Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

Bu seçimde de ilgi odağı milletvekili ve belediye başkanları oldu. Büyükşehir ve ilçe belediye meclislerinin oluşumu arada kaynadı gitti. Oysa asıl kavga burada yaşandı. Liste başlarına oturmak uğruna milyarlar havada uçuştu. Partilerin kasalarına para aktı.
Akla gelen ilk soru "Neden?"
Tabii ki; kazananlar arasında dürüst, hizmet aşkıyla yananlar mevcut. Ancak, seçilmek hırsıyla yapılan harcamalar düşündürücü. Özellikle de İstanbul için...

Parlamento gibi

Çünkü; başkan dahil 198 kişiden oluşan Büyükşehir Belediye Meclisi'nin yetkileri oldukça fazla. En büyük silahı plan değişiklikleri. Sıradan bir araziyi imar kapsamına alıp 30 kat inşaat izni verdin mi, gelsin trilyonlar. Garibanın arazisine yeşil alan deyip el koymak da aynı meclisin yetkisinde. İlçe belediye meclislerini de yabana atmayın. Aynı tezgah orada da olası...
Malum, İstanbul'un taşı toprağı altın! O nedenle sıralama önemli. İlk ikilerin şansı yüksek. Yani, hayli kıymetli! Rakamda partinin gücü de önemli. Taban 5 milyardan başlıyor, sonlara doğru düşüyor.
Diğer avantaya gelince;
Adaylardan toplanan paralar iade edilmiyor. İstanbul'da 32 ilçe var. Her ilçe meclisinde ortalama 35 üye olsa, bu on binlerce aday adayı demektir (belde belediyeleri de cabası). Toplanan parayı siz düşünün...
İl Başkanı İbrahim Taşkın, ANAP'ta "parana göre sıra" uygulaması olmadığını savunuyor. Sadece 50'şer milyon lira alındığını belirten Taşkın, "Kampanya için aralarında para toplamışlarsa bilemem. Başvuru paraları kırtasiye ve araştırma masraflarına gitti" diyor.
DYP İstanbul Seçim Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Erkan Dereli de şöyle konuşuyor:
"İlçe belediye başkanlığı 200 - 300, meclis üyeliği 50 - 100 milyon lira arasında değişiyor. Ayrıca her ilçe seçim bütçesi yaptı, adaylar katkıda bulundu. İlk sıraların katkısı biraz fazla olabilir. İade edilmeyen paralar kampanyada kullanıldı."
FP de bağışlar ilçenin konumuna göre değişiyor. Ancak, FP'liler suskun kalmayı yeğliyor.

Hata yapıldı

Aslan sosyal demokratlarsa bu işi demokratik yöntemle çözmüşler. 10 - 25 milyon lira arasında para verip CHP'den aday adayı olanlar ön seçime girmiş. Ancak Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu gibi oy potansiyeli yüksek ilçeler hariç. Bir yetkili, buralarda Mehmet Sevigen'in kafasına göre liste yaptığını söylüyor. Sonra da noktalıyor:
"Ezip geçtiler. Beşiktaş da elden gitti. Çünkü hak edenler listeye giremedi. Sevigen'in atamalarıyla örgüt küstürüldü, sandık başına dahi gitmedi. Ayfer Atay ne yapsın?"



Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr