Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

57. Cumhuriyet hükümetinde en sıcak koltuk; İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ınki olmalı. Eskinin polis şefi, belediye başkanı Tantan, koltuğa oturduğu günden beri teşkilatla uğraşıyor. Kendi sözleriyle hedefi; "Halkın teşkilata nefretini" ortadan kaldırmak.
Başaracağına inancımız tam. Dileğimiz uzun zaman almaması. Çünkü kendisini bekleyen daha çok iş var. Örneğin: 775 sayılı Gecekondu Önleme Yasası çerçevesinde Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden alınan arazilerin durumu. Bu yerler kaça, kime, nasıl, niye satıldı? Ucuza kapatıp, sonradan kimlere pazarlandı. Bakan Bey'den isteğimiz; acilen bu konuda da inceleme başlatması. Ki; devletin kasasına "para akıttık" diyenlerin gerçek yüzleri ortaya çıksın...

Kağıt israfına son

Hızla artan nüfus ve lüks yaşam koşulları, kağıt kullanımını da artırıyor. Sadece İstanbul'da yıllık tüketim 450 bin ton...
Kağıdın hammaddesi nedir? Ağaç. Bir ton kağıt üretmek için 17 ağaç kesmek gerekiyor. 450 bin tonun karşılığı ise 8 milyon 100 bin ağaç. Başka bir deyişle her yıl 38 kilometrekarelik yeşil alanın yok olması.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi, kullanılmış kağıtları geri kazanmak amacıyla bir kampanya yürütüyor. Daire Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, siteler çevresine mavi renkli 400 konteyner koyduklarını belirterek, şöyle diyor:
"Mavi elbiseli elemanlarımız dört aydır kağıt topluyor. Günlük 500 kiloyla başladık, bugün 5 tona çıktık. Toplananlar kağıt fabrikasına satılıyor. Temiz her kağıt altı kere geri kazanılabiliyor."
Doğayı korumanın yanı sıra belediye için de gelir kaynağı. Toplanan miktar büyüdükçe, kasaya giren para da artıyor. Peki, bu paralar nereye gidiyor? Öztürk, şu yanıtı veriyor:
"Mavi torbalar alıyoruz. İşçilerin elbiseleri, konteyner boyaları bu paralardan karşılandı. Biz bunun altyapısını kuralım istiyoruz. Gerekirse belediye toplamasın, özelleştirilsin."

İSKİ yakıyor

Dileriz; İstanbul Büyükşehir Belediyesi kağıt konusundaki hassasiyeti, su faturalarında da gösterir. Gelen şikayetler; faturaların önceki döneme oranla üçe, dörde katlandığı yolunda. Altında da bir yazı:
"Tüketiminizin önceki dönemlerdeki ortalama tüketimden fazla olduğu tespit edilmiştir. Tesisatınızı kontrol ediniz."
Sanki dalga geçiyorlar. Bozuksa düzelt. Bakım adı altında her ay artı para alıyorsun. İSKİ mağdurlarından usta kalem Halit Çapın, kendi üslubuyla durumu, şöyle özetliyor:
"Ula yoksam biz Şengül Hamamı çalıştırıcısıyız da haberimiz mi yok. Belkim de musluklarımızdan Taşdelen ya da Hünkar suları akmakta ki, hiç farkında değiliz. Lağımcıl Terkos'u zemzem suyu fiyatına veriyorlar ki, yazıktır ayıptır günahtır."




Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr