Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Devlet hastaneleri otomasyona geçiyor. Bundan böyle personel kayırmaları, yolsuzluklar, gereksiz yatırımlar, ihtiyaç fazlaları (personel - cihaz) tek tuşla ortaya çıkacak. Teşhiste zorlanan doktorlar bilgisayar aracılığıyla meslektaşlarıyla görüş alışverişinde bulunacak. Ağrı - Hakkari'deki doktor, tıptaki gelişmeleri internetten izleyebilecek. Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre; çalışmalar son aşamada, para sıkıntısı da yok...
       Proje uyarınca 750 hastane, 5 bin 661 sağlık ocağı, 11 bin 755 sağlık evi, 290 ana çocuk sağlığı merkezi, 271 verem savaş dispanseri, 285 sağlık meslek lisesi, 78 halk sağlığı laboratuvarı, 19 donatım bölge müdürlüğü, 69 sağlık denetleme merkezi bilgisayarlanıyor. Buraya kadar iyi. Hatta geç bile kalındı. Ama yürütülen projeyle ilgili bazı soru işaretleri var. İddia o ki; bakanlık milyonlarca dolarlık işleri ihaleye çıkmadan oldu bittiye getiriyor. Dolayısıyla da birtakım kişilere menfaat sağlıyor. Hastane otomasyonu konusunda yazılım üreten bir firmanın yetkilisi Hakan Işık, şöyle diyor:

İddia ve savunma

       "Valilikler kanalıyla hastanelere sözleşmeler gönderiliyor. İşin enteresan yönü bu işi sağlayacak firmanın unvanı, İnternet aboneliği sözleşmesinde 'Sağlık Bakanlığı Bilişim Derneği garantörlüğünde S. B. Bilişim Elektronik Sistemleri ve Sağlık İşletmesi Ltd' diyor. Buradaki S. B. Sağlık Bakanlığı olamaz, çünkü hiçbir devlet kurumu bir limited şirketin unvanı yapılamaz. Sanayi Bakanlığı da aynı görüşte..."
       Müsteşar Tokuçoğlu, Bilişim Derneği'nin bakanlıkça kurulduğunu belirterek, şunları söylüyor:
       "Bütün hastanelerde ortak yazılımın kullanılması için tek sistem gerekiyor. Bunu da bakanlık Ege Üniversitesi'yle ortak yürütüyor. Üstelik üniversite ücretsiz yapıyor. Bu herhangi bir yere angaje olmak değil. Bilişim Derneği ise Telekom'la ilişkileri yürütmek amacıyla kuruldu. Genelgemizde herkes kendi başına ihaleler yapıp da başka başka yazılımlar almasın, koordinasyon sağlansın, merkezden yürütülsün diye yayımlanmıştır."

Ya şirket?

       Bilişim Derneği'nin başında, bakanlık Bilgi İşlem Daire Başkanı'nın bulunduğunu belirten Tokuçoğlu, 'Dernek sadece organizasyonu yapıyor. herhangi bir şekilde mal alıp - satmıyor' diyor. Şirketin de derneğe bağlı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam ediyor:
       "Şirketin çok faaliyeti de yok. Sadece Telekom'dan vergi numarası almak için kuruldu. 500 dolar ise veri tabanının yapılması için gerekiyor. Her sağlık ocağı kendi olanaklarıyla ya da bağışla bulabilirse bulacak. Yoksa bütçeden karşılama yoluna gideceğiz."
       Tokuçoğlu, iddialar konusunda da 'Yazılım satmak isteyenlere pazar kapandı ondandır' yorumunu yapıyor.
       Bilgi İşlem Daire Başkanı Suat Duranay da şunları söylüyor:
       "Özel şirkete yaptırmaya kalksaydık bakanlığın her ay 850 bin dolar ödemesi gerekiyordu. Şirketin kar amacı olmadığı için 150 bin dolar civarında bir parayla tüm Türkiye'yi bağlayacağız. Fark büyük. Eğer yüzde 20 - 25'lik fark olsaydı o zaman özel sektörle yürütmek doğru olabilirdi."

Yazıda ne diyor?

       İl sağlık müdürlüklerine iletilmek üzere valilere gönderilen yazıda, 2000 yılı sonuna kadar tüm sağlık kurumlarının internet altyapısındaki yerlerini alacağı vurgulanıyor. Ayrıca Tek Düzen Muhasebe Sistemi için de başbakanlık izni beklendiği belirtiliyor. Müsteşar Doç. Dr. Haluk Tokuçoğlu, imzalı yazı şöyle devam ediyor:
       "Bu nedenlerle ilinizdeki tüm devlet hastanelerinde HBS (Hastane Bilgi Sistemleri) veya bilgisayar sistemi olup olmadığına bakılmaksızın yapılacak işler ve planlamalara esas olmak üzere, internet altyapısına dahil olma çalışmalarının başlatılması gerekmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda bu yazı ve eklerinin ilinizdeki tüm hastanelere dağıtılarak 7 Temmuz 2000 günü saat 17.00'ye kadar ekte belirtilen sözleşmenin doldurulmasını ve diğer şartların da gereğinin yerine getirilmesini önemle rica ederim."
       Şart da Sağlık Bakanlığı Bilişim Ltd. adına açılan hesaba 500 dolar yatırmak...



Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr