Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

       Depremzedelere yardım gönderenler arasında kimler yok ki? Karınca kararınca herkes destek veriyor. Güney Kore ana muhalefet partisi (GNP) lideri Ri Hoe Chang da 3 bin dolar yollamış. Hem de kendi cebinden. Ya bizimkiler? Yardımı açıklamak, politik malzeme yapmak ayıp ama; doğrusu çok merak ediyorum. Üstelik de bizimkilerin çoğu reklama bayılır. Ancak, 17 Ağustos'tan bu yana tıs yok... Sadece bazı milletvekilleri eylül ayı maaşlarının bir bölümünü bağışladı!.. Hepsi o kadar.
       Dikkat ediyorum, son günlerde siyasiler deprem bölgelerinde boy gösteriyor. Facianın ilk günlerinde ortada görünmeyen birçok zevat beraberindeki koruma ordusuyla çadırları turluyor. Kriz merkezinde çalışanları azarlıyor. Vatandaşa sempatik görünmeye çalışıyor. Ama yemezler...
       Bu arada dünya ülkelerinin desteği sürüyor. Başbakanlık Kriz Merkezi Dış Yardımlar Koordinasyon Grubu sorumlusu Tevfik Okyay Uz'un verdiği bilgiye göre; 16 Eylül 1999 itibariyle gelen para 14 milyon dolar, 14 milyon mark ve 5 milyon Hollanda florini. Uz, her ülkeden yardım geldiğini anlatırken, Arjantin'in de kampanya başlattığını belirtiyor. Faciadan sonraki ilk 20 günde İstanbul Atatürk Havalimanı'na her gün 100 ton yardım malzemesi geldiğini vurguluyor. Sağ olsunlar...
       Peki; yardımlar yerine ulaşıyor mu? Uz, toplu iğnenin dahi kaybolmayacağını savunuyor ama; aksini iddia eden çok sayıda ihbar var. Bir ayı geçmiş, vatandaş hala çadır yokluğundan yakınıyor. Uz ise şöyle diyor:
       "Uçaktan inen her malzemenin ihtiyaç sahibinin eline gidene dek tüm kayıtları devletin elinde mevcut. Norveç çadırları kayıp dediler. Bir hafta uğraştık ve bulduk. 200 bin kişinin evsiz kaldığı söyleniyor. Biz 110 bin tane çadır kurduk."

Yüzyılın delisi

       Deprem konusunda herkes bir senaryo yazıyor. Bilim adamları fay hattı üzerine yoğunlaşırken, okurumuz yüksek mimar A. Tercan farklı düşünüyor. Ve şu soruların yanıtlarını arıyor:
       "ABD, Avrupa, Rusya ve Sina'daki yeraltı tünellerinde yapılan hızlandırıcı ve atom altı parçacık deneylerinin, güney su kütlesinde yapılan nükleer araştırmaların ozonu deldiği, 8 kilometrelik buzul şeridini deldiği gibi arzın merkezine doğru yarattığı etkileri bilmek istiyorum. Bilim dünyası Haziran, Temmuz ve Ağustos 99 sürecinde yapmış olduğu deneyleri açıklamak zorundadır. Olası aerodinamik sel, termofiziksel ve jeofiziksel sonuçlarını irdelemelidir.
       Dünyadaki fiziksel ve jeofiziksel olaylarda mertebe artışı var mıdır? Altı şiddetindeki bir deprem bazı etkilerle istemeyerek de olsa derece artışına uğramış mıdır?
       20. yüzyılın delisi Avrupa'dan çıkmıştı. 21. yüzyılın delisi bakalım nereden çıkacak?.."


Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr