Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TSK, bölücü terör örgütüne dönük yurt içi ve dışında amansız mücadele veriyor. Hedef son teröristi etkisiz hale getirerek bu işi hepten bitirmek. Bu belki bir zamanlar daha çok temenni gibi algılanıyordu ama bugün sahadaki gerçekliğe bakıldığında böyle bir gidişatın olduğu çok net. Çünkü Mehmetçik artık sadece alan savunması,temizliği ya da kısa soluklu sınır ötesi operasyonlar değil, doğrudan bataklığı kurutmaya odaklı dış saha pres de yapıyor. Nitekim daha iki gün önce Çukurca’daki 2 bin 270 rakımlı Dağbaşı Üs Bölgesi’ne komutanlarla birlikte giden Milli Savunma Bakanı Akar’da aynı konuya değindi ve “yukarıdan aşağı süpüre süpüre bu alçak teröristleri hudutlarımızın dışına attık, takibe devam ediyoruz. Gece gündüz, yaz kış, dağ bayır demeden her türlü tehdit ve tehlikeye karşı terörle mücadele en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar aynı kararlılıkla devam ettirilecektir” dedi. Yani ülkenin bütünlüğüne, birliğine karşı olanlara aman yok. Dün TSK’nın bu kararlılığını ve PKK ile mücadelede gelinen noktayı Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin’e sordum. Öncelikle söylediği şuydu:

Haberin Devamı

“PKK eylem yapamayacak hale getirildi..Terör örgütünün Türkiye’de terör faaliyetlerinde bulunma imkanı şu anda yok. Tabii ki istenildiği zaman insanoğlu her şeyi yapabilir ama genel olarak baktığınızda bu hala getirildi terör. En son Karadeniz örneğinde de gördük, devlet gitti,buldu, etkisiz hale getirdi.Yani terör örgütü kendi inisiyatifiyle hareket yapabilecek durumda değil artık.”

Teröristler temizlendikçe insanların kendine güveninin arttığını ve özellikle güvenlik güçlerinin Hendek savaşlarında gösterdiği başarıdan sonra PKK’nın gücü ya da istediği an eylem yapar algısının kırıldığını belirten Pekin, başarıyı getiren etkenleri de şöyle sıraladı:

“Birinci konu siyasetin bunun arkasında olması. İktidar hem PKK’ya yönelik mücadelede destek veriyor hem de kendisi iddialı bir şekilde terörle mücadeleyi sürdüreceğim diyor ve sürdürüyor. Yani siyasetin verdiği karar ve tavır çok önemli.

Haberin Devamı

ikincisi bu örgütle ilgili istihbarat faaliyetleri çok ciddi şekilde arttı ve teknoloji kullanılıyor. İHA’lar SİHA’lar devrede onun dışında TSK’nın ve güvenlik güçlerinin ihtiyacı olan bütün teknik imkanlar terörle mücadelenin emrine verildi.

Üçüncüsü güvenlik güçleri içerisinde hem askerde hem poliste çok ciddi bir FETÖ temizliği yapıldı. Güvenlik, istihbaratta kritik görevlere vatansever insanlar getirildi.

Dördüncüsü ise terörle mücadele eden birimlerin tamamının profesyonellerden oluşması. Baktığınız zaman TSK’daki tüm birliklerde uzmanlar ve subaylar var.Ve teröristlere nefes dahi aldırmıyorlar.”

Devlet PKK’nın ensesinde yani?

“Evet,adımlarını takip ediyor, buluyor ve öldürüyor. Şu anda terör örgütünün Türkiye’deki mevcudiyeti çok aşağılara düştü. Devlet terör yapma imkanlarını elinden almış durumda. Teröristler eskisi gibi rahat hareket edemiyor. Terörist kafasını çıkardığı anda tepesinde TSK ya da güvenlik güçlerini görüyor. Zaman zaman olay olmuyor mu?Oluyor, Bu işi tamamen sıfırlamak zor.Ama bunun dışında büyük çaplı bir şey yok,inşallah da olmaz. Bu arada dağa çıkış da azaldı, halk da terörle mücadele konusunda büyük destek veriyor. Nereden nereye geldik...”