?
Özendirmezseniz kimse kolay kolay yıkıp yapmaz. Vatandaş bonus bekliyor.

Haberin Devamı

* Eczacının görev ve sorumlulukları idari-mali hizmetler müdürüne veriliyor. Yani, eczacılık ilaçtan, ilaç da eczacıdan koparılıyor. Hemşirenin başında eczacı bulunamayacağı gibi, eczacının başında da başka bir sağlık mensubu bulunamaz. İstanbul Eczacı Odası
* Ödemiş Kaymakamlığı’nda araştırmacı olarak görev yapıyorum. Köylerde kitaplık ve okuma odaları oluşturuyoruz. Bu konuda yardımlarınızı bekliyoruz. Özkan Solmaz (0536 615 80 05)
* Türkiye Beyazay Derneği İzmir Şubesi ve gönüllü üniversite öğrencileriyle birlikte görme engelli çocukları ve görme engellilerin çocuklarını sınavlara hazırlıyoruz. Bu projeye katılmak ister misiniz? Bekir Aktaş (0506 514 96 93)

Haberin Devamı

Çorlu’nun feryadı

Çorlulular Karatepe’de yapılması planlanan “Tehlikeli Atık Tesisi”ni istemiyor. İmza kampanyaları, paneller ve yürüyüşlerle sesini duyurmaya çalışıyor. Yeni hedef Ankara’ya çıkarma yapmak.
“Tehlikeli Atık Tesisine Hayır Platformu” öncülerinden emekli öğretmen Hüseyin Göksel, tesise neden karşı olduklarını şöyle özetliyor:
“Yaşam alanlarına yakınlığı, 1. sınıf tarım arazileri içinde olması, Çorlu Belediye Meclisi’nin tesisle ilgili 3 kez olumsuz karar alması, Çorlu halkının hiçe sayılması, kurulmak istenen tesisin 25’te 1 kapasitesine sahip İstanbul Kemerburgaz’daki benzerinin çevreye verdiği zarar nedeniyle kapatılması.”

Kerim amcanın kedileri

Bayrampaşa Belediyesi’nin sokak kedileri için hayata geçirdiği “Kombili Köşk”ler projesini okuyunca mutlu oldum. Sonra aklıma Kayışdağı’nın “amca”sı Kerim Aygün geldi. O da gerçek bir hayvansever. Sığındığı Darülaceze’nin bahçesinde sokak kedileri için köpükten barınaklar yapmış. Lokantalardan her gün yemek artığı topluyor. Parası olduğunda da kuru mama alıyor. Ama Darülaceze yönetimi ile başı dertte. Kerim amca, kedileri için veteriner istiyor, yönetim ise “huzursuzluk” çıkardığı gerekçesiyle “uyarı” cezası veriyor. Bunu kayda düşmek istedim. Malum önümüz kış.